Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття вшановує героїв Крут


Галина Добош Івано-Франківськ, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Віче-реквієм у Меморіальному сквері, вечір пам’яті в обласній філармонії, смолоскипна хода молоді – так в Івано-Франківську вшановують пам’ять героїв Крут. Хоча ще кілька років тому про їхній подвиг говорили не надто багато.

Молоді люди з листівками в руках – коротка історична розповідь про подвиг тих 300 юнаків, що загинули в бою під Крутами. Роздають у центрі міста перехожим – і молодим, і старшим людям. Втім, про цю сторінку нашої історії галицькі люди знають, хоча оцінюють по-різному: хтось вважає це подвигом, хтось – даремною жертвою.

– Звичайно, це подвиг молодих людей, які хотіли захистити свій край, їх треба прославляти.

– (переклад з російської) Я знаю, що там наших пацанів, студентів послали на забиття. Можна це вважати і героїзмом, але це, знаєте, «безумству храбрых поем мы песню». Гадаю, що це були марно загублені життя.

– Вони показали прекрасний приклад. Це ще раз говорить, що нам є на кого рівнятися, що Україна таки сильна, самодостатня, що ці студенти – це як цвіт, що ніколи не залишиться в''ялим у душах сучасної молоді.

– Це був визначний бій, перш за все. Це показало, що молодь готова до боротьби. Вони показали, що українська держава хоче бути вільною і незалежною.

«Наше завдання – ту інформацію в якийсь цікавий, нестандартний спосіб пропонувати молоді»

Листівки про героїв Крут роздають члени школи юного екскурсовода, що діє при музеї національно-визвольних змагань Прикарпатського краю. Найперше – ровесникам. На думку старшого наукового працівника музею Оксани Романів, це потрібно і їхнім волонтерам, і тим, кому вони роздають листівки.

«Є молодь, яка активна, патріотична, вона цікавиться своєю історією і багато знає. Інша молодь переймається зароблянням коштів і не думає про свої якісь почування патріотичні, це десь на останньому плані. Тут наше завдання – ту інформацію в якийсь цікавий, нестандартний спосіб пропонувати молоді», – зазначила Оксана Романів.

По-своєму вшановують цю дату представники різних молодіжних організацій. Є спільні заходи – диспут, спартакіада, смолоскипна хода. Є й у кожного свої.

Про пластунські заходи розповів станичний Тарас Дзень: «Пласт» організовує ряд акцій, оскільки для пластунів це є достатньо важливо. Перший етап – це дебати на цю тематику спільно з іншими молодіжними організаціями. Великий смолоскипний похід містом, вечірнім Івано-Франківськом. Організацію пластового походу взяв 50-й курінь імені Степана Ленкавського, один із підрозділів «Пласту». У «Пластовій домівці» для пластунів пройде відкриття кіноклубу з історичного фільму».

27-річний івано-франківець Володимир Добрянський, попри свій молодий вік, уже написав музику до десяти пісень. Правда, виконує їх здебільшого сам, брав участь у конкурсі патріотичної пісні до 65-річчя УПА у Рибному. Остання пісня на слова Валерія Височанського присвячена подвигу героїв Крут.

Володимир Добрянський: «Тема мені близька, тому що в наш час важко зрозуміти, як молоді люди могли пожертвувати собою. Ця пісня народилася буквально за день».

Співайте про славу героїв До неба «Осанна» знесіть, Про велич Крутянського бою В далекі світи зголосіть.

Матеріали до теми:

• Коли ж нарешті з’являться в Україні книжка і фільм про події під Крутами? Хто перешкоджає? • Уроки Крут (аналіз)
XS
SM
MD
LG