Доступність посилання

ТОП новини

Москва образилась на Варшаву (огляд польської преси)


Польські засоби масової інформації широко коментують заокеанський візит міністра закордонних справ Радослава Сікорського. У понеділок, після відвідин США, він завітав до Канади, де вирішувалось питання про скасування віз для польських громадян. У пресі не вщухає дискусія про розміщення на території Польщі елементів ПРО – це було головною темою польсько-американських переговорів у Сполучених Штатах. Москва тим часом гнівно коментує результати цих переговорів, а польські оглядачі запитують, чи знову у російсько-польських відносинах почнеться «крижаний період»?

Москва не задоволена результатами візиту польського міністра оборони Радослава Сікорського до США – зауважує у понеділок щоденник «Polska.The Times». Газета вважає, що таку нервозну реакцію російських урядових кіл викликала заява міністра Сікорського про те, що США могли б розмістити на території країни військові установи, зокрема передати польській армії американські найсучасніші протиракетні системи THAD та Patriot. Представник Росії у Північноатлантичному альянсі Дмітрій Рогозін заявив у відповідь, що Польща знову ставить себе в позицію фронтової держави. "Polska.The Times" наголошує, що Росія розчарована поведінкою польського прем''єра Дональда Туска. Пан Рогозін заявив навіть, що Дональд Туск стосовно Росії поводить себе гірше, ніж його попередник Ярослав Качинський. Однак експерти наголошують, що проблема розміщення на території Польщі елементів ПРО ще не завершена, остаточне рішення ухвалюватимуть у березні, під час візиту до США прем''єра Дональда Туска.

Також оглядач щоденника «Газета виборча», згадуючи візит міністра Сікорського до США, коментує найновіші вислови на адресу Польщі з боку російських політиків. Газета запитує: невже зі слів пана Рогозіна, довіреної особи президента Владіміра Путіна, виникає, що Польща була детонатором Другої світової війни? Пан Рогозін забуває про те, що на Польщу у вересні 1939 року напала не лише гітлерівська Німеччина, а й СРСР, констатує газета. Під час візиту до Москви 8 лютого прем''єр Польщі Дональд Туск матиме ще одну тему для переговорів, пише «Газета виборча».

Впливовий щоденник «Жечпосполіта» проводить у понеділок аналіз польської закордонної політики щодо розміщення в Польщі елементів системи ПРО, а також позиції уряду у переговорах з Росією. Попередній уряд Ярослава Качинського не переймався погрозами з Москви. Справу її втихомирення повністю доручено США, пише «Жечпосполіта». Новий уряд Дональда Туска вважає, що з Росією треба розмовляти, однак вона не матиме вирішального впливу на кінцеве рішення Польщі щодо розміщення на її території елементів ПРО, наголошує щоденник.

Газета «Дзєннік» вміщує у понеділок інтерв''ю з євродепутатом Даніелом Кон-Бендітом. «Міністр Сікорський, розмовляючи з представниками адміністрації США, забув про те, що рішення у справі розміщення у Центральній Європі елементів ПРО ухвалюватиме увесь Євросоюз. У своїх рішеннях Польща залишиться самотньою», – наголошує євродепутат. Щоденник оприлюднює також результати опитування громадської думки, проведеного за дорученням Європарламенту. «Поляки закохані у Євросоюз», – коментуючи результати опитування, заявляє у понеділок газета «Дзєннік». 83 відсотки громадян задоволені членством країни в ЄС, до того вони вище оцінюють установи Євросоюзу, ніж свій уряд та парламент. 76 відсотків поляків виступають за вступ до ЄС нових членів. У цьому контексті вони найчастіше згадують Україну, – наголошує газета.
XS
SM
MD
LG