Доступність посилання

ТОП новини

«Регіонали» і комуністи Дніпропетровщини виступили проти увічнення пам’яті вояків ОУН-УПА. Щоб посилити політичне напруження?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровська обласна рада взялася боротися проти увічнення пам’яті вояків ОУН-УПА. У спеціальному зверненні до Президента України депутати з ініціативи місцевих «регіоналів» та комуністів зажадали від глави держави не допустити «встановлення пам’ятних знаків, перейменування вулиць, населених пунктів на честь ОУН-УПА». Опоненти авторів цієї заяви вже заявили: документ має на меті штучне посилення політичної напруги в регіоні.

«Зупинимо фальсифікацію історії» – таку гучну назву має заява депутатської більшості обласної ради. «За» – трохи менше двох третин. Головна вимога до Президента – відмовитись від вшанування пам’яті вояків ОУН-УПА, до Міністерства освіти – вилучити з навчального процесу в школах та вишах підручники місця, де провідники Української повстанської армії подаються як герої.

Однак чи не найбільше автори заяви обурюються рішеннями своїх колег із обласних рад Західної України: мовляв, це тоді, коли їхні бюджети є дотаційними, вони дозволяють собі впроваджувати пільги для колишніх «упівців», а Дніпропетровщина, «фінансовий донор» державного бюджету, не має коштів на впорядкування могил загиблих солдатів радянської армії.

Чому тему ОУН-УПА підняли саме зараз, депутати з більшості не кажуть. Представниця фракції комуністів Катерина Відякіна заявила: «Наш Президент вніс законопроект про правовий статус вояків ОУН-УПА, і він уже у Верховній Раді. Тому ми, депутати облради, маємо теж висловити свою думку щодо того, як ми до цього ставимося».

Щоб відволікти увагу громадськості від серйозних проблем регіону?

Опоненти комуністів та «регіоналів» в обласній раді – нашоукраїнці та бютівці. Але їхніх голосів «проти» не вистачило, щоб відозву не було ухвалено. Представники помаранчевих сил переконані: синьо-білі почали мусувати тему ОУН-УПА, щоб відволікти увагу громадськості від серйозних проблем регіону.

Заява «Зупинимо фальсифікацію історії» недолуга і є доволі «посереднім взірцем комуністичного агітпропу», впевнений лідер фракції «Нашої України» в облраді Віктор Гноєвий. Та й місце для агіток вибрали невдале, зазначає пан Гноєвий. За його словами, «Сесійна зала Дніпропетровської обласної ради не є місцем для проголошення політичних заяв!»

«Я аж надто добре знаю, скільки брехні висувається проти ОУН-УПА»

Не витримує елементарної критики заява дніпропетровських синьо-білих і на думку місцевих істориків. Той пункт, де йдеться про те, що Українська повстанська армія була начебто визнана Нюрнберзьким трибуналом «злочинною організацією», не відповідає дійсності.

Дніпропетровський історик і журналіст Костянтин Когтянц наголосив: «Я за фахом історик, я аж надто добре знаю, скільки брехні висувається проти ОУН-УПА. Наприклад, стверджують, що УПА була засуджена Нюрнберзьким трибуналом. Насправді навпаки, Нюрнберзький трибунал визнав злочином знаменитий наказ Гітлера про страту без суду членів ОУН».

Ухвалення заяви в обласній раді помаранчеві депутати зустріли гучними вигуками «Ганьба». «Регіонали» миттєво відреагували. Представник їхньої фракції Павло Безуглий заявив: «Коли я чую слово «Ганьба!», мені хочеться, вибачте за грубість, взяти і вислати їх за межі нашого регіону».
XS
SM
MD
LG