Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки зборів Світового економічного форуму в Давосі: обнадійливі слова, що не можуть притлумити відчуття тривоги


Кирило Булкін Київ, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Учора в швейцарському місті Давосі завершилися щорічні збори Світового економічного форуму. На заключному засіданні їхні учасники – представники світової політичної та економічної еліт – намагалися розвіяти песимізм стосовно найближчого майбутнього світової економіки. Проте висновок, що попереду непрості часи, став одним із підсумків зібрання.


Список учасників цьогорічних зборів у Давосі міг нагадати престижне світове видання на кшталт «Хто є хто». Тут були лідер ініціатив з боротьби проти кліматичних змін Ал Ґор і рок-зірка, активіст боротьби проти голоду Боно, Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун і Президент Пакистану Первез Мушарраф, який викликає неоднозначне ставлення до себе, засновник «Майкрософту» Біл Ґейтс і екс-прем’єр Великої Британії Тоні Блер. Усього на зборах було 28 голів держав та урядів.

На останньому засіданні учасники намагалися розсіяти песимізм стосовно майбутнього, який відчувався в усі дні роботи форуму. «Людство впорається з фінансовою кризою, що насувається, однак має для цього подолати такі виклики, як зміна клімату, бідність та конфлікти», – такою була провідна думка багатьох виступів.

І все ж відчуття тривоги у зв’язку з економічним спадом наповнювало перебіг зборів, які розпочалися наступного дня після сенсаційного рішення Федерального резерву США знизити відсоткову ставку на 0,75 пункту – кроку, що викликав суперечливу реакцію в Давосі.

Організатори відкидають критику

До того ж, збори проходили під критичними стрілами закидів, що його учасники займаються розмовами на загальні теми, оминаючи по-справжньому болючі питання сучасності – як-от конфлікт у західносуданському регіоні Дарфур.

Організатори зробили все, щоб спростувати подібні звинувачення, і приділили чималу увагу в порядку денному зборів таким питанням, як боротьба з бідністю, протидія кліматичним змінам та врегулювання конфліктів.

Багато промовців наголошували, що сьогодні бізнес дуже серйозно ставиться до глобальних викликів. Так, голова корпорації «Кока-кола» Індра Нуї заявила, що часи гонитви за прибутком незалежно від наслідків залишились у минулому. «Тепер корпорації мають душу», – стверджує вона.

Робота триває весь рік

Виконавчий директор Світового економічного форуму Марк Адамз зазначив, що блиск та коштовне оформлення самого зібрання відвертає увагу багатьох людей від великої роботи, яку організатори проводять упродовж року.

«Гадаю, люди не розуміють, що Давос – це лише щорічна зустріч організації, яка здійснює роботу протягом року і впроваджує серйозні ініціативи, насамперед, у галузі охорони здоров’я та освіти, але також, наприклад, у наданні людям із обмеженими можливостями доступу до інформаційних технологій», – сказав він.

Світовий економічний форум – міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на розвиток міжнародного співробітництва. Головним заходом форуму є щорічні збори, які традиційно відбуваються у швейцарському гірськолижному курорті Давосі наприкінці січня – на початку лютого.
XS
SM
MD
LG