Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз сподівається здійснити до 2020 року «вуглецеву революцію».


Василь Зілгалов Прага, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз оприлюднив у середу план зниження емісії двоокису вуглецю на 20 відсотків до 2020 року. Головна мета ЄС полягає у тому, щоб зупинити глобальне потепління. Але не зовсім зрозуміло, як будуть вести себе інші світові гіганти забруднення атмосфери стосовно плану ЄС. Керівники ЄС уже натякнули у середу, що збираються обкладати податками ввезення товарів із країн, що не ведуть боротьбу з викидами. Це, на думку ЄС, компенсує вірогідні додаткові витрати власної промисловості.


Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив у середу, що мета зупинити глобальне потепління, викликане зростанням викидів двоокису вуглецю у атмосферу, є «найважливішим викликом нашого покоління». В ухваленому минулої середи пакеті законів Єврокомісії заплановане зниження до 2020 року викидів двоокису вуглецю в атмосферу на 20 відсотків у порівнянні з 1990 роком. Також планується підвищення долі відновлювальних джерел енергії в загальному енергетичному балансі ЄС до 20 відсотків. До того ж ці ухвали Єврокомісії зобов’язують отримувати до 2020 року до 10 відсотків всього палива з біологічних джерел.

Для набуття чинності ці закони мають бути ратифіковані всіма 27-ма державами-членами ЄС та Європейським парламентом. Президент Баррозу в зверненні до Європарламенту запевнив, що пакет нових законів для боротьби з глобальним потеплінням зберігає всі можливості конкурентноздатності ЄС.

«Пакет заходів, який ми пропонуємо, є пакетом захисту клімату, захисту планети. Це також пакет енергетичної безпеки ЄС та конкурентноздатності європейської економіки. Він допоможе перейти до нової фази, фази з низькими викидами вуглецю», – наголосив Жозе Мануель Баррозу.

ЄС може заощадити до 2020 року 50 мільярдів євро на імпорті нафти і газу

Президент Єврокомісії попередив, що у разі збереження нинішніх темпів зростання викидів у атмосферу, глобальні потреби в енергії зростуть до 2050 року наполовину. А викиди зростуть у такому ж масштабі. Баррозу заспокоїв деяких членів ЄС щодо величезного тягаря затрат на членів спільноти у разі ухвалення цього пакету заходів. Він зазначив, що затрати на це становитимуть піввідсотка валового внутрішнього продукту ЄС до 2020 року, або ж три євро в тиждень з кожної особи Євросоюзу.

Підрахунки Єврокомісії вказують, що ЄС може заощадити до 2020 року 50 мільярдів євро на імпорті нафти і газу. З урахуванням глобальної угоди, яка очікується до завершення у 2012 році Кіотського протоколу, ЄС готовий скоригувати свої плани скорочення до 30 відсотків, що викликає підтримку тих екологів, які вважають, що саме такий відсоток може запобігти кліматичній катастрофі. Хоча є екологи, які переконані, що скорочення викидів необхідно збільшити до 40 відсотків.

Єврокомісія обіцяє, що частина галузей промисловості ЄС буде звільнена, починаючи з 2013 року, від обов’язкової, за новими правилами, купівлі дозволу на об’єми викидів у атмосферу. До таких належать авіація, виробники сталі, цементна та паперово-целюлозна галузі, хоча головний тягар нових правил ляже на енергоємні галузі ЄС.

Новий пакет законів ЄС щодо боротьби з глобальним потеплінням має чимало критиків не лише в екологічних, а й у державних колах ЄС. Очікують, що його ухвалять до кінця 2009 року.
XS
SM
MD
LG