Доступність посилання

ТОП новини

Після адміністрації Януковича громадська активістка опинилася у психлікарні


Раїса Радченко, активістка
Раїса Радченко, активістка
У Запоріжжі громадську активістку Раїсу Радченко, яка боролася з корупцією у сфері житлово-комунального господарства та правоохоронних органах, забрали до психлікарні. За кілька днів до цього вона була в адміністрації президента України зі скаргами на місцевих чиновників. Просто із зали суду літню жінку силами цілого загону міліції разом із санітарами доставили до психоневрологічного диспансеру. Родичі та знайомі активістки кажуть, що це була помста від влади.

12 липня у Запорізькому обласному психоневрологічному диспансері відбулась нарада лікарів-психотерапевтів, за результатами якої ухвалене рішення про примусове лікування громадської активістки Раїси Радченко у цьому закладі. Її забрали до лікарні згідно з рішенням Ленінського районного суду і за позовом самої лікарні. Мовляв, є скарги від інших громадян щодо її адекватності і жінка несе небезпеку для суспільства. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав головний лікар Запорізького обласного психоневрологічного диспансеру Федір Паталах.

«Вона була оглянута комісією лікарів-психіатрів, і сьогодні вона була оглянута. Винесено рішення, що таки підтвердило діагноз психічного розладу. Вона не згодна з даним рішенням. Це її право, тому лікувальний заклад звертається до суду», – зазначає лікар.

Помста влади?

Донька активістки Дар’я Радченко каже, що її матір за тиждень до суду взяла довідку про свою притомність. На це Ленінський районний суд не звернув уваги і став на бік психіатрів. Рішення ухвалене без участі підсудної. У суді ж кажуть, що активістку повідомили заздалегідь.

Її донька, як найближчий родич, намагалась завадити госпіталізації своєї матері, але працівники міліції брутально відштовхнули її разом із її п’ятирічним сином. На затримання літньої жінки прибув цілий загін міліції та санітари.

Це помста влади, переконана донька активістки. Минулого тижня її матір була в адміністрації президента України зі скаргами на дії місцевих чиновників. Після цього на активістку почався тиск. Тепер жінка побоюється за життя і стан своєї матері.

«Був величезний пакет документів. Він потрапив до приймальні президента, міністерства, в Генеральну прокуратуру, в захист прав до Лутковської при Верховній Раді. І після цього вона приїхала в Запоріжжя, вже були зняті кілька керівників УМВС. І ще у нас в Запоріжжі булла аварія маршруток, був протест, і вона туди потрапила», – це стало останньою краплею, переконана Дар’я Радченко.

Раїса Радченко є адекватною людиною – правозахисниця

Сусіди та представники громадських організацій Запоріжжя кажуть, що на Раїсу Радченко давно чиниться тиск з боку міської влади. Вона давно і системно бореться з корупцією у сфері ЖКГ та безладом міліції. Це стало причиною позову до неї.

Вона дуже комусь наступила на мозоль, тому її вирішили ізолювати від суспільства
Валентина Олександрова
«У даній ситуації вона на правильному шляху. Вона дуже комусь наступила на мозоль, тому її вирішили ізолювати від суспільства. Те, що я бачила вчора в Ленінському районному суді, це не вкладається ні в які рамки: бити 5-річну дитину-інваліда, бити його матір на очах у дитини, тягнути за руки бабусю, тягнути мене, волочити по всьому коридору, три такі величезні працівники міліції», – зазначила у розмові з Радіо Свобода лідер громадської організації «Захист прав» Валентина Олександрова.

Лікарі повідомили, що доля Раїси Радченко тепер у руках суду. До того моменту вона проходитиме примусове лікування у стінах обласного психоневрологічного диспансеру. В обласному управлінні МВС кажуть, що затримання громадської активістки відбулось законно і щодо неї не застосовували силових заходів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG