Доступність посилання

ТОП новини

ЄС наголошує на необхідності політичної стабільності і реформ в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Представники керівних кіл Євросоюзу в один голос заявили, що Україна має забезпечити політичну стабільність і пришвидшити реформи. Про це Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко під час її візиту до Брюсселя сказали у вівторок Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана, Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, а в понеділок на цьому ж наполягав і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.


Солана і Тимошенко обговорили двосторонні зв’язки між Україною та ЄС, говорили про роль України в регіоні, енергетику й інші питання. Але, за словами Верховного представника, найважливіше для нього – це чітко передати послання до доброго приятеля – Юлії Тимошенко, що слід провести необхідні реформи в Україні. Ідеться про реформи конституційного характеру та багато інших реформ у різних галузях. Хав’єр Солана не сумнівається, що енергії українського прем’єр-міністра буде достатньо, аби рухати країну вперед.

Солана наголосив, що Євросоюзу це потрібно, аби будувати, зміцнювати і поглиблювати двосторонні зв’язки з Україною.

«Але я спробую пояснити ситуацію станом на сьогодні. М’яч у більшості випадків міститься на полі України. Україна має провести реформи, має впоратися з ними, робити це і рухатися далі», – заявив Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки.

«Тричі «ТАК»

Юлія Тимошенко у свою чергу пообіцяла, що демократична коаліція буде стабільною і єдиною, співпраця між президентом, парламентом і урядом України буде ефективною і гармонійною, а Україна побудує міцний фундамент для реформ.

«На всі ці питання я говорю тричі «так». «Так» єдності демократичної коаліції, «так» гармонійним стосункам між президентом, парламентом і урядом, і «так» стабільності», – наголосила Юлія Тимошенко.

За її словами, якщо Україна виконає це домашнє завдання, для неї відкриються всі перспективи. Ідеться про інтеграцію до Євросоюзу, нові з ним угоди, створення зони вільної торгівлі і отримання потужних інвестицій.

Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер також наголосила у розмові зі своєю українською гостею, що Брюссель очікує реформ і стабільності в Україні.

«Я хочу наголосити на необхідності політичної стабільності, яка ґрунтується на демократії і верховенстві права в Україні, аби дозволити країні пришвидшити політичні і економічні реформи. Реформа правосуддя, боротьба з корупцією і покращення бізнес-клімату будуть дуже важливими», – заявила Беніта Ферреро-Вальднер.

За її словами, підготовка нової посиленої угоди між Євросоюзом та Україною іде добре. Вона також висловила задоволення тим, що віднедавна Україна та ЄС мають спрощений візовий режим – і пані Ферреро-Вальднер сподівається, що українським громадянам нині легше подорожувати до Європи.

Києв найближчим часом мають відвідати два Комісари ЄС

У вівторок стало відомо, що до Києва найближчим часом мають прибути два Комісари ЄС. Так, Беніта Ферреро-Вальднер заявила, що 14 лютого вона поїде до Києва на зустріч міністрів країн Чорноморського регіону, а Комісар ЄС з торгівлі Пітер Мандельсон прибуде до Києва для початку переговорів між Євросоюзом та Україною про створення зони вільної торгівлі. Мандельсон має приїхати до української столиці після 5 лютого – саме в цей день Світова організація торгівлі має ухвалити рішення про вступ Києва до СОТ, що відкриває двері для початку переговорів між Євросоюзом та Україною про створення зони вільної торгівлі.

Пітер Мандельсон не взявся назвати дату, коли Київ може розраховувати на початок роботи зони вільної торгівлі з ЄС. Він лише послався на те, що торговельні переговори зазвичай займають більше часу, ніж того хочеться їхнім учасникам. Він закликав не тільки уряд України, але й парламент і бізнес-структури також робити свій внесок у переговори про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Матеріали до теми:

• Хав’єр Солана: «У відносинах з ЄС Україна має у більшості випадків м’яч на своєму полі. Країна має провести реформи» • Комісар ЄС із торгівлі їде до Києва, щоб розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною • Тимошенко продовжує візит до Брюсселя
XS
SM
MD
LG