Доступність посилання

ТОП новини

90 років тому на заводі «Арсенал» у Києві почалося більшовицьке повстання


Віталій Пономарьов Київ, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Пам’ятаєте гірську гармату на п’єдесталі біля стації метро «Арсенальна» у Києві? Саме звідси 90 років тому гайдамаки та січові стрільці штурмували завод «Арсенал», захоплений червоногвардійцями. Своїм повстанням київські більшовики намагалися відтягнути з фронту українські частини, які обороняли Чернігівщину від вторгнення російської червоної армії. І їм це тоді вдалося.

Керівники більшовицького повстання на заводі «Арсенал» у січні 1918 року в Києві. 1-й зліва – Ян Гамарник, 4-й зліва – Андрій Іванов. Фото з фондів Центрального державного архіву кінофотофонодокументів України
18 січня 1918 року російська більшовицька армія, що захопила більшу частину Лівобережної України, вирушила на Київ. Щоб підтримати цей наступ, київські більшовики підняли збройне повстання. Його очолювали Андрій Іванов та Ян Гамарник.

28 січня близько 4 тисяч червоногвардійців захопили завод «Арсенал», наступного дня – Поділ, Шулявку, Деміївку і залізничний вокзал. Проти них билися Курінь Січових Стрільців, підрозділи Вільного Козацтва та Чорноморський Курінь – загалом 3 тисячі вояків.

Гайдамаки врятували столицю

На четвертий день боїв до столиці з півночі пробився Гайдамацький кінний полк імені Гордієнка на чолі із Всеволодом Петровим. А 1 лютого зі сходу прибув Гайдамацький Кіш Слобідської України під командуванням Симона Петлюри.

Упродовж доби Січові Стрільці та гайдамаки звільнили центр міста та оточили «Арсенал». Увечері 2 лютого делегація від Центральної Ради запропонувала більшовикам скласти зброю і залишити «Арсенал», однак вони відмовилися.

Вранці 3 лютого гайдамаки почали штурм «Арсеналу» з боку теперішніх вулиць Грушевського, Мазепи та Московської. Ось як про цей бій згадував його учасник – полковник Володимир Сальський:

Серед цього пекла в звичайній сірій «салдацькій» шинелі та сивій шапці, з карабіном у руках ходив отаман Петлюра. З лагідною усмішкою підбадьорював він наступаючі лави: «Вперед, гайдамаки! По «Арсеналі» відпочивати!»

Пізно ввечері гайдамаки захопили територію «Арсеналу», однак у цехах бій точився до 3-ї години ночі.

4 лютого українські вояки оволоділи всім містом, причому вже ввечері запеклий бій спалахнув біля вокзалу та залізничних майстерень.

Того ж дня російська червона армія вийшла на лівий берег Дніпра навпроти Києва і почала обстріл столиці з 10 важких гармат.
XS
SM
MD
LG