Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути газовому посередникові?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Юлія Тимошенко проти посередників на газовому ринку з Росією. Про це український прем’єр укотре заявила під час візиту до Брюсселя. Наскільки реально нині говорити про відмову від газового посередника? І як оцінюють ситуацію експерти?


Усіх посередників у газових відносинах між Україною та Росією усунуть. Про це Юлія Тимошенко заявила, коментуючи арешт у Москві бізнесмена Семена Могилевича, підозрюваного у зв’язках із «РосУкрЕнерго» і ухилянні від сплати податків.

«Україна не потребує для контрактів із постачання газу Туркменистаном, Узбекистаном, Казахстаном ніяких додаткових тіньових посередників. Наявність таких посередників є ознакою певних корупційних дій. І те, що відбулися певні арешти, є свідченням того, що світова спільнота також спостерігає за цими процесами і не допускає розвитку будь-яких тіньових моделей, в тому числі і в країнах – сусідах із Європейським Союзом», – заявила прем’єр у перебігу свого візиту до Брюсселя.

Усунути посередників можливо, хоч на це потрібен час

Україна має шанс змінити схеми газопостачання, вважає екс-керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук. Утім, на його думку, для цього потрібен час.

«Думаю, що буде дуже важко в один час вирішити ці питання. Думаю, що, швидше за все, буде закладений якийсь механізм поступового поетапного переходу. Головне, щоб наші дії були зваженими, прогнозованими для наших партнерів як і на Сході, так і на Заході. Головне, щоб зміна постачальників, умов постачання не була проблемною ні для України, ні для європейських країн, які отримують газ через територію України», – наголошує фахівець.

Тимошенко діє на випередження

Декларуючи бажання відмовитися від посередників на газовому ринку, Юлія Тимошенко діє на випередження, вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

«Юлія Тимошенко, розуміючи, що практично і швидко сьогодні вирішити цю проблему малоймовірно, використовує свої переговори з представниками Євросоюзу задля забезпечення певної символічної, інформаційної і політичної підтримки у майбутніх переговорах із Росією», – зауважує експерт.

Зараз російський та середньоазійський газ постачається до України через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГаз-Енерго». Нинішня схема газових поставок діє з січня 2006 року.
XS
SM
MD
LG