Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд визнав закон про особливості звільнення депутатів-сумісників неконституційним повністю


Це рішення Конституційного Суду жодним чином не стосується самої заборони на суміщення депутатства з певними посадами, яка затверджена в Конституції і чинному законодавстві України. Конституційний Суд дійшов висновку, що Закон «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності» порушує низку статей Основного Закону, зокрема, про право людини на працю. Група з 52 народних депутатів України зверталася до Конституційного Суду з клопотанням визнати його таким, що не відповідає Конституції. Конституційний Суд у своєму рішенні звернув увагу, що розв’язок питань про сумісництво народних депутатів, який не суперечить Конституції, міститься в самому Основному Законі й чинному законодавстві.


Це рішення Конституційного Суду жодним чином не стосується самої заборони на суміщення депутатства з певними посадами, яка затверджена в Конституції і чинному законодавстві України.

У четвер Суд оприлюднив своє рішення, ухвалене в вівторок.

Конституційний Суд дійшов висновку, що Закон «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності» порушує низку статей Основного Закону, зокрема, про право людини на працю.

Закон щодо порядку звільнення депутатів-сумісників Верховна Рада ухвалила понад два роки тому.

Група з 52 народних депутатів України зверталася до Конституційного Суду з клопотанням визнати його таким, що не відповідає Конституції.

Цей закон, зокрема, вимагав звільняти з «несумісних» посад народних депутатів, які не подали заяви про складення депутатських повноважень, і визначав, що акти про призначення на такі посади народних депутатів, які не подали заяви про складення депутатських повноважень, втрачають чинність автоматично.

Конституційний Суд у своєму рішенні звернув увагу, що розв’язок питань про сумісництво народних депутатів, який не суперечить Конституції, міститься в самому Основному Законі й чинному законодавстві.

Неможливість для народних депутатів обіймати одночасно деякі інші посади визначена в Конституції України.

«Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку», записано в статті 78.

За цією ж статтею, «У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України».

Стаття 81 Конституції встановлює, що повноваження народного депутата України припиняються достроково, зокрема, в разі, «якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто».

Чинний Закон «Про статус народного депутата України» визначає спосіб і порядок розв’язання конфліктних ситуацій.

«Народний депутат, призначений (обраний) на посаду, що є несумісною з депутатським мандатом, і повноваження якого не припинено в установленому законом порядку, допускається до виконання обов’язків за такою посадою не раніше дня подання ним до Верховної Ради України заяви про складення повноважень народного депутата України», мовиться в статті 3 цього закону.

А стаття 5 далі продовжує: «У разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду».

Кодекс адміністративного судочинства України в статті 17 встановлює, що такі справи належать до компетенції адміністративних судів.

А стаття 180 цього кодексу прямо визначає особливості провадження у справах про дострокове припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності.

Перелік «несумісних» посад міститься в згаданій статті 3 закону про статус народного депутата, за якою він не має права: бути членом Кабінету Міністрів України, керівником центрального органу виконавчої влади; мати інший представницький мандат чи одночасно бути на державній службі; обіймати посаду міського, сільського, селищного голови; займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов’язків народного депутата час; залучатись як експерт органами досудового слідства, прокуратури, суду, а також займатися адвокатською діяльністю; входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку.
XS
SM
MD
LG