Доступність посилання

ТОП новини

«Національно-територіальна автономія для кримських татар – це питання виживання» – Алім Алієв


Алім Алієв виступає на заході «Київської Кримської солідарності», присвяченому солідарності з кримськими політв'язнями. Київ, 25 квітня 2018 року
Алім Алієв виступає на заході «Київської Кримської солідарності», присвяченому солідарності з кримськими політв'язнями. Київ, 25 квітня 2018 року

Правозахисник, журналіст, дослідник і менеджер освітньо-культурних проєктів Алім Алієв тісно пов'язав своє життя з Кримом і зробив це усвідомлено. А одразу після деокупації Криму він готовий повернутися туди та продовжити роботу безпосередньо на своїй малій батьківщині. Нині Алім – заступник генерального директора Українського інституту, засновник літературного конкурсу «Кримський інжир», співзасновник громадських організацій «КримSOS» та «Кримський дім». В інтерв'ю Аліма Алієва проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» йшлося про російську колонізацію Криму, кримськотатарську автономію, а також його плани на майбутнє літо.

Що таке російська колонізація Криму

Останнім часом у Криму намагаються нав'язати штучно створене співтовариство, яке називається «кримський народ»

«Колонізація – це мілітаризація свідомості. Починаючи з дитсадків, коли дітям кажуть: а принеси фотографії з «кримської весни», або коли на дітей одягають форму радянської чи російської армії. Це про зміну ідентичності. Останнім часом у Криму намагаються нав'язати штучно створене співтовариство, яке називається «кримський народ». У радянські роки це був радянський народ. Тобто народ, який не пам'ятає, не має свого коріння, своїх традицій, своєї історії. Це робиться на противагу українській ідентичності та кримськотатарській. І [колонізація] – заміщення населення. Це не лише відтік із Криму – за різними даними, 70-100 тисяч людей поїхали зараз до різних куточків України і світу. Але це й колонізація з боку Росії, коли завозиться нове населення. Щоб розмити ідентичність, розмити етнічний і релігійний склад населення».

Діти несуть портрети на акції «Безсмертний полк», що проводиться в рамках російського «Дня перемоги». Севастополь, 9 травня 2019 року
Діти несуть портрети на акції «Безсмертний полк», що проводиться в рамках російського «Дня перемоги». Севастополь, 9 травня 2019 року

Навіщо Криму потрібна кримськотатарська автономія

Автономія – це можливість взяти на себе відповідальність за свою землю

«Кримськотатарська національно-територіальна автономія – це не преференція кримським татарам. Це можливість взяти відповідальність за свою землю. Але це не означає, що в усіх органах влади [будуть] 100% лише кримські татари. Ні, ні, і ще раз ні. Навіть у проєкті (про кримськотатарську автономію – ред.) прописано: третина – кримські татари, третина – українці, третина – представники інших народів (в органах влади – ред.), тобто паритет».

Алім Алієв під час інтерв'ю
Алім Алієв під час інтерв'ю

Чи можливе закінчення війни без повернення Криму

Зараз ніхто не виносить Крим за дужки

«Я не бачу кінця війни без деокупації Кримського півострова. Якщо це станеться, а я впевнений, що цього не буде, це означає, що ми перекладаємо війну на плечі наших дітей. Міжнародний порядок денний щодо Криму змінюється дуже активно. Як на мене, зараз ніхто не виносить Крим за дужки. Тому що всі нарешті розуміють, що війна в Україні – це не лише виклик для України, Криму та кримських татар. Це наріжний елемент міжнародної безпеки».

Що буде після деокупації Криму

Для кримських татар важливо зберегти кримськотатарську мову. Зберегти свою культуру та розвивати її

«Один із перших кроків – це демілітаризація Кримського півострова. Згадаймо, що історія з Чорноморським флотом Росії тягнеться з 90-х. Коли ЧФ РФ як троянський кінь у Криму вистрілив, на жаль, 2014 року. А друге, що важливо для мене – це робота з дітьми, з молоддю, з освітніми та культурними програмами. Те, що зараз розмивається ідентичність, – це величезна загроза. Для кримських татар важливо зберегти кримськотатарську мову. Зберегти свою культуру та розвивати її. Тому, коли ми говоримо в контексті національно-територіальної автономії, це не просто бажання кримських татар. Для мене це питання абсолютно екзистенційне. Це питання виживання».

Алім Алієв на літературному конкурсі «Кримський інжир» у Києві, 13 грудня 2019 року
Алім Алієв на літературному конкурсі «Кримський інжир» у Києві, 13 грудня 2019 року

Зустріч у звільненому Криму

Ми вільні люди, і в нас це відчуття свободи є всередині

«Одна з речей, яка мені дає піднестися духом – це те, як я уявляю перші дні на півострові. Коли я повертаюся додому, коли в нашому домі батьки метушаться, приходять друзі, родичі, коли мої близькі люди, які перебувають на війні, на фронті, повертаються, коли мої близькі люди, які зараз у в'язницях перебувають і в полоні, – вони всі живі та здоровими повертаються. Коли ми всі разом їдемо на берег Чорного моря, коли співаємо наші пісні. Коли можемо говорити все, що думається і заманеться. Тому що ми вільні люди, і в нас це відчуття свободи є всередині. Те, що сьогоднішньому російському суспільству ніколи не зрозуміти, що свобода – це наша наріжна цінність, заради якої ми готові вмирати. Але ми через нашу свободу не повинні вмирати, а маємо перемагати».

Проектний директор «Кримського дому» Алім Алієв та спікер міжнародної правозахисної організації «Amnesty International Україна» Марія Гур'єва на заході «Київської Кримської солідарності». Київ, 25 квітня 2018 року
Проектний директор «Кримського дому» Алім Алієв та спікер міжнародної правозахисної організації «Amnesty International Україна» Марія Гур'єва на заході «Київської Кримської солідарності». Київ, 25 квітня 2018 року

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG