Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ розпочинає готуватись до «Євро» форсованими темпами


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Зводити об’єкти до «Євро-2012» в Україні мають розпочати якнайшвидше. Таке доручення органами державної влади дав Президент Віктор Ющенко. На початку лютого план загальнодержавного будівництва збираються затвердити глава держави та Прем''єр. У Дніпропетровську на завдання зі столиці вже відреагували – намітили головні об’єкти й заявили, що не згають жодного дня будівельних робіт.


Те, що не могли добудувати упродовж десятиліть, – здати в експлуатацію за два роки. Таке завдання ставить перед підлеглими голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар. Передусім мають наздоганяти минулий рік, його втратили на будівництві метро через проблеми з фінансуванням. Тепер підземку будуть споруджувати форсованими темпами, запевняє перший заступник голови облдержадміністрації Семен Кроль. За його словами, роботи вестимуть цілодобово у три зміни, і «бажано без вихідних».

В облдержадміністрації визнають: до «аврального» спорудження метро ще треба підготуватись. Спершу підняти зарплати працівникам, бо торік через погану оплату праці з метробуду пішло понад сотню кваліфікованих фахівців. Друге – купити нове обладнання для прокладання тунелю, а це мільйони гривень, з огляду на особливості ґрунтів у Дніпропетровську, зазначає заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв.

«Для кожної геології робиться спеціальне обладнання. А в нас геологія дуже складна, навіть той комплекс, що зараз отримав Київ, не можна застосувати у Дніпропетровську. Або той, що був у використанні, – він потребує модернізації, бо дуже складні ґрунти», – пояснив Віктор Сергєєв.

Об’їзна дорога – проект в роботі

Роботи непочатий край. До 2009 року, як запланувала обласна влада, місто має збудувати ще й об’їзну дорогу. Нею пустять увесь транзитний транспорт, щоб розвантажити центр. Проект уже в роботі, та результату поки нема. Дніпропетровські шляховики нарікають на паперову тяганину.

Начальник обласної служби автомобільних доріг Валерій Фалюш розповів: «Вже три роки майже, як ми займаємось ТЕО, проектом, і досі проект не пройшов експертизи, бо немає ні попереднього погодження на відведення землі, ні вибору траси, немає оцінкових актів будівель, що підлягають під знесення».

«Рейковий автобус» під сумнівом

Наштовхнулись на труднощі і в реалізації ще одного проекту. Гостей «Євро-2012» планували вразити незвичним видом транспорту – рейковим автобусом, який би їздив з одного кінця міста в інший. Тепер трохи засумнівались, чи буде він до душі самим дніпропетровцям.

Головний інженер Придніпровської залізниці Володимир Душейко з цього приводу сказав: «У нас є можливість організувати кільцевий рух. Однак коли ми подивились цей проект, виявилося: житло ж будувалося за певними санітарними нормами, за 100-200 метрів від залізниці. А зараз ці 100-200 метрів можуть нам завадити. Адже зараз людина вже звикла вийти з під’їзду – і одразу сідати та їхати».

Зависло у повітрі зараз і питання з державним фінансування об’єктів до «Євро-2012». Цього року область розраховує отримати з державної скарбниці понад півтора мільярда гривень. Підтримкою Прем’єра вже заручились, тепер сподівання на парламент, котрий має переглянути держбюджет.
XS
SM
MD
LG