Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: «Шлях України до Європи буде впевненим і без будь-яких перешкод»


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем''єр-міністр Юлія Тимошенко здійснює візит до Брюсселя – це її перша закордонна поїздка як глави українського уряду. Вона запевнила європейських співрозмовників, що Україна досягла унікальної єдності щодо європейських прагнень і буде ефективно рухатися на шляху до Європи. Тимошенко зустрілася з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, виступила на Комітеті закордонних справ Європарламенту, а ввечері зустрілася з головою Європарламенту Гансом-Ґертом Поттерінгом.


Юлія Тимошенко пообіцяла ефективне просування України на шляху європейської інтеграції. А голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Євросоюз сподівається на політичну стабільність в Україні та на проведення країною реформ.

«Ми насправді сподіваємося, що політична стабільність може бути реальністю в Україні. Я наголосив, що політична стабільність, яка ґрунтується на демократії і верховенстві права, необхідна, щоб дозволити Україні пришвидшити темпи політичних і економічних реформ. Я сказав пані Тимошенко, що Єврокомісія і Європа залишаються зобов’язаними підтримувати процес реформ в Україні», – зазначив керівник Єврокомісії.

Він також повідомив, що Єврокомісія сподівається якомога скоріше розпочати переговори з Україною про створення зони вільної торгівлі. Баррозу нагадав, що Україна узгодила вступ до Світової організації торгівлі, а це відкриває шлях для початку переговорів між Євросоюзом та Києвом про створення зони вільної торгівлі.

У відносинах Києва з Євросоюзом має настати новий етап

Юлія Тимошенко зі свого боку зазначила, що у відносинах Києва з Євросоюзом має настати новий етап: «Дійсно, зараз прийшов час зробити договірні стосунки абсолютно нової якості. Ми одержали повну підтримку на цьому шляху і почули, що значну частину підготовки цієї поглибленої угоди про співпрацю між Україною і Європейським Союзом можна завершити до кінця 2008 року».

Прем’єр-міністр України також наголосила під час зустрічі з Баррозу, що Україна хоче розпочати офіційні консультації про безвізовий режим Євросоюзу.

Жозе Мануель Баррозу не сказав, коли зможуть початися такі переговори і чи можуть вони розпочатися взагалі. За його словами, спочатку слід досконало втілити в життя угоди про полегшення візового режиму та про реадмісію. Він привітав той факт, що нині Україна веде переговори з деякими прикордонними країнами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною – про двосторонні угоди, щоб полегшити місцевий рух на кордоні. Голова Єврокомісії вважає, що це важливо для українських громадян, які живуть неподалік від кордону, і висловив сподівання, що такі угоди створять умови для подальшого поступу у візових відносинах ЄС з Україною в майбутньому.

Відповідь щодо перспективи президентства викликала аплодисменти

Український Прем’єр виступила також у Європарламенті і відповіла на численні запитання євродепутатів.

Спектр питань був насправді дуже широким, адже в залі зібралися насамперед ті європарламентарі, які знаються на темі. Вони ставили найрізноманітніші питання: про вступ Києва до СОТ, енергетичну галузь, боротьбу з корупцією, права жінок тощо. Тимошенко наголосила, що її команда зробить усе, щоб політична єдність в Україні була бездоганною. Вона говорила про політику євроінтеграції як про аспект і пріоритет внутрішньої політики, про ініціативи прозорості для боротьби з корупцією.Оплески присутніх у залі Європарламенту викликала відповідь українського Прем’єра про можливість виставити свою кандидатуру на наступних президентських виборах.

«Можу вам сказати наступне: якщо наша співпраця з Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком буде гармонійною, збалансованою, буде демонструвати єдину спільну політику і єдиний спільний підхід до вирішення всіх питань, я можу вам сказати, що немає ніякої необхідності виставляти дві кандидатури від демократичної коаліції на президентські вибори. І в цьому випадку я можу, безмежно люблячи Україну, ще раз підтримати Віктора Андрійовича Ющенка на цих виборах і продемонструвати єдність демократичної команди. Але це рух з двостороннім напрямком. Тобто, я б хотіла, щоб первинно це була демонстрація нашої єдності і нашої спільності в усіх програмах, які ми здійснюємо. І можу вам сказати, що мої амбіції як окремої людини і окремого політика не зруйнують поступ України щодо всіх цілей і амбіцій, які Україна має сьогодні. Тому що для мене це дійсно є питання найвищого пріоритету», – заявила Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG