Доступність посилання

ТОП новини

«Г’юмен Райтс Вотч»: Гра у демократію підриває людські права


Василь Зілгалов Прага, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Всюди у світі деспотичні диктатори видають себе за демократів, граючись у демократичну риторику. Але насправді керуються на практиці недемократичними методами, маніпулюючи виборами і закриваючи цензурою рот засобам інформації. А західні уряди дозволяють їм уникати неприємностей і небезпеки демократичного усунення. Саме така ідея є головною у новому річному звіті «Г’юмен Райтс Вотч», відомої правозахисної групи з осідком у Нью-Йорку.

У звіті «Г’юмен Райтс Вотч» ідеться про те, що в минулому 2007 році чимало урядів у світі – від Нігерії до Росії і Таїланду – афішували своїми виборами і, незалежно від ступенів маніпуляції ними, заробили собі наліпку «демократичної влади». У звіті «Г’юмен Райтс Вотч» наголошено, що Захід маніпулює правами людини, ризикуючи при цьому глобальним підривом їхнього дотримання.

Із цього приводу представник цієї правозахисної організації Рід Броді сказав Радіо Свобода: «Захід – Сполучені Штати, Європейський Союз особливо – дозволяють країнам просто проводити вибори і потім надавати їм мандат демократичних. Те, що ми бачимо, – полегшення диктаторам, щоб уникнути неприємностей щодо визнання їхніх лжедемократичних потуг обманом. Бо чимало західних країн обмежуються лише самим фактом виборів. Вони не зважають на інші сторони, які стосуються самого функціонування демократії, як от свободу преси, свободу зібрання, наявність дієздатного громадянського суспільства, яке спроможне кинути виклик владі».

Захід керується насамперед політичною доцільністю, комерційними інтересами?

«Г’юмен Райтс Вотч» обвинувачує західні уряди у політичній доцільності чи комерційних інтересах щодо тих чи інших режимів у світі, які порушують демократичні принципи і права людини. Чому, наприклад, ОБСЄ, запитує «Г’юмен Райтс Вотч», дозволила Казахстану головувати у цій організації в 2010 році? Ця правозахисна організація вважає, що тут взяли гору комерційні, енергетичні інтереси Заходу, який закриває очі на відсутність демократії в Казахстані.

Представники «Г’юмен Райтс Вотч» звертають увагу і на «подвійні стандарти» США, які сильно критикують Сирію і Кубу, а Саудівській Аравії чи Єгипту, наприклад, роблять скидку в питанні дотримання демократії.

Чимало проблем і в Україні

У звіті «Г’юмен Райтс Вотч» чимало місця відведено Україні. Поряд із критикою повільності демократичних реформ та недоліками у виборчій системі України звіт серйозно критикує стан зі свободою преси, адміністративний силовий тиск на українських журналістів у 2007 році. Також тут ідеться про широкі масштаби тортур і брутального ставлення до ув’язнених в українських в’язницях.

«Г’юмен Райтс Вотч» особливо вказує на швидкі темпи зростання СНІДУ в Україні – за три місяці минулого року зафіксовано понад 6 тисяч нових випадків захворювання. Також йдеться, що в Україні кількість ВІЛ-інфікованих сягає вже близько півмільйона осіб або двох відсотків населення країни, а влада бездіяльна попри серйозність проблеми, особливо з порушеннями прав хворих на СНІД.

Голова харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що згідно зі звітом «Г’юмен Райтс Вотч», в Україні не все так гаразд, як, наприклад, це випливає зі звіту «Фрідом Гаус» («Дому Свободи») американської дослідницької організації, яка називає Україну вільною, демократичною державою.

«Я думаю, що більше права саме «Г’юмен Райтс Вотч». Справді, Україна більш демократична, аніж такі її сусіди, як Росія та Білорусь. Безумовно. Але цього мало, щоб вважатися країною демократичною, оскільки дуже багато таких речей, які у нас відбуваються, які не дають можливість так вважати, на мою думку. Ну, наприклад, така річ, як порушення політичних прав, яке стало якраз у 2007 році більш очевидним, більш явним. Намагання ввести імперативний мандат, ця жорстка партійна дисципліна, коли депутати перетворюються на голосуючі автомати», – зазначив Євген Захаров.

Він вважає, що поряд із тими проблемами, які виснув перед Україною новий звіт «Г’юмен Ратйс Вотч», в Україні є ще ціла низка політичних проблем, на кшталт переважання політичної доцільності перед правом, які загрожують поверненням до напівавторитарних форм правління в державі.
XS
SM
MD
LG