Доступність посилання

ТОП новини

Перші особи України збираються до Москви: за чим і навіщо?


Наталка Коваленко, Олександр Лащенко Візит Президента України до Росії, що торік відкладався як мінімум тричі, може нарешті відбутися наступного місяця. Принаймні саме для підготовки зустрічі Ющенка і Путіна їде до «Білокам’яної» Секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова. Давно вже збирається до Москви і Прем’єр Юлія Тимошенко.

ГЛАС НАРОДУ:
Росія та Україна є нині друзями чи опонентами?
Сергій Григорович, політичний діяч:
- Деякі моменти є дійсно ворожі, які проявляються і в Криму, і в останніх заявах стосовно НАТО. А загалом, я вважаю, що ми повинні бути незалежними ні від Росії, ні від якої іншої держави.
Ірина, бухгалтер:
- Чому б це ворогувати? Я думаю, що друзі, і як сусіди, і з давніх-давен стільки років ніби разом жили.
Станіслав, будівельник:
- Сусіди, бо у них своя політика, а у нас своя. Україна доволі самостійна країна і відповідно Україна проживе без Росії. Стосунки, як у сусідів, нормальні — той же газ, фінанси та інше.
Наталя, студентка:
- Росія все одно вважає, що вона вище. Є у нас політики, які не піддаються, а є і навпаки.
Володимир, турист із Білорусі:
- Росія намагається зробити так, щоб це були стосунки як поміж молодшим і старшим братом. Але Україна, звичайно, того не хоче.
Як ці поїздки можуть вплинути на стосунки з Кремлем?

Візити Раїси Богатирьової, Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко готуються квапливо, але сенс від них для внутрішніх політичних цілей може бути, переконує український політолог Дмитро Видрін:

«Мені здається, що вони дуже скороспілі ці візити. Не треба, щоб було багато варіантів, не треба, щоб були теми, з приводу яких відбуваються ці візити. Так не робиться, якщо мова йде про стратегію. Але з тактичної точки зору і передвиборної тактики воно може мати якусь незначну роль на майбутнє, в тому числі і України».

А на думку російського політолога Станіслава Бєлковського, вибір Богатирьової як людини, що готуватиме його візит, є вдалим для Ющенка, щоб не дратувати Кремль:

«До будь-якої особи у сучасному українському політикумі Кремль ставиться набагато краще, ніж до Ющенка і його безпосереднього оточення, тому Богатирьову Ющенко відправляє замість себе, і це правильний вибір з тактичної точки зору в цій ситуації. Безумовно, що якби Віктор Ющенко відправив би до Москви, наприклад, керівника свого Секретаріату Віктора Балогу, тоді вони обов’язково програли б. Вибір Раїси Богатирьової як перемовника від Віктора Ющенка є непоганим рішенням».

Москва зараз особливо зацікавлена у візитах і Ющенка, і Тимошенко. Адже саме зараз, як ніколи, вдалі умови для того, щоб розіграти «українську карту», бо очевидні суперечності між українським Президентом і Прем’єром з приводу того, як розвивати стосунки з Росією, так вважає кореспондент Радіо Свобода у Москві Віталій Портников.

«Візит Прем’єр-міністра до російської столиці, на якому наполягали прихильні до Тимошенко росіяни, скасовується. А замість неї до Москви приїздить Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова. Відомо, що Юлія Тимошенко відвідає Москву вже після того, як у російській столиці з’явиться її головний опонент, Президент України Віктор Ющенко. У цій ситуації російське політичне керівництво, звичайно, може діяти досить спокійно: маневрів багато, а розбіжностей у поглядах щодо подальшого розвитку російсько-українських відносин між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко буде достатньо, щоб Москва виграла в будь-якому разі».

Депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл нічого особливого від візиту до Москви вихідця з цієї ж партії Раїси Богатирьової не очікує:

«Я боюся, що особливо серйозних зрушень на сьогоднішній день не буде через те, що ми втратили трохи стратегічну ініціативу. І з другого боку, останній період був періодом постійних і безглуздих конфліктів, причому з обох боків».

