Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрилась виставка світлин, присвячених водопровідним люкам


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Дніпропетровську відкрилася фотовиставка з незвичною назвою «Люки». Її автор, один із відомих місцевих фотокореспондентів Володимир Рязанов, подав на суд глядачів цілий цикл світлин. На їхнє створення майстра надихнули звичайні водопровідні люки.

Металеві кришки на тротуарах і подвір’ях, на які наступаєш чи не щодня, – це частина історії міста й країни. У цьому переконаний автор експозиції «Люки» Володимир Рязанов.

Каналізаційні люки Дніпропетровська, каже він, то карби майже двох століть: вилиті на заводах Катеринослава, радянські – епохи індустріалізації і сучасні.

У Володимира Рязанова зібралася вже майже тисяча оригінальних знімків, яких вистачить на цілий «каналізаційний літопис» міста.

«За державу досадно, коли дивишся, що під ногами у нас, мешканців, лежать унікальні люки, виготовлені 200 років тому. З написом «Катеринослав», з назвами заводів, які їх виготовляли. Деякі з них справді, певною мірою, є витворами мистецтва», – каже Володимир Рязанов.

Не лише мистецтво, а й боротьба з травматизмом

Однак серія світлин, присвячених водопровідним об’єктам, це не суто мистецький проект. Своїми роботами майстер намагається привернути увагу влади до проблеми люків.

Фотографіями Володимира Рязанова можна було б проілюструвати зведення МНС: щороку в місті через незакриті люки травмуються сотні людей, нерідко падіння обертаються загибеллю.

Фотомитець трохи сумно жартує: люк – це «чорна діра», що веде, на відміну від космічної, не у Всесвіт із відблисками зірок, а в банальну брудну яму, де людина ризикує зламати ноги чи звернути в’язи. Отож після відкриття виставки, сподівається автор, у місті закриється хоча б частина небезпечних люків.

На кепкування ж колег із його незвичного захоплення Володимир Рязанов відповідає: «Для допитливого фотографа, фотохудожника немає тем, яких би він не міг торкнутися, нецікавих тем. Тому я отак іду містом і фотографую».
XS
SM
MD
LG