Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиція залишилася без кандидата на президентських виробах


Марія Щур Прага, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Центральна виборча комісія Росії відмовила у реєстрації останньому опозиційному кандидатові, колишньому прем’єр-міністру Росії Міхаілу Касьянову. На думку комісії, він не зібрав необхідних 2 мільйонів для того, щоб стати незалежним кандидатом на березневих президентських виборах у Росії. Таким чином російські президентські вибори фактично пройдуть без участі опозиційних кандидатів.


Центральна виборча комісія Росії повідомила, що під час повторної перевірки понад 13% підписів, зібраних на підтримку Міхаіла Касьянова, виявилися недійсними. Секретар комісії Ніколай Конкін назвав цілу низку порушень, яку виявила ЦВК при перевірці і додав: «крім того, кількість зібраних підписів є меншою, ніж 2 мільйони, що є підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду президента Росії».

Міхаіл Касьянов, який перебуває на міжнародній конференції в Брюсселі, категорично не погодився з математикою російської влади.

«Те, що називається фальсифікацією, чи сумнівними підписами, становить лише 200 підписів із 600 тисяч. Це менше сотих часток відсотків від того, що потрібно. У решті випадків йдеться про технічні зауваження, які ми будемо оскаржувати. Ми переконані, що формалістика та технічні зауваження не можуть бути підставою для відмови в реєстрації».

Російське законодавство допускає не більше 5% сумнівних голосів. Остаточне рішення комісії буде оприлюднене через два дні.

Боротьбу команді Касьянова може завадити кримінальна справа

Після оголошення попереднього рішення Центрвиборчкому, керівник передвиборчого штабу екс-прем’єра Костянтин Мерзлікін заявив, що команда Касьянова має намір продовжити боротьбу. «Більшість зауважень ЦВК має формальний характер і не мають ніякого здорового глузду. Ми воювали, воюємо і будемо воювати», – наголосив Мерзлікін.

На думку деяких аналітиків, продовжити боротьбу команді Міхаіла Касьянова може завадити кримінальна справа, яку Генеральна Прокуратура порушила проти нього у вівторок. Вона підозрює опозиційного кандидата у свідомій підробці підписів. Проте, як зазначив в інтерв''ю Радіо Свобода політичний оглядач із Санкт-Петербурга Дмітрій Травін, до арешту Касьянова може і не дійти, бо прикладу опального олігарха Міхаіла Ходорковського виявилося достатньо.

Дмітрій Травін: «Після Ходорковського влада не застосовує таких жорстких методів. Посадка Ходорковського була згідно з планами Кремля єдиною дією. Тому я думаю, що у Касьянова у цьому плані все буде гаразд. Та і взагалі, він людина обережна, і якби щось таке сталося, він не підставляв би шию».

Касьянова злякалися як неприємного критика Кремля під час виборчих перегонів?

Опитування громадської думки, проведені останнім часом, свідчать про те, що у колишнього прем’єр-міністра Міхаїла Касьянова були дуже незначні шанси створити конкуренцію на виборах обранцю нинішнього президента Дмітрію Медвєдєву.Та все ж Касьянов міг бути неприємним критиком Кремля, якби його допустили до участі у президентських перегонах і надали можливість виступати на загальнонаціональних телеканалах.

ЦВК Росії зареєструвала сьогодні лідера демократичної партії Андрєя Богданова кандидатом на президентських виборах. Окрім нього, до участі у виборах вже допустили віце-прем’єра Дмітрія Медвєдєва, голову Ліберально-демократичної партії Владіміра Жириновського і лідера комуністів Геннадія Зюганова. Однак противників обранця Кремля Дмітрія Медвєдєва вважають технічними кандидатами, які не пропонують реальної альтернативи нинішній владі.

Матеріали до теми: • ЦВК Росії визнала недійсними понад 15 відсотків підписів, зібраних на підтримку кандидата у президенти від опозиції Міхаїла Касьянова • Міхаїл Касьянов хоче запропонувати Росії альтернативний курс і захистити кожного свого прихильника
XS
SM
MD
LG