Доступність посилання

ТОП новини

Шоста Рада після перезавантаження: знову збій чи нова якість?


           Слухати: Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна

Гості Свободи: політолог Тарас Березовець, політолог Олександр Дергачов, політичний оглядач польської газети «Жечпосполіта» Пьотр Костинський (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Нагадаю, що ВР п’ятого скликання згубила політична корупція, як висловлюється Президент і його прихильники, і неефективність.

Наскільки ефективною, вже можна казати, виявилася ВР шостого скликання, принаймні за першою сесією? Чи закрита вона, до речі, сьогодні? Бо хто стежив, то день був дуже суперечливий.

Олександр Дергачов: Сесія не закрита, але не завершила свою роботу, очевидно. І імітація активності в комітетах навряд чи буде змістовною.

А ось що робити далі? Я думаю, що тут навіть і невеличка пауза буде дуже корисною, адже всі учасники отих зіткнень фактично мають оцінити, хто виграє від того, що Рада не буде діяти ефективно.

Думаю, що розмови про розпуск і нові дострокові вибори, то це можна обговорювати вже, оскільки, на жаль, опозиція має значні можливості блокувати роботу, а більшість є нестійкою. Принаймні, за тим регламентом, який є сьогодні чинним, не можна реалізувати реально існуючу більшість, щоб ефективно ухвалювати закони.

Треба багато що зробити, щоб запрацював парламент дійсно. Це окрема проблема. Тобто, йдеться про те, якої якості ми маємо депутатський корпус. Якої якості ми маємо депутатський корпус?

Олександр Дергачов: Неадекватний тим завданням, які мають вирішуватися сьогодні.

А от скільки законів напрацювали. Інша справа, що ще не розглядали.

Олександр Дергачов: А скільки їх працює в нас? Який коефіцієнт дії взагалі законодавства і навіть Конституції? Це теж питання.

Як зробити конструктивними взаємодію між владою і опозицією? Тобто, потрібен якийсь мінімальний консенсус еліт принаймні, на базі якого можна було вже досягати і національного порозуміння. Це одне.

Інше. Як змінюється динаміка підтримки? Тут поки що соціологи трохи запізнюються, відпочивають після виборів.

Так, дуже хотілося б дійсно дізнатися.

Олександр Дергачов: Я думаю, що буде запитання на термінові опитування. І відповідно до того, яка динаміка оця, сторони будуть вибудовувати свою позицію.

Зараз уряд дійсно може скористатися, хоч він не може діяти достатньо ефективно за умов блокування ВР, багато що треба виконувати на законодавчому рівні, але є й ті сфери, де він може виявити активність і набирати бали під подальший швидкий розвиток подій.

Тобто, стратегічно можна передбачити, що опозиції невигідно блокувати роботу, їй треба шукати інших шляхів.

Але чомусь діє вона навпаки.

Тарасе, от, власне, і виглядає, що за ці два місяці, які працює ВР, вона тільки попрацювала на імідж уряду.


Тарас Березовець: Очевидно, що так. Але я б все-таки дивився на цю Раду не як на тимчасову, вона насправді такою виглядає, але і за законом вона не може бути розпущена впродовж року, оскільки обрана на дострокових виборах, так і за логікою.

Пригадаймо дії тодішньої опозиції в складі БЮТ, «НУ», які так само почали блокування трибуни, блокування електрощитової, але коли стало зрозуміло, що уряд Януковича неможливо було звалити у той момент, почався неминучий розпад фракції, почали переходити депутати до складу антикризової коаліції.

Зараз при всій такій умоглядній нестійкості правлячої коаліції я все ж таки більше ніж переконаний, що дії ефективні уряду, які він зараз доводить на практиці, які і зовнішньої політики стосуються, і внутрішньо економічної, зрештою, призведуть до того, що почне розвалюватися навпаки опозиція.

І відхід Раїси Богатирьової – це лише початок великих тектонічних змін, які відбуваються. Бо я не уявляю, щоб Борис Колесников чи Ринат Ахметов, чи покійний Євген Кушнарьов зараз стояли б і займалися б тим, що протягом тижня блокували трибуну.

Це не стиль українських політиків багатьох, незважаючи на досить низьку таки якість депутатського корпусу, яка тільки погіршилася на цих виборах. Все-таки загалом велика частина людей, які представляють фракції або уособлюють їх, вони, я думаю, не будуть займатися таким політиканством.

Але тим не менше всі ми були свідками, що Раду блокували.

Скажіть, от фактично на рахунку цієї Ради впродовж першої сесії фактично один ухвалений закон, закон «Про Державний бюджет на 2008 рік».

Ну, можна списувати, звичайно, на колосально тривалі різдвяно-новорічні канікули, на будь-що можна списувати. Чому ще виявилася Рада неефективною?


Олександр Дергачов
Тарас Березовець: Вона виявилася багато в чому неефективною. У тому, щоб ухвалювати потрібні насправді закони, яких потребують зараз місцеві адміністрації, місцеве самоврядування.

