Доступність посилання

ТОП новини

Плани коаліції – погрози опозиції


Тетяна Ярмощук Київ, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останнє засідання перед канікулами. Коаліція сподівається на плідну роботу. Опозиція погрожує знову заблокувати парламентську трибуну.


Сьогодні у плани коаліції входить розгляд цілої низки законопроектів, зокрема, щодо скасування депутатської недоторканності. Натомість опозиція обіцяє блокувати трибуну, якщо коаліціянти не пристануть на їхні вимоги. Цього разу регіонали вимагають відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та ухвалення постанови про обов’язковість проведення референдуму перед приєднанням України до Плану дій щодо членства в НАТО. Василь Кисельов: «Компроміс може бути один – гарантія того, що буде проведений референдум. Без референдуму ніяких дій щодо вступу України до НАТО бути не може. Інша наша вимога – Луценко не може бути міністром. Це ж обман народу, така самодіяльність».

Спікер не втрачає оптимізму

Водночас спікер Арсеній Яценюк висловив сподівання на плідну роботу парламенту, і зазначив, що блокування трибуни може поставити хрест на парламентаризмі: «Мови шантажу не буде. Мови ультиматумів у стінах парламенту також не буде. Буде тільки один підхід. Якщо опозиція хоче, щоб вона була захищена, то я прошу дати Голові Верховної Ради можливість захищати опозицію. Якщо парламент буде заблокований, то ми поставимо один великий хрест, в тому числі і на парламентаризмі в цілому. Давайте трішки виростемо і піднімемося на одну щаблину вверх. І будемо будь-які питання спірні, які є, вирішувати в цьому залі і в цьому форматі».

Нагода виправдати поразку

Нинішні дії парламентської опозиції – це не що інше, як просто бажання нагадати про себе, вважає політичний експерт Тарас Березовець: «Все, що зараз відбувається у ВР, слід відносити до наслідків програної кампанії, коли немає свіжих ідей, але потрібно якимось чином виправдовувати свою поразку, якимось чином намагатися дестабілізувати ситуацію, тому що ми бачимо, що йде заміна представників регіоналів не лише на центральному рівні, багато з них звільняються в місцевих адміністраціях. І тому ця тему стає ключовою насамперед через брак будь-яких свіжих ідей».

Попереднє засідання парламенту було тиждень тому. Тоді регіонали і комуністи заблокували трибуну з вимогою відкликати звернення української влади про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG