Доступність посилання

ТОП новини

Київрада більшістю голосів ухвалила Програму підготовки столиці до «Євро-2012». Мер столиці відповідальності не несе


Юлія Жмакіна Київ, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Програма підготовки столиці до футбольного чемпіонату «Євро-2012» є. Більшістю голосів Київрада на сьогоднішній сесії ухвалила документ. Попри застереження і протести фракцій БЮТ, Віталія Кличка та «Нашої України». Але головна «скандальна родзинка» у тому – чий підпис стоїть під офіційною Угодою з УЄФА на проведення фінального турніру «Євро-2012» у Києві.

Під Київрадою – мирна акція. Прихильники мера Леоніда Черновецького прийшли підтримати його. Найбільші стріли летять навіть не у бік опонентів мера, а у пресу. Втім, самого мера в Київраді не було. Після бою з міністром внутрішніх справ його так ніхто і не бачив. Із лікарняного ліжка Черновецького не змогла підняти і епохальна подія – ухвалення Програми підготовки Києва до футбольного чемпіонату «Євро-2012».

Але опозиційних депутатів Київради збудив навіть не цей факт. У разі проблем із підготовкою столиці до «Євро-2012» Леонід Черновецький відповідальності нести не буде. Адже під Угодою з УЄФА щодо проведення у Києві фінального турніру «Євро-2012» стоїть підпис рядового депутата Київради з фракції Партії регіонів Володимира Філіпова, а не київського міського голови. Що є невиконанням рішення Київради. Із копією документа в руках це пояснила лідер фракції БЮТ у Київраді Тетяна Мелехова: «Це є ще одним підтвердження того, що київський міський голова усувається постійно від виконання своїх обов’язків і повноважень. Він не тільки не веде сесії, а й ще і не підписує важливі рішення».

Програма викликала цілу низку застережень

Кошторис Програми підготовки до «Євро-2012» складає майже 39 мільярдів гривень. До 2012 року Київ має намір реконструювати НСК «Олімпійський», побудувати новий стадіон і аж 33 готелі. А також завершити будівництво Подільського мосту, розв’язок на Ленінградській і Московській площах. Багато рядків кошторису Програми викликали чимало застережень і навіть протестів не лише у депутатів Київради, а й у представників екологічної комісії. Найбільші побоювання щодо Труханового острова. Після розбудови на ньому молодіжного міжнародного центру для уболівальників він втратить свої рекреаційні властивості, вважають екологи.

На серйозні застереження керівництво ради і депутатська більшість закривають очі.

Лідер фракції «Наша Україна» у Київраді Дмитро Андріївський наголосив: «У цій Програмі не визначені напрямки і фінансування реконструкції аеропорту «Жуляни». Дуже великі питання щодо будівництва на Трухановому острові. І ще низка питань. Усього я подав більш, ніж 20 зауважень. І тільки одне з них враховане. На жаль, на сьогоднішній день під час обговорення у залі я не мав можливості подати ще свої зауваження. Тому, з одного боку, я кажу, що таку програму треба приймати. Тим більше, що Україна отримала недвозначний сигнал від УЄФА про те, що, якщо найближчим часом не будуть розпочаті роботи, Україна може бути позбавлена права приймати фінальну частину «Євро-2012». З іншого, я впевнений, що Програму треба доопрацьовувати і приймати її тільки у вигляді, в якому вона може бути виконана. А нинішній розгляд – фікція, на мій погляд».

Попереду тяжка робота

Секретар Київради Олесь Довгий перед голосуванням умовляв депутатів і обіцяв особисто стежити, щоб Труханів острів не постраждав від підготовки до футбольного чемпіонату.

Олесь Довгий: «Я готовий взяти особисто це під свій контроль. Шановні колеги! Мова йде про наміри. Зараз не йде мова про жодне будівництво. Ми говоримо про плани, говоримо про затвердження проектів і презентацію. У подальшому кожен рядок з цього великого документу повинен буде мати за собою цілий ряд організаційних рішень, рішень різних комісій і конкретних рішень Київської міської ради. Прошу голосувати. У цілому».

102 депутати «за» при необхідних 61. Секретар Київради Олесь Довгий випромінює щастя. А попереду тяжка робота зі втілення затвердженої сьогодні Програми і, зокрема, питання із землевідведення. Коронний номер Київради.

Матеріали до теми:

• Президент УЄФА: Україна і Польща мають прискорити підготовку до Євро-2012 • Мер Дніпропетровська просить Президента і парламент залишати зібрані в місті податки в місцевій скарбниці на час підготовки до «Євро-2012» • Київрада ухвалила за основу програму підготовки столиці до «Євро-2012»
XS
SM
MD
LG