Доступність посилання

ТОП новини

У Криму СБУ порушила кримінальну справу проти проросійських сепаратистів. Сепаратисти протестують


Володимир Притула Сімферополь, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти проросійських сепаратистів. Самі ж сепаратисти сьогодні у Сімферополі протестували проти цього і стверджували, що вони не проти України, а проти України в НАТО.

«СБУ – ганьба!» – два десятки осіб скандують у Сімферополі біля будівлі Головного управління Служби безпеки України в Криму. Це активісти проросійського Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» протестують проти порушення карної справи за підозрою в сепаратизмі. Підтримати новоспечених сепаратистів прийшло й кілька комуністів і комсомольців.

Координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий каже, що проти росіян Криму СБУ розпочала «політичні репресії». Але він вважає, що сепаратизм – лише привід, а насправді проросійських радикалів переслідують через їхню «антинатовську» та «антифашистську» позицію.

«Нинішня помаранчева влада сповідує ідеологію, яка називається неофашизм. Написали 15 січня листа за підписом Президента, Прем’єр-міністра і спікера Верховної Ради України про приєднання до ПДЧ – Плану дій для вступу до НАТО! Це все говорить про те, що неофашизм піднятий до рівня державної ідеології», – так бачить ситуацію Валерій Подьячий.

СБУ проти сепаратизму

25 січня співробітники СБУ провели обшуки в помешканнях 5 активістів Народного фронту, які мешкають у Сімферополі, Саках та Євпаторії. Останні стверджують, що слідчі вилучили кілька комп’ютерів, принтери, сканери і фотоапарат.

Днями речниця СБУ Марина Остапенко підтвердила, що Служба безпеки справді порушила і розслідує кримінальну справу за фактом публічних закликів до зміни кордонів і території України.

Вона стверджує, що представники Народного фронту закликали «до силового сценарію приєднання Криму до Росії» і взагалі протягом 2006–7 років проводили діяльність, спрямовану на порушення територіальної цілісності України, через що СБУ неодноразово виносила їм офіційні попередження.

Чи доведуть справу до кінця?

Втім, профілактичні дії не допомогли. Під час акції протесту той же Валерій Подьячий заявив, що діяльність організації не зміниться. «Вихід із цієї ситуації – це возз’єднання Криму і Севастополя з Росією. Ми як виступали за возз’єднання з Росією, так і виступатимемо!» – заявив координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія».

У прес-групі кримського главку СБУ сьогоднішнє пікетування коментувати відмовилися, пославшись на те, що триває слідство і будь-які публічні оцінки можуть бути розцінені як тиск на нього.

Тим часом перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль заявив, що наполягатиме, щоб кримінальна справа проти сепаратистів «була доведена СБУ до кінця», а не так, як попередні подібні справи.
XS
SM
MD
LG