Доступність посилання

ТОП новини

За крок від СОТ?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз вітає Україну із завершенням процесу переговорів щодо її вступу до Світової організації торгівлі. Тож чи означає це, що Україна гарантовано стане членом СОТ, і якщо так, то які наслідки це матиме?


14 років переговорів, і Україна готова до членства у Світовій організації торгівлі. Європейський Союз привітав Україну із завершенням процесу переговорів.

А у Представництві Європейської Комісії зазначили, що крапку у переговорному процесі щодо членства України у цій організації минулого тижня поставили Комісар ЄС Пітер Мандельсон та український віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря. Вони досягли взаємно прийнятного рішення про ставки експортного мита.

У Представництві зазначили, що остаточний консенсус щодо вступу України у СОТ може бути вже 5 лютого на засіданні Генеральної Ради Світової організації торгівлі.

Українці виграють – якщо краще працюватимуть

Українські експерти вважають, що перепон для членства України у СОТ більше немає. На переконання колишнього заступника Національного банку Ярослава Солтиса, від вступу у Світову організацію торгівлі українська економіка лише виграє.

«Наслідки будуть позитивні. Цивілізовані, розвинені, успішні держави є членами СОТ. Ми приєднуємося до цієї низки держав, які мають успіхи в економіці, в торгівлі. Галузі, які не вміють виробляти продукцію, які відсталі, які йдуть шляхом феодалізму, не будуть розвиватися. Для всіх галузей це буде позитивно. Ми будемо брати нормальні технології, з мінімальними податками, з митними зборами, ми будемо йти поряд з іншими державами», – вважає експерт.

Кажуть, що СОТ для тієї чи іншої країни, як лотерея, комусь поталанило, а у когось зникли цілі галузі. Але від глобалізаційних процесів ніде не дінешся, каже економіст Олександр Рябченко. Тож держава повинна примусити вітчизняних виробників краще працювати.

«Хто не може за цією глобалізацією встигнути і поліпшити виробництво таким чином, щоб воно було конкурентноздатним, все одно програє, це закон. Тому тут треба не захищати, що ніхто не буде на нашому внутрішньому ринку, а треба допомагати національному виробникові, дати йому можливість пільгових кредитів, допомогти із землею, допомогти ще якимось додатковими можливостями, але поставити перед ним вимогу, щоб він став краще працювати», – каже економіст.

Під час візиту до Брюсселя Юлія Тимошенко висловила прогноз, що майбутня СОТівська угода буде ратифікована всіма парламентськими фракціями, за винятком комуністів.
XS
SM
MD
LG