Доступність посилання

ТОП новини

Коли ж нарешті з’являться в Україні книжка і фільм про події під Крутами? Хто перешкоджає?


Леся Бакалець Фотогалерея «Крути сьогодні» --> http://rfe.rferl.org/photogallery/409.html Київ, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Молебні, урочисті слова та мітинги – країна згадала героїв Крут. Поклали численні вінки до підніжжя пам’ятників, нагородили відзнаками героїчну молодь. А от книга та кінофільм про подвиг 300 студентів під Крутами так світ і не побачили. Хоча голова товариства «Герої Крут», Народний артист України Ярослав Гаврилюк уже був упевнений, що довів справу до кінця.


10 років роботи в архівах, опрацювання спогадів, дослідження істориків – і книга до друку готова. Ярослав Гаврилюк наголошує, тут тільки факти, нічого від себе, є спогади близьких та рідних студентів, що загинули, документи і більшовиків, і Української Центральної Ради.

Така книжка невеликим накладом, всього 3 тисячі примірників, мала вийти ще минулого року. Але Держкомтелерадіо, яке і займається державним видавництвом, цього не зробило. І це попри Указ Президента «Про відзначення 90-ї річниці подвигу героїв Крут», де міститься доручення Кабінету Міністрів видати науково-історичний збірник про події Крут. Ярослав Гаврилюк наголошує, що причин відмови йому не пояснили.

«Ми спочатку тривалий час передзвонювали, на що нам казали: почекайте. Почекайте, книга ще розглядається. Потім я вже особисто пішов туди, і мені відповіли: «Ви знаєте, там така таємна рада, от ми засідали, і Вашу книжку на друк цього року не включили», – розповів Ярослав Гаврилюк.

Знайти якісь альтернативні джерела фінансування йому також не вдалося.

Така ж приблизно ситуація і з фільмом про Крути. Ще у 2006 році Ярослав Гаврилюк з колегами подав сценарій на конкурс, оголошений Міністерством культури. Але справа так і не зрушилася з мертвої точки.

«Це справа держави, це в її інтересах»

У день 90-ї річниці подій під Крутами представники товариства «Героїв Крут» хотіли зустрітися біля Аскольдової могили із Президентом Віктором Ющенком, щоб уже особисто передати йому рукопис книжки і сценарій фільму. Але їх не пропустила охорона. Довелося вкотре все направляти до Секретаріату.

Тож, на думку Ярослава Гаврилюка, товариство «Герої Крут» зробило все від них можливе і просити більше нікого ні про що не буде. Він зазначив, що разів 20 били поклони в різних установах, і досить. А видавати такі книжки – це, зрештою, справа держави. Бо це в її інтересах.

Матеріали до теми: • Уроки Крут (аналіз) • Сьогодні – 90-та річниця вшанування героїв Крут
XS
SM
MD
LG