Доступність посилання

ТОП новини

Росія: непотрібний Касьянов (Аналіз)


Віталій Портников, оглядач 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній прем’єр Росії Міхаіл Касьянов не братиме участі в президентських виборах 2008 року. Касьянова відмовилася реєструвати Центральна виборча комісія, яка знайшла серед наданих його штабом підписів виборців занадто великий відсоток «відбракованих». Однак сам Касьянов звинувачує у своїй неучасті особисто президента Владіміра Путіна.

Колишній Прем’єр-міністр Міхаїл Касьянов
Втім, сутність конфлікту навколо Касьянова має, швидше, системний характер. Президентські вибори заплановані як плебісцит по довірі спадкоємцю Владіміра Путіна, першому віце-прем’єру Дмітрію Медведєву. І якісь несподіванки організаторам цього плебісциту просто непотрібні. Саме так – як плебісцит по довірі лідеру – проводилися вибори до Державної Думи. Представники «партії влади» – «Єдиної Росії», передвиборчий список якої очолив Владімір Путін, навіть не з’являлися на телевізійних дебатах.

У Росії виробився новий стереотип «солідної політики» – політики, яка не визнає дискусій та інших точок зору і просто орієнтується на вказівки з президентської адміністрації. І носії таких вказівок вважають їхнє обговорення компрометацією самої державної ідеї.

Чому злякалися Касьянова?

Чому Міхаіл Касьянов не міг бути допущений до виборів, адже шансів виграти їх чи навіть скласти серйозну конкуренцію спадкоємцю Владіміра Путіна в нього немає. З Міхаілом Касьяновим штабу Медведєва було б непросто боротися не з точки зору відсотків, які він одержав би на самих виборах, а з точки зору банальної пропаганди. Колишній прем’єр очолював уряд весь перший термін президентства Владіміра Путіна. Тому звинувачувати його у якихось гріхах означало б кидати тінь на досягнення самого Путіна, висловлювати сумніви в ефективності його діяльності у перші роки президентства.

Набагато простіше полемізувати із тими претендентами, що залишились. Лідер комуністів Геннадій Зюганов і ватажок ЛДПР Владімір Жириновський – вигідне тло для «лібералізму» майбутнього російського президента. А керівник фактично неіснуючої Демократичної партії Росії Андрєй Богданов, що позиціонує себе як «останнього демократа», мало кому відомий і вважається підставною фігурою на цих виборах. Так що Медведєву забезпечена перемога у середовищі, позбавленому будь-якої конкуренції
XS
SM
MD
LG