Зрозуміло, що реформа органів місцевого самоврядування, яка передбачає, зокрема, законопроект Президента, який зараз поданий, скасування в тому числі районних державних адміністрацій, передачу всієї влади виконкомам місцевих рад, вона вже не те, що назріла, вона по суті перезріла.

І те, що депутатський корпус насправді виявився неготовим до того, щоб почати працювати з самих перших днів, то подивімося приклад сусідньої Польщі, де після дострокових виборів коаліцію було утворено практично миттєво, так само миттєво вона почала напрацьовувати закони.

Пане Костинський, ну, от Ви чули компліменти на адресу вашого парламенту, сейму, натомість український парламент з часу майже синхронного переобрання парламентів зміг ухвалити лише один закон.

Розкажіть нам, чи Ви так само позитивно думаєте про свій парламент? Чи він вже показав ефективність?


Піотр Костинський: Ми не завжди так позитивно думаємо в нашому сеймі, там також є різні проблеми.

Але треба сказати одне, що у нас є дуже довга традиція польського парламентаризму, довоєнна традиція. Ну, треба сказати, що і за комуністичних часів у нас були три парламентарні фракції, тобто комуністи мали більшість, але там щось із цією традицією сталося. Я думаю, нам краще зараз, краще сьогодні, ніж в Україні, тому що маємо таку традицію.

І політична ситуація також інша. Я думаю, що зараз ми не маємо таких великих загальних проблем, як в Україні: НАТО, в ЄС чи ні. У нас це вирішено. Є багато різних проблем, але не таких головних, таких великих. Тобто, немає такого протистояння, як в Україні.

Навіщо нам блокувати трибуну сейму? Це непотрібно. Прийдуть нові вибори, тоді, можливо, все зміниться...

Ну, скажімо так, політична культура вище.

Пане Піотр, що встиг сейм за майже той самий час, що і працює українська ВР шостого скликання? Що принципово важливого ухвалив сейм?


Піотр Костинський: Я чітко не знаю, які закони, але нормально. Я думаю, що є багато і це нормально. Нормальна робота йде в нашому сеймі. Не один, а набагато більше законів, думаю, він прийняв.

Ну, треба також сказати, що, наприклад, в нас немає сесій. Канікули є, але сейм працює постійно...

Шановні гості, чого, як ви думаєте, очікувати, від цього єдиного законодавчого органу в країні надалі? Чи він стоятиме, чи буде рухатися? Бо все-таки визначення, хто вийде на фінішну пряму до президентських виборів, то це все-таки досить далеке від людей.

Чи запрацює парламент на користь українців, які їх обирали восени?


Олександр Дергачов: Ясно, що повною мірою оці нові депутати, які створили якісно нову більшість, все-таки не зможуть змінити ситуацію, важко повірити, що парламент такий, як виглядає сьогодні, зможе працювати ефективно.

Скоріше за все, по-перше, можна буде знайти якість дійсно компроміси, які дозволять рухатися дуже повільними кроками, і радикальних рішень жодних, таких як зміни до Конституції, ухвалено не буде. Тут в уряду буде період, коли він єдиний може ініціативну політику якусь проводити.

Інша річ, що дійсно має відбуватися. І ми бачимо, що це відбулося, але поки що в кулуарах, тобто переструктурування політичних сил передовсім усередині Партії регіонів.

Вона загалом не була готова до тогою, щоб бути в опозиції. І сьогодні це головна причина того, чому ця партія блокує роботу парламенту, бо вона не знає, як їй бути, вона не має стратегії.

Але й всередині неї є серйозні проблеми. Можливо, якісь половинки цієї партії знайдуть таку стратегію, тоді ми фактично матимемо приховану розширену більшість оптимальну.

Тобто, Ви маєте на увазі, що частина Партії регіонів почне голосувати разом з коаліцією?

Олександр Дергачов: Так. Але для цього потрібно, щоб дуже багато що відбулося всередині цієї партії.

І тоді навпаки опозиція скаже, що це політична корупція.

Тарас Березовець: Я практично приєднуюся до свого колеги. І вважаю, що найбільший прогноз полягає в тому, що буде ефективним цей парламент. Може бути ефективним насамперед за умов приєднання до нього фракції Блоку Володимира Литвина і частини, можливо, не більшої, але невеликої частини Партії регіонів.

Мені здається, що із-за того сценарію, який розігрує Банкова і уряд, то це є практично неминучим. Тобто, сценарій не широкої, але (мені подобається визначення колеги) справді розширеної більшості.

Але був прецедент, коли 150 депутатів поклали свої мандати. Чи не може таке повторитися? Оскільки тоді скажуть, що ось політична корупція. Тепер на нинішню владу.

Олександр Дергачов: Я думаю, що найменш матимемо такий конституційний тупик, коли ми маємо чекати рік, щоб щось сталося з цим парламентом, а уряд матиме можливість працювати, Президент також.

Як вони будуть працювати за цих умов? У нас буде що обговорювати надалі.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG