Доступність посилання

ТОП новини

Польське міністерство юстиції переглядає законопроекти попередників та хоче розвантажити переповнені в’язниці


Єва Поштар Варшава, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Польські тюрми перевантажені, б’ють на сполох місцеві правоохоронці. Проблема чимдалі загострюється. Стало відомо про те, що в’язні подають скарги до Європейського суду з прав людини на умови перебування у польських в’язницях. Європейські установи зауважують польському урядові про порушення прав людини, а міністерство юстиції у відповідь готує зміни до законодавства, які дадуть можливість лібералізувати польський карний кодекс.

Слідчий ізолятор в місті Гайнівка
Зараз у Польщі за ґратами перебуває близько 88 тисяч осіб – у той час як в’язниці розраховані лише на 78 тисяч порушників закону. Європейським феноменом Польщі є те, що ще 60 тисяч засуджених чекають на вільне місце в тюрмі.

Саме над вирішенням цієї проблеми зараз працює міністерство юстиції. Експерти вважають, що будівництво нових тюрем не вирішить проблеми, тому в першу чергу пропонують змінити чинне законодавство.

Ідея полягає в тому, щоб, скажімо, засуджені на термін до шести місяців могли достроково вийти на волю. Пенітенціарна система має стати лагіднішою також до тих, хто дістав менше від п’яти років покарання.

Однак, як повідомили в міністерстві юстиції, не передбачається амністії для всіх, що відбувають термін покарання.

Головне для покарання – обмежити свободу, а не позбавити волі

Слідчий ізолятор в місті Остроленка
За словами представника міністерства юстиції Славоміра Ружицького, зараз, зокрема, проводять перевірку Карного та Виконавчого кодексів із огляду на термін та спосіб відбування покарання.

«Зміни йдуть у таких напрямах, як електронний моніторинг засуджених. Наголос у реформі ставиться на обмеження свободи, а не на цілковите позбавлення волі. Тут мається на увазі також замінити позбавлення волі суспільною роботою на користь громади», – сказав представник мінюсту.

У Головному управлінні пенітенціарної служби підтримують пропозиції міністерства юстиції. Усі свідомі того, що розвантаження польських в’язниць стає щораз пекучішою проблемою, яка може бути детонатором суспільних конфліктів.

Нові способи покарання принесуть користь суспільству

Речниця Головного управління пенітенціарної служби Люїза Салапа звертає увагу, що зараз за ґратами перебуває понад 20 тисяч людей, засуджених на менш як рік позбавлення волі.

«Чи суспільство має платити за їхнє утримання? З іншого боку, для виправлення поведінки правопорушника краще, коли він не перебуває за ґратами і тим самим не втрачає контакту з рідними, не втрачає роботу. Це все врешті-решт приносить користь суспільству», – наголошує вона.

Найближчим часом польські експерти переглянуть пропозиції змін до законодавства, що їх на розгляд до парламенту внесли в попередньому скликанні.

Усі проекти, які видадуться корисними для реформування пенітенціарної системи, міністерство використає.

Сюди, скажімо, можна віднести проект так званих вікендових в’язниць, коли засуджений відбуває покарання лише в суботу та неділю, сказав представник міністерства юстиції Славомір Ружицький.
XS
SM
MD
LG