Доступність посилання

ТОП новини

Указом по корупції. Президент підписав Указ про вдосконалення антикорупційної політики


Тетяна Ярмощук Київ, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цей рік має стати визначальним у подоланні корупції в Україні. Так вважає Президент. Сьогодні Віктор Ющенко підписав указ про вдосконалення антикорупційної політики. Як планує Президент удосконалювати боротьбу з корупцією? І як його ініціативу оцінюють опоненти та соратники?

Корупція у перекладі з латини означає зіпсутість. Визначень корупції безліч, але чи не всі їх можна звести, зрештою, до одного: коли посадовець використовує надані йому повноваження заради особистої вигоди – це й є корупцією.

І українські, і міжнародні експерти одностайні: корупція – один із найголовніших і найлютіших ворогів розвитку України. Втім, самі корупціонери прагнуть пом’якшити сприйняття себе самих суспільством. Чи не їм, бува, належить фольклорне: «Посадові обов’язки на те й існують, щоб ними зловживати».

Час від часу українські посадовці оголошують хрестовий похід проти корупції. У квітні 1997 року навіть набрав чинності Закон «Про боротьбу з корупцією».

Великих успіхів, проте, у боротьбі з цим злом закон не приніс. Корупція в країні далі квітнула, а викладена 2000 року Леонідом Кучмою у Брюсселі домашня заготовка – корупція, мовляв, слово не українського походження – була сприйнята у світі як не найбільш вдалий дотеп голови української держави.

Ющенко як борець із корупцією

Боротьба з корупцією була одним із головних передвиборних гасел кандидата на Президента Віктора Ющенка, а її подолання – одним із найпалкіших очікувань тих, хто за нього голосував.

На президентській посаді Президент Ющенко розпочав боротися з корупцією у ДАІ. Потім гучні заяви і критика Президента дійшли і до митників та податківців. А восени минулого року Президент доручив Генеральній прокуратурі впродовж місяця підготувати план заходів боротьби з корупцією.

Сьогодні ж Президент Ющенко підписав указ про вдосконалення антикорупційної політики. За цим документом, функції щодо запобігання корупції пропонується покласти на Міністерство юстиції. А протидіяти цьому явищу мають правоохоронні органи.

Окрім цього, на черговому засіданні РНБО мають розглянути концепцію створення спеціального органу з питань боротьби з корупцією. Якщо таку концепцію затвердять, Президент внесе до парламенту законопроект про його створення.

Ініціатива доречна, але не досконала

Наскільки ефективні президентські ініціативи? Чи йдеться про чергові заходи з реалізації заходів, накреслених попередніми заходами – тобто про говорильню?

Ні, ініціатива Президента покласти функцію запобігання корупції на Мінюст дуже доречна, вважає міністр юстиції «опозиційного» тіньового уряду, регіонал Олександр Лавринович. Однак щодо цього мав би бути ухвалений і відповідний закон, каже він.

«Покладення на Мінюст функції законодавчої експертизи мало б бути вирішене законом, для того, щоб ця експертиза робилася не тільки щодо законодавчих ініціатив Президента та Кабміну, а також того, що стосується законодавчих ініціатив народних депутатів, оскільки у нас в Конституції записано три суб’єкти (законодавчої ініціативи). Таким чином, значний масив законопроектів не буде підпадати під цю експертизу», – звертає увагу Лавринович.

Що ж стосується створення окремого антикорупційного органу, то, на думку заступника керівника парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Стретовича, наразі це виявиться непродуктивним кроком.

«У нинішній ситуації, з огляду на те, що робиться у державі, я не бачу зиску з того, тому що він (антикорупційний орган) все одно буде підім’ятий тими, хто вершить політику, і ніякої ефективності у боротьбі з корупцією не буде», – вважає Стретович.

І все ж таки президентська ініціатива містить новизну, кажуть експерти. Вона полягає у прагненні створити надійну правову антикорупційну базу.
XS
SM
MD
LG