Доступність посилання

ТОП новини

Від сьогодні івано-франківці платитимуть більше за опалення і воду


Із 1 лютого тарифи на послуги теплопостачання і підігрів води в місті зростають більш як на 20%. А з 3 лютого в Івано-Франківську дорожчає і проїзд у міських автобусах і вперше запроваджують так званий «вечірній» тариф.

Із 1 лютого тарифи на послуги теплопостачання і підігрів води в місті зростають більш як на 20%.

Рішення про це міськвиконком затвердив іще наприкінці минулого року.

Комунальники мотивують такий крок подорожчанням енергоносіїв та зростанням виробничих витрат.

Заступник директора міського підприємства «Теплокомуненерго» Людмила Костів заявила, що, якщо тарифи не відшкодовують 100% вартостість, підприємство не має коштів, щоб розрахуватись за газ.

«Постає власне питання самого надання цих послуг. Це було основною причиною перегляду тарифів і приведення їх у відповідність до фактичних витрат. Другим таким фактором є зростання розміру мінімальної зарплати», – додала вона.

За січень на відшкодування різниці від фактичних втрат підприємство повинно отримати дотації з міського бюджету близько 2 мільйонів гривень. Із лютого таких дотацій уже не буде.

«Теплокомуненерго» заборгувало ДК «Газ України» 27 мільйонів гривень, у тому числі за минулий рік 10 мільйонів.

Основний тягар підвищення тарифів ляже на звичайних споживачів, вважає голова територіального відділення Антимонопольного комітету України Мирослав Книгницький.

«Це тупикова ситуація, коли тільки за рахунок підвищення тарифів, підвищення собівартості чи, скажімо, підвищення рентабельності ростуть тарифи до якоїсь певної межі при тому, коли купівельна спроможність населення далеко відстає від того, що робиться з тарифами», – каже він.

А з 3 лютого в Івано-Франківську дорожчає і проїзд у міських автобусах – із 1 гривні до 1 гривні 25 копійок. І вперше запроваджують так званий «вечірній» тариф – після 21 години ціна за проїзд становитиме 2 гривні.
XS
SM
MD
LG