Доступність посилання

ТОП новини

Сербія розпочинає наступного тижня переговори про безвізовий режим із ЄС. Коли така перспектива з’явиться в України?


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Наступної середи Сербія починає переговори з Євросоюзом про встановлення безвізового режиму для своїх громадян. Упродовж наступних тижнів та місяців такий діалог Брюссель проводитиме і з іншими країнами Західних Балкан, повідомив речник Комісара ЄС із юстиції Фрісо Роскам-Аббінґ. Чи вже настав час запропонувати подібну схему і для України?


Діалог про безвізовий режим свідчить про політичні зобов’язання Євросоюзу і підтверджує європейську перспективу Сербії, заявив віце-президент Єврокомісії, комісар ЄС із юстиції Франко Фраттіні після того, як ухвалив рішення розпочати переговори з Белградом про безвізові поїздки.

Як сказав прес-секретар комісара Фрісо Роскам-Аббінґ, це «дуже конкретний крок, спрямований на полегшення умов поїздок для сербських громадян після того, як зовсім недавно, а саме з 1 січня цього року, набула чинності угода про полегшення візового режиму між Європейською спільнотою і Сербією».

За його словами, діалог про безвізовий режим дозволить Брюсселеві й Белградові визначити головні галузі для дій – такі як нелегальна імміграція, громадський порядок і безпека. А це у підсумку призведе до того, що сторони сформулюють умови, які сербська влада має виконати для того, щоб безвізовий режим став можливим.

Коли Сербія закінчить переговори, а її громадяни мандруватимуть по Євросоюзу без віз, невідомо. Роскам-Аббінґ наголосив, що все залежить від співпраці і доброї волі сербського уряду. Кроком уперед можна назвати те, що Сербія запровадить із березня цього року біометричні паспорти – цей факт Єврокомісія відзначила із задоволенням.

Чи замайоріє й перед українськими громадянами перспектива скасування віз до країн Євросоюзу?

Дослідниця Центру європейської політики в Брюсселі Аманда Акчакоджа вважає, що ЄС мав би надати таку перспективу й Україні.

«Я особисто хотіла б бачити, що ЄС запровадив для України „дорожню карту“ для безвізового режиму, як вони це роблять із деякими країнами Західних Балкан. Я думаю, що це був би найкращий шлях зміцнити відносини між Україною та Євросоюзом, які не завжди настільки стабільні, як могли б бути. ЄС має запропонувати Україні більше, ніж іншим країнам. Це єдиний шлях», – сказала європейський експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Серед усіх інституцій Євросоюзу прихильників безвізового режиму для українських громадян слід шукати насамперед у Європарламенті. Його польські та деякі інші депутати виступають за те, щоб українці їздили Європою без віз.

Цю ідею підтримує, наприклад, європарламентар, колишній прем’єр-міністр Польщі Єжи Бузек.

«У майбутньому ми хочемо, щоб українці не потребували візи до всього Євросоюзу. Я маю на увазі Європу, вільну від віз, особливо у випадку з Україною. Це наше „польське завдання“, і ми за це боремось», – сказав він у розмові з Радіо Свобода.

Євросоюз нічого не обіцяє, Україна хоче вже починати роботу

Однак у Євросоюзі нині не дають жодних обіцянок, що, мовляв, вони розпочнуть діалог із Києвом про безвізовий режим. Наразі європейські чиновники з певною гордістю нагадують про те, що Євросоюзові й Україні вдалося домовитися про полегшення візового режиму.

Український міністр закордонних справ Володимир Огризко наголосив під час візиту до Брюсселя тиждень тому, що вже настав час починати переговори про безвізовий режим Євросоюзу для українських громадян.

Після зустрічі з Верховним представником ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єром Соланою голова українського МЗС заявив, що говорив і про те, що «ми маємо поставити на порядок денний наших відносин також питання про безвізовий режим для українських громадян».

«Ясно, що це не може бути через день чи через два, але ми мусимо вже зараз почати роботу і в цьому напрямку», – наголосив Володимир Огризко.
XS
SM
MD
LG