Доступність посилання

ТОП новини

Гарячі професії. На які спеціальності в Україні найбільший попит?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Один із українських інтернет-сайтів працевлаштування визначив десять професій, на які є найбільший попит. До «гарячої десятки» потрапили, зокрема, і менеджери з продажу, і розробники програмного забезпечення, і просто робітники, бо потреба у будівельниках, слюсарях, водіях залишається високою. За якими ж спеціальностями зараз легше знайти роботу, щоб при цьому і зарплата, і умови праці були прийнятними?

ГЛАС НАРОДУ:
Яку професію Ви оберете і чому?
Дмитро, старшокласник:
- Я вибрав для себе на майбутнє – монтаж і техобслуговування радіостанцій. Це мені цікаво з дитинства, до того ж ця галузь прогресує.
Катерина, школярка:
- Ще не знаю, яка буде до душі, таку й виберу. Ще в мене часу достатньо.
Сашко, школяр:
- Я хочу на дизайнера вчитися. От вирішую поки. Малюю добре.
Ірина, старшокласниця:
- Я думаю піти на курси масажистів. Я люблю цю роботу, мені не дуже важливо, чи вона престижна чи ні.
Євген, школяр:
- Я вирішив стати кухарем. Я люблю і вмію готувати.
Затребувані професії

(ITAR-TASS)
За дослідженням інтернет-порталу «Rabota.ua», професії, на які нині в Україні найбільший попит, це менеджери з продажу, робітники (ті ж самі будівельники або слюсарі), фахівці з обслуговування комп’ютерних мереж, інженери (після занепаду цей фах знову стає популярним у працедавців), бухгалтери, аудитори, розробники програмного забезпечення, торгові представники, а також менеджери, зайняті доставкою товарів і зберіганням їх на складі. Також зараз просто необхідні люди з технічними спеціальностями, констатує маркетолог інтернет-порталу «Rabota.ua» Віктор Закотій.

«Попит є стійкий у даний момент на ринку України саме на таких спеціалістів, бо випускників технічних вишів дуже мало і якість їх підготовки досить низька».

Один із найпопулярніших шляхів пошуку роботи – інтернет. Наш кореспондент Микола Закалюжний теж спробував «влаштуватися» таким чином. Одна з професій, на які нині найбільший попит, будівельники, і він знайшов у «Всесвітньому павутинні» оголошення із відповідною вакансією - прораба. Ось які умови пропонують працедавці:

Також зараз просто необхідні люди з технічними спеціальностями
(epa)
«Зарплата по Вашій вакансії від 4000 гривень і вище. Житло самостійно собі шукаєте й оплачуєте. Є випробувальний термін (від одного до трьох місяців), після нього буде інша сума».

Ще одна «гаряча професія» на ринку праці України — економісти й фінансисти. У грудні минулого року роботодавці оцінювали їхню працю в середньому в 750 доларів на місяць. В основному більшість вакансій, розміщених для таких фахівців, відкриті в банках або страхових компаніях. Саме за цієї спеціальністю (завдяки своїм здібностям та освіті, а не «по блату») влаштувалася на роботу в одному з престижних банків киянка Оксана. Як їй це вдалося, вона розповіла Радіо Свобода:

«Безпосередньо я знайшла роботу через інтернет. На мою думку, можна завжди знайти роботу, головне, щоб вона тобі подобалася і ти хотів працювати в тій сфері. Якщо тобі подобається і ти є гарним фахівцем, то тобі будуть платити зарплату, на яку ти заслуговуєш».

На периферії ситуація інша

Говорячи про те, на яку професію попит менший, а на яку більший, звичайно, треба зважати, що в столиці роботу знайти легше, ніж на периферії. Хоча як який фах... На прикладі Львівщини про це розповідає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

«У гірничому містечку Червоноград молода людина може влаштуватися на шахті, помічником на будівництві чи працювати продавцем на базарі. Для людей з відповідною освітою є вакансії інспектора ДАІ у Львові. Непоганий шанс знайти роботу має інженер, бухгалтер, менеджер зі збуту. Люди ж із сільської місцевості їдуть працювати закордон або намагаються перебратися до обласного центру чи працюють на будовах у Москві та Києві. У Львівській мерії уже прогнозують, що матимуть брак кадрів напередодні чемпіонату «Євро 2012», зокрема в будівельній галузі».

Поради тим, хто шукає роботу

Як же краще шукати роботу, на які умови при цьому погоджуватися, які відкидати? Правник Євген Захаров передусім радить відмовитися від можливих пропозицій роботодавців отримувати зарплату «у конвертах»:

«Коли людина влаштовується на роботу, вона має підписати контракт, щоб це було законно, щоб зарплату вона отримувала не в конверті. Також треба пам’ятати, що випробувальний термін обмежується за законом двома тижнями. Часто дають випробувальний термін 4 місяці, після цього виганяють і нічого не платять».

Попит на професії, звичайно, постійно, змінюється. Якщо робочі спеціальності, як, наприклад, будівельники, потрібні завжди, то на інженеріа ще кілька років тому попиту не було. Зараз ситуація змінилася, за даними експертів, це нині одна з професій, які цікавлять працедавців. На що ж орієнтуватися старшокласникам, який краще обрати фах, щоб через кілька років на таку роботу можна було влаштуватися і при цьому мати гідну зарплату? Поради експерта із працевлаштування Віктора Закотія:

«Я б радив випускникам звернути увагу на технічні професії – це інженер, системний адміністратор, програміст. Також є попит на робітничі професії вузької кваліфікації. Студенти можуть влаштуватися на роботу залежно від того, яка в них майбутня спеціальність. Наприклад, студенти-маркетологи вже можуть влаштовуватися на роботу асистентами, помічниками менеджерів з продажу».

За рейтингом експертів із працевлаштування, найбільша зарплата з професій в Україні, на які є значний попит, у розробників програмного забезпечення: в середньому 1250 доларів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG