Доступність посилання

ТОП новини

Поліцейські обговорили питання безпеки в Європі


Берлін, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нині в Європейському Союзі ведеться чимало дискусій про те, як гарантувати безпеку в умовах скасування прикордонного контролю. Про безпеку йшлося й на 11-му Європейському конгресі поліцейських, який відбувся в Берліні. У форумі взяло участь 1800 експертів із 60 країн.

Серед головних тем цьогорічного конгресу поліцейських – підвищення рівня безпеки на зовнішніх кордонах ЄС та покращення міжнародного інформаційного обміну між правоохоронцями. Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле висунув вимогу, щоб структури ЄС нарешті отримали доступ до баз даних в окремих країнах, щоб ефективніше боротися з міжнародною злочинністю.

Подібна вимога пролунала і від комісара ЄС з внутрішніх питань Франко Фраттіні. «Ми повинні створити мережу, яка б гарантувала безпеку в рамках кордонів Євросоюзу», – заявив Фраттіні у Берліні. Крім того, єврокомісар оголосив, що незабаром на загальноєвропейському рівні слід чекати нових пропозицій стосовно покращення контролю на зовнішніх кордонах ЄС. Сюди належить, наприклад, електронна в’їзна система, яка можливо замінить візи.

Не обійшлося і без суперечок

Міністр юстиції Німеччини Бріґітта Цюпріс виступила проти запровадження якихось нових суворіших законів, спрямованих на підвищення безпеки.

«Замість того, щоб висувати нові вимоги про запровадження суворіших покарань та нових законів і таким чином сприяти виникненню тривалого політичного конфлікту, політики повинні працювати над тим, як оптимізувати реалізацію чинного законодавства», – сказала Цюпріс.

Вона піддала критиці загальноєвропейський законопроект, який передбачає збереження впродовж 13 років даних авіапасажирів, що прилітають до ЄС або вилітають з європейських аеропортів в інші частини світу. Цюпріс висловила сумнів, що такий закон відповідатиме німецькій конституції.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле не погодився з такою критикою. «Я не знаю, чому я мушу тут коментувати те, що сказала пані Цюпріс», – наголосив Шойбле. Водночас він зауважив, що подібні домовленості зі США раніше без жодних протестів ухвалив як Бундестаґ, так і Бундесрат. Фраттіні, у свою чергу, висловив нерозуміння того, чому зі Сполученими Штатами можна домовлятися про збереження даних авіапасажирів, а з Європейським Союзом – ні. Він запевнив, що дані, які збиратимуть, використовуватимуть у рамках лише дуже вузького правового коридору.

Поліцейський конгрес у Берліні супроводжувався також акцією протесту. За даними поліції, в демонстрації взяли участь близько 400 осіб. Вони виступили проти проведення так званих «он-лайн-обшуків» і проти об’єднання європейських баз даних. Як повідомили, демонстрація пройшла спокійно.
XS
SM
MD
LG