Доступність посилання

ТОП новини

Малаґа – прихована перлина біля моря


Олекса Семенченко Малаґа, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відкриття 2003 року музею великого місцевого уродженця Пабла Пікассо водночас відкрило людям очі на скарби іспанського приморського міста Малаґи, що раніше було мало досліджене туристами.


Туристи, що прямують на курорти іспанського узбережжя Коста дель Соль часто прилітають на летовище Малаґи, але обминають саме місто. Шкода, бо це справжня перлина, котра в історичному центрі містить низку несподіванок з різних епох. Це місто, що зробило величезний вплив на одного з найвідоміших митців світу – Пабло Пікассо.

Оточене бетонним жахіттям таких наповнених британськими, німецькими та скандинавськими любителями моря вуликів, як Торремолінос і Марбея, традиційне андалузійське місто Малаґа уникло натовпів. Тут панує досить спокійне й розмірене іспанське життя, наповнене типових принад цього регіону країни.

Еквадорець Хуан, який уже давно тут оселився і тепер вважає себе правдивим malagueno, розповів: «Я люблю Малаґу, бо вона має найбільш автентичне нічне життя на всьому узбережжі Коста дель Соль. Ми маємо дуже гарний туристичний сервіс уздовж моря. Там є багато кіосків, що торгують дрібною смаженою рибкою, яка тут називається pescaito. У Малазі, можливо, містяться найкращі ресторани з морською їжею у світі. Ну і, до речі, знаменитий художник Пабло Пікассо народився в Малазі».

Університетське місто з кількома картинними галереями і чудовою архітектурою

Загалом, Малаґа є одним із найбільших середземноморських портів. Звідси виходять пороми до Північної Африки – до Марокко та до невеличкого іспанського анклаву – Мелійї. Це університетське місто, що має кілька картинних галерей і чудову архітектуру релігійну (зокрема, вражаючий катедральний собор), традиційну (тут вирізняється старовинна, збудована маврами фортеця – alcazaba) та авангардистська сучасна. Також тут містяться чудові і порівняно недорогі крамниці. Після 700 років маврського панування зовсім не дивно, що часом натрапляєш немов на закутки Північної Африки.

Та незважаючи на все це розмаїття вибору, нема сумніву щодо найбільшої знаменитості цього міста. Пабло Руїз, що пізніше взяв прізвище матері – Пікассо, народився в будиночку з бароковою терасою, що на майдані Мерсед. Кілька десятиліть у цьому будиночку був розташований скромний музей. Там є кімната, в якій новонароджений Пабло не подавав жодних ознак життя, поки лікар і дядько Сальваторе не дмухнули йому в обличчя дим сигари. Багато хто вірить, що особа Пабло сформувалася тут у перші 10 років його життя, перш ніж батьки разом з ним переїхали до Барселони. Адже свою першу кориду і перше фламенко він побачив і почув саме тут. До речі, малювати любив і батько Пабло (і його твори є в будиночку-музеї), але припинив це назавжди, коли Пікассо було 12 років, і стало очевидно, що його талант перевершив батьківський.

Нині пожертва родичів художника уможливила його повернення на батьківщину. Третя у світі галерея Пікассо міститься у ренесансному палаці 16 століття і має 204 картини й керамічні вироби великого іспанського митця.
XS
SM
MD
LG