Доступність посилання

ТОП новини

Постачальники газу до України домовилися створити робочі групи для вирішення проблем


Такої згоди дійшли компанії «Ґазпром», «Нафтогаз України», «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» на суботніх переговорах у Києві на теми постачання природного газу до України і транзиту газу її територією. Після попереднього дня переговорів у п’ятницю газові посередники звинуватили «Нафтогаз» у зриві переговорів, а «Нафтогаз» звинуватив їх в «енергетичному шантажі».

Такої згоди дійшли компанії «Ґазпром», «Нафтогаз України», «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» на суботніх переговорах у Києві на теми постачання природного газу до України і транзиту газу її територією.

Ці переговори назвали «конструктивними».

Після попереднього дня переговорів у п’ятницю газові посередники звинуватили «Нафтогаз» у зриві переговорів, а «Нафтогаз» звинуватив їх в «енергетичному шантажі».

Компанії «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» заявили, що представник «Нафтогазу України» на переговорах за участі російського «Ґазпрому» про постачання і транзит газу в п’ятницю в Києві «зайняв неконструктивну позицію», «відмовився обговорювати проблемні питання» й залишив переговори.

«Нафтогаз» у відповідь закликав обидві компанії-посередники «припинити політизацію і нагнітання соціальної напруженості».

Зважаючи на те, що переговори далі тривають, українська державна нафтогазова компанія назвала заяви посередників у своєму суботньому прес-релізі «провокацією» і «енергетичним шантажем із метою дискредитувати політику України в нафтогазовому секторі».

На думку «Нафтогазу», такі публічні звинувачення з боку однієї зі сторін до закінчення переговорів порушують ділову етику і шкодять репутації і самого «Нафтогазу», і України як держави.

«РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» є посередниками в ланцюжку перекупок імпортного газу при його постачанні до України. Весь природний газ для України з Туркменистану, Узбекистану й Казахстану скуповує експортний підрозділ російського газового монополіста «Ґазпром» – «Ґазпром-експорт». Він перепродує його «РосУкрЕнерго», яка відповідає за доставку газу до українсько-російського кордону. Там газ далі перепродується «УкрГаз-Енерго», яка вже в свою чергу відразу продає частину газу великим промисловим споживачам, а решту «Нафтогазові України».

При цьому компанія «РосУкрЕнерго» на 50 відсотків належить «Ґазпромові», а на 50 – двом приватним особам, громадянам України Дмитрові Фірташу й Іванові Фурсіну. У свою чергу «УкрГаз-Енерго» є на 50 відсотків власністю «РосУкрЕнерго», а на 50 – «Нафтогазу України».

«Нафтогаз України» і «УкрГаз-Енерго» досі не мають договору на газ, який із 1 січня цього року споживають українські теплопостачальні підприємства і бюджетні споживачі.
XS
SM
MD
LG