Доступність посилання

ТОП новини

Відчайдушний оптимізм Романо Проді. Давос і глобальний песимізм (огляд італійської преси)


Наталка Кудрик Рим, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Романо Проді між показовим оптимізмом і прихованим розпачем. Прем’єр-міністр Італії очікує завтрашнього голосування у сенаті, котрий вирішить долю його кабінету міністрів. Де-факто уряду вже не існує, пишуть опозиційні газети в Італії. Та прем’єр не з тих, хто легко здається, нагадують проурядові видання. Не лише італійці, але й більшість населення Західної Європи та Америки перебуває у стані глобального песимізму.

Красномовна карикатура на першій шпальті опозиційного часопису «Libero»: Романо Проді у спідній білизні прикутий мотузкою до почесного крісла і міцно тримається з відчайдушним поглядом. Редакційна стаття під заголовком «Мертвий, що дише» наголошує, що таки настав час вимкнути апарат штучного дихання для уряду. З лютого минулого року, під час першої кризи чинного кабміну, ситуація змінилася на гірше, насамперед для Проді. Тепер правляча коаліція розлетілася на шматки після виходу з її лав важливого союзника. На думку автора, позбувшись остаточно математичної більшості у сенаті, прем’єр в агонії проводить торги і сподівається знову на підтримку пожиттєвих сенаторів. Це почесні особи держави – позапартійні члени верхньої палати італійського парламенту.

Один із них Джуліо Андреотті, будучи півстоліття в політиці, сім разів прeм’єр-міністром Італії, вважає, що й цього разу Проді вистоїть. «Після великої бурі дощу не буває ніколи», — іронічно зазначив досвідчений політик в інтерв’ю римському виданню «Il Tempo». Андреотті повідомив про підтримку кабміну, оскільки кращого уряду він наразі не бачить. Так само, як і не бачить сприятливої атмосфери для передчасних виборів.

Туринська «La Stampa» також висловлює припущення стосовно малоймовірної, але можливої перемоги прем’єр-міністра у сенаті. Тоді Проді продовжуватиме керувати країною, точніше продовжить залишатися у будинку уряду. Але який сенс залишатися при владі за будь-якої ціни, коли такою владою чимдалі важче буде користуватися, бо урядової більшості вже не існує. Урядовий корабель буксує, продовжує автор публікації, і про це говорить передусім громадська думка. Розмови у кав’ярнях та офіційні опитування свідчать про низький рівень довіри до лівого уряду Романо Проді.

Не лише італійці вважають своїх лідерів нечесними і некомпетентними

Не лише мешканці Апеннін, але й більшість населення Західної Європи та Америки вважає своїх лідерів нечесними і некомпетентними політиками. Люди бачать світ менш безпечним, дивляться у майбутнє стривожено і зневірено. А політиків закликають перейматися економічним розвитком країн і поліпшенням добробуту. Про глобальний песимізм у цифрах розповідає «Corriere della Sera», інформуючи про підсумки міжнародного дослідження, присвяченого початку Світового економічного форуму у Давосі.

Із опитаних громадян у 60 країнах світу довіряють політикам лише 8%. Переважна частина населення переконана, що більше влади слід надати інтелектуалам, письменникам і викладачам. З усіх держав краще майбутнє для своїх дітей бачать тільки жителі Африки.
XS
SM
MD
LG