Доступність посилання

ТОП новини

З лютого рівняни платитимуть на 20 відсотків більше за тепло


Валентина Одарченко Рівне, 4 січня 2008(RadioSvoboda.Ua) – З початку лютого рівняни збідніли на 20 відсотків. Принаймні, такі висновки вони роблять, судячи з рішення виконкому міської ради, котрий на екстреному засіданні затвердив підвищені тарифи на послуги теплопостачальників.

За минулий рік рівняни повністю розплатилися за тепло, однак комунальники потерпіли збитки. Адже існуючі тарифи ще рік тому перестали покривати витрати теплопостачальних підприємств, пояснив начальник управління житлово-комунального господарства Рівного Юрій Собчук. «Лише за минулий рік через невідповідність тарифів реальним витратам збитки теплопостачальних підприємств склали 5 мільйонів 849 тисяч. Погашення цієї невідповідності з Держбюджету не відбувається. Ми їздили до Києва, ставили запитання усім керівникам – вони на місця ці тарифи відшкодовувати не будуть».

Самі ж рівняни від подібного рішення, м’яко кажучи, не в захопленні.

- Те, що ціни виросли, я вже відчула цієї зими – не вистачило коштів на нове взуття, все пішло на їжу і на квартиру. Якщо потрібно, то нехай піднімають, але нехай піднімуть зарплату моїм батькам…

- За трикімнатну квартиру платимо близько п’ятисот гривень. Якщо подорожчають паралельно квартплата, газ і телефон – не знаю, наскільки це виросте…

Тепловики посилаються на аварійний стан сорока відсотків тепломереж – мовляв, ремонтувати їх немає за що

Не врятують городян і автономні системи опалення, які дехто встиг встановити у квартирах багатоповерхівок. Спочатку вони й справді дозволяли економити, нині ж ціна за кубометр газу зросла ще більше, ніж у системах загального теплопостачання, зауважив керівник «Теплотранссервісу» Петро Сергійчук: «Оптова ціна на будь-який вид послуг дешевша, ніж роздрібна. І якщо підприємство «Теплотранссервіс» закуповує газ оптом, то він у нього завжди буде дешевшим, ніж з індивідуальним опаленням…».

Переконуючи членів виконкому у необхідності підвищення тарифів, тепловики посилалися ще й на аварійний стан сорока відсотків тепломереж – мовляв, ремонтувати їх немає за що. Тож державна інспекція з контролю за цінами в Рівненській області, перевіривши розрахунки собівартості послуг теплопостачання, надала висновки про їх економічну обґрунтованість.

А тим часом про економію в області таки думають. Нещодавно представники Європейського банку реконструкції і розвитку розпочали аудит теплопостачальних підприємств Рівного. Вони обіцяють вигідну позику на понад сто мільйонів євро для реконструкції систем теплозабезпечення. Одна з умов – теплопостачальні підприємства не повинні бути збитковими.
XS
SM
MD
LG