Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді запровадили карантин через виявлений сказ


Надія Петрів Ужгород, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У п’ятницю міська рада Ужгорода оголосила карантин у зв’язку з виявленням сказу у безпритульної собаки, яка покусала жінку. Карантинні заходи триватимуть два місяці, за необхідності термін продовжать. А сьогодні у місті розпочали відстріл вуличних псів шприцами з отрутою.


Введення карантину зі сказу ініціював один із ужгородських міських депутатів, на дочку якого двічі протягом минулого року кидалися вуличні собаки. Щоправда, останньою краплею в ухваленні рішенні стало те, що днями на сказ захворіла мешканка міста, яку також вкусив бродячий пес. Про майже аналогічний випадок розповів Радіо Свобода інший ужгородець, Віктор Ісак. Тиждень тому вони з дружиною Тетяною купили м’ясо, вийшли з магазину на вулицю – і тут на них кинулося четверо собак. Подружжю Ісаків довелося кинути їм пакет, щоб самим не стати жертвами.

Віктор Ісак: «Дехто говорить, що собака – це друг людини і не можна собак відловлювати, потрібно до них ставитися відповідно. Але я вважаю, що для собаки має бути місце і має бути господар. А бездомні собаки – це загроза для мешканців міста».

Сказ може призвести до смерті людини

Ужгородські лікарі кажуть, торік до них звернулися понад півтисячі мешканців міста, яких покусали вуличні пси. Зараз виявили й людину, хвору на сказ, а це дуже небезпечна інфекція, стверджує лікар-інфекціоніст Марія Васьків.

«Сказ – це інфекція, що вражає центральну нервову систему. Найнебезпечніші укуси – це в голову, шию та пальці рук, взагалі там, де багато нервових закінчень. Можливі випадки й з летальним кінцем. Тому при кожному укусі тварин лікарі не виключають можливості зараження сказом і вживають всіх відповідних заходів», – наголосила лікар-інфекціоніст.

Собак відстрілюватимуть спеціальними набоями, усиплятимуть

Ужгородська влада нарахувала на вулицях 120-тисячного Ужгорода понад 3 тисячі бездомних собак. Фахівці кажуть, що це дуже багато. Тому наприкінці минулого тижня міська влада оголосила карантин, а сьогодні доручила комунальному транспортному підприємству відстрілювати бездоглядних собак.

Речник Ужгородського міськвиконкому Олег Подебрій повідомив: «За таких умов негайно міським головою було видано розпорядження про введення карантину. Передбачені заходи зі скорочення популяції собак у місті Ужгороді. Усі служби вживають відповідних заходів, ми починаємо відловлювати собак. Більше того, людям на підприємстві, якому доручено рішенням виконкому займатися цими питаннями, закуплена пневматична зброя, придбані певні ліки, якими будуть їх (собак) усипляти»

Міська влада для такої акції виділила 2 автомобілі, які їздитимуть містом та ліквідовуватимуть тварин, що не мають нашийників і намордників. Крім того, викопали скотомогильник, у якому спалюватимуть тіла, бо інкубаційний період збудника сказу триває кілька років. Поряд з цим міська влада звернулася до власників собак із проханням не допускати безконтрольного вигулювання їх.
XS
SM
MD
LG