«Кримська карта» у відносинах між Києвом та Москвою

Чи справді Росія впливає на Крим, невід’ємну частину території України, дізнавався сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. Він простежує це на прикладі гучного скандалу, що розгорівся між проросійськими організаціями півострова.

«Чи не на кожному мітингу проросійських сил у Криму можна побачити працівників Генерального консульства Росії в Сімферополі. Часті гості у приміщенні консульства і лідери Російської громади Криму, Російського блоку та деяких інших проросійських організацій півострова.

Торік лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников виступив із звинуваченнями на адресу лідерів згаданих організацій, що, мовляв, ті отримують кошти від російського федерального і московського міського урядів на гуманітарні програми, але витрачають їх на реалізацію політичних цілей – участь у виборах, політичну агітацію, організацію політичних мітингів тощо.

Представники Російської громади і блоку це спростовували, називаючи Сергія Шувайникова розкольником та провокатором. Втім, останній навіть називав суми, які отримували кримські реципієнти російських урядових фондів: понад 10 мільйонів рублів щороку.

Тільки-но почали затихати ці скандали, як вибухнув інший – довколо Союзу православних громадян України, який має відділення і в Криму. Керівники цілої низки проросійських організацій, зокрема і лідер молодіжного руху «Прорив» Олексій Добичин звинуватили СПГУ та його голову Валерія Каурова у нецільовому використанні коштів, отриманих від російських урядових структур. У перебігу взаємних викриттів з''ясувалося, що і Союз православних громадян, і «Прорив», і інші радикальні проросійські організації отримували і отримують гроші з Росії на проведення політичних акцій, спрямованих на зміну внутрішньої та зовнішньої політики України.

Місцеві оглядачі звертають увагу на те, що реакція на ці скандали офіційного Києва досить млява, а радикальні проросійські організації в Криму і далі активізуються: «Ми не любимо Україну!»

Камені спотикання польсько-російських відносин

Якщо все втілиться, як заплановано, у двадцятих числах лютого Москву збирається відвідати Юлія Тимошенко, це буде її перший візит до російської столиці на посаді Прем’єра України. У Польщі теж відносно недавно (у середині листопада) помінявся глава уряду Замість одного з братів Качинських цей пост обійняв Дональд Туск, який декларував намір поліпшити відносини з Росією. Як це вдається польському прем’єру, розповідає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

«Навіть під час недавнього візиту в Москву польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського обидві сторони навіть уникали у коментарях слів, які засвідчували б про політичне протистояння.

Коментатори вказують на три головні камені спотикання у польсько-російських відносинах.

По-перше, північний газопровід, що Балтійським морем транспортуватиме газ в обхід Польщі.

По-друге, розміщення на території Польщі елементів ПРО. Польський міністр Сікорський запевняв, що він уважно слухатиме аргументи другої сторони.

По-третє, анульовано заборону на продаж польських харчових продуктів у Росію. Польща зі свого боку обіцяла не противитись переговорам про угоду відносно співробітництва Євросоюзу з Росією.

Фахівці вказують на політичний бік рішення Росії, бо польські виробники протягом двох років заборони уже практично втратили місце на харчовому ринку Росії».

Як ставляться до України росіяни-неполітики?

Один із найпопулярніших сучасних українських письменників Андрій Курков пише російською, але після Помаранчевої революції його стали менше видавати у Росії. На запитання, як зараз ставляться до України росіяни-неполітики, чи визнають, як писав екс-Президент України Леонід Кучма, що «Україна – не Росія»,пан Курков відповів Радіо Свобода:

«На жаль, я думаю, що в більшості випадків ставлення не змінилося, тому що російське телебачення дуже політично заангажоване. І я дуже багато зустрічав знайомих, які й досі не сприймають Україну всерйоз».

Отже, завтра Секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова відвідає з візитом Москву. У переліку російських посадовців, котрі планують зустрітися з Раїсою Богатирьовою, прізвища «Путін» немає, повідомляє прес-служба РНБО.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG