Доступність посилання

ТОП новини

Крок до прямих газових контрактів між Україною і Росією?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Бути чи не бути посереднику на українському газовому ринку? Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення про відмову від посередництва компанії «РосУкрЕнерго». Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що найближчим часом уряд розпочне переговори про прямі газові поставки. А Президент Віктор Ющенко застерігає від намагання зруйнувати нинішні схеми.


Відмова від посередництва компанії «РосУкрЕнерго» та перехід на прямі газові поставки. Таке рішення, за словами Юлії Тимошенко, ухвалили на черговому засідання РНБО. Прем’єр-міністр зазначає, що невдовзі уряд почне переговори про прямі газові поставки, однак еволюційно, щоб не дестабілізувати процесів транспортування природного газу в Україну.

Натомість Віктор Ющенко застерігає Кабінет Міністрів від намагання зруйнувати нинішні схеми газопостачання, перш ніж будуть створені нові. За словами Президента, на засіданні РНБО домовилися, що упродовж 10 днів буде вироблена стратегія, за якою урядовці та «Нафтогаз» вестимуть переговори.

Скільки часу займе перехід на нові схеми газопостачання?

Для переходу на нові схеми газопостачання багато часу не потрібно, вважає радник Прем’єр-міністра Олександр Гудима: «Якщо це буде компанія «РосУкрЕнерго», де з допомогою певних важелів приватні особи будуть замінені, аналогічно, як і у Росії, 50% НАК «Нафтогаз», то це буде дуже швидко. З огляду на негативний резонанс самої назви «РосУкрЕнерго», це може бути інша назва, де будуть паритетні участі і «Ґазпрому», і «Нафтогазу», але однозначно, що це мають бути рішення на рівні урядів Російської Федерації та України. Я думаю, що йдеться про декілька місяців».

Якщо російська сторона погодиться на відмову від посередництва «РосУкрЕнерго» та перехід на прямі газові контракти, це буде великим плюсом для України, вважає екс-керівник «Нафтогазу» Олексій Івченко, за часів якого були створені нинішні газові схеми.

Чи зміниться ціна на газ?

Що ж стосується майбутньої ціни на газ, то це напряму залежатиме від перемовників, зазначає Олексій Івченко: «Наскільки вони обґрунтовано зможуть довести, що ціна для України сьогодні не може бути вищою, наприклад, від 180 доларів. І це, власне, розраховується за європейською формулою. Але при цьому потрібного говорити й інше, що необхідно підвищувати і транзитну ставку відповідно до європейської формули».

Газ в Україну постачається через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Нинішні схеми газових поставок були закладені 4 січня 2006 року за часів уряду Єханурова. Блок Юлії Тимошенко був одним із найзапекліших критиків цієї схеми і голосував за відставку уряду Єханурова.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко: РНБО схвалила рішення про прямі постачання газу і відмову від послуг «РосУкрЕнерго»
XS
SM
MD
LG