Доступність посилання

ТОП новини

Хто стане президентом Сербії?


Анамарія Рамач Белград, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 3 лютого в Сербії відбудеться другий тур президентських виборів. За посаду глави держави змагатимуться опозиційний кандидат, націоналіст-радикал Томіслав Ніколич, за якого у першому турі проголосували майже 40% виборців, та чинний президент Сербії Борис Тадич – лідер прозахідної орієнтації, який отримав на 4,5 відсотків голосів менше. Оглядачі вважають, що Ніколичу вдалося досягти такого результату завдяки політичній напруженості в країні, яка зумовлена очікуванням проголошення незалежності сербської провінції Косово.

Двоє кандидатів у середу ввечері зустрілися в дуелі на державному телебаченні Сербії. Зацікавленість глядачів була надзвичайно великою. Хоча конституційні уповноваження президента Сербії відносно обмежені, символічне та політичне значення цієї посади дуже важливе.

Вітчизняні та світові політологи вважають, що другий тур президентських виборів за своєю суттю фактично буде референдумом, оскільки громадяни мають обрати один шлях з-поміж двох можливостей: голосувати за президента, який буде вести країну в напрямку до Євросоюзу, чи за самодостатність країни та її ізоляцію. Адже відомо, що Томіслав Ніколич, колишній союзник Слободана Мілошевича, є заступником голови Радикальної партії Воїслава Шешеля, який перебуває під слідством у Гаазькому трибуналі за скоєння воєнних злочинів. Радикальна партія виступає проти співробітництва з країнами Євросоюзу й інтеграції з НАТО та за поглиблення співробітництва з Росією. Ніколич войовниче протистоїть незалежності Косова, а у стосунках з ЄС бачить багато перешкод:

«Я ніколи не вимагав від Сербії, щоб рухалась лише в одному напряму. У цій кампанії я згадував кілька шляхів, але найменше два: один, який повністю наближається до Російської Федерації, і другий, на якому нас чекає багато перешкод. Ці перешкоди мають бути усунені в співробітництві з Євросоюзом, це шлях, який веде до ЄС», – заявив Томіслав Ніколич.

Чи допоможе Тадичу запропонована ЄС спеціальна угода?

Між двома раундами голосування Євросоюз запропонував Сербії спеціальну угоду, щоб полегшити їй можливий вступ до ЄС. Але невідомо, чи цей стимул буде достатнім для того, щоб перемогу отримав чинний президент Тадич. Попри свою прозахідну орієнтацію він доволі поміркований, оскільки також протистоїть незалежності Косова. Така позиція йому навряд чи допоможе завоювати додаткові голоси. Адже ЄС підтримує незалежність Косова і тому напруженість має місце й у близьких до Тадича колах. Наприклад, коаліційний партнер президента, сербський прем’єр-міністр Воїслав Коштуниця не надав підтримки главі держави, тому що той не погодився на нові зміни в їхній коаліційній угоді, згідно з якими Сербія розірвала б будь-яку угоду з ЄС у разі, якщо ЄС визнає незалежність Косова. А це протистояння йде на руку лише суперникові Тадича – Ніколичу, який на початку теледебатів подякував усім партіям за те, що не підтримали його противника.

У свою чергу Тадич на цій «дуелі» кандидатів остаточно намагався переконати глядачів, що для Сербії існує лише один шлях.

«Один шлях Сербію веде до Європи, і, на моє глибоке переконання, до кращого життя. А другий Сербію віддаляє від Європи, це шлях, який Радикальна партія, її лідер Воїслав Шешель та Томіслав Ніколич послідовно здійснюють і пропагують уже 17 років. Європейський шлях Сербії не має альтернативи. Ми зараз на середині цього шляху, і я впевнений, що ми зможемо завершити його успішно для всіх нас».

За словами Тадича, політика 90-х років веде до ізоляції, і це політика минулого, а не політика змін.

Виборча кампанія другого раунду обох кандидатів була спрямована на те, щоб схилити на свій бік більше тих громадян, які не є їхніми твердими прихильниками. Згідно з найновішим опитуванням, у другому раунді виборів президента Сербії чинний президент Тадич має перевагу в 100 тисяч голосів. У ситуації, коли результат виборів вирішує невелике число голосів, телевізійна дуель могла б вплинути на виборців, які ще не визначилися, кому з кандидатів віддати свій голос. А політичні аналітики вважають, що у теледебатах переконливішим був чинний президент Тадич.

На президентських виборах 2004 року у першому раунді Ніколич також переміг Тадича. Але й другому раунді Тадич переміг, отримавши 53 відсотки голосів.
XS
SM
MD
LG