Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов: футболісти-втікачі з «Шахтаря» постраждають фінансово


Гравці «Шахтаря» перед 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, 13 лютого 2014 року
Гравці «Шахтаря» перед 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, 13 лютого 2014 року

Президент донецького футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов заявив, що футболісти-втікачі з клубу можуть постраждати фінансово. Після програного у суботу в Швейцарії товариського матчу з французьким «Олімпіком» (Ліон) із лав донецького «Шахтаря» «дезертирували» того ж вечора відразу шість бразильських легіонерів – Алекс Тейшейра, Фред, Дентіньо, Дуглас Кошта, Факунда Ферейра та Ісмаїлі. Деякі з футболістів, зокрема Дентіньо, кажуть, що таке рішення про відхід із «Шахтаря» ухвалили з родинами задля їхньої безпеки, у зв’язку з подіями в Донецьку. Хоча вже у вівторок спортивний директор «Шахтаря» Сергій Палкін повідомив, що Фред та Ісмаїлі повертаються в розташування клубу. Та все ж новина стала скандальною, і відразу ж після цього головний тренер «Шатаря» Мірча Луческу звинуватив у підбурюванні цих футболістів до втечі з боку британського футбольного агента іранського походження Кіа Джурабчіана.

У зв’язку з такими діями деяких бразильських легіонерів «Шахтаря» на тлі подій в Донецьку і Луганську команда має певні проблеми перед сьогоднішнім матчем за суперкубок України з київським «Динамо», який відбудеться увечері у Львові. Хоча тренер команди, румун Мірча Луческу, каже, що певні труднощі зі складом команди через це можуть виникнути й пізніше, вже в матчах у Лізі чемпіонів.

А відразу ж після цієї втечі бразильських легіонерів Мірча Луческу сказав київському виданню «Сегодня»: «Треба пояснити, що сталося. Це не бажання гравців, це «робота» агентів. За декілька годин до початку матчу з Ліоном з’явився Кіа (британський агент іранського походження Кіа Джурабчіан – ред.). А після гри, о другій години ночі, він забрав наших гравців».

«Дуже талановитих – Тейшейру, Дугласа, Фреда. Інші не так важливі. Він хотів зробити те ж саме з Адріано, Ілсіньо, Марлосом, Тайсоном. Але вони відмовилися», – додав наставник.

За словами Луческу, мета агента – зробити футболістів вільними агентами, щоб заробити гроші.

У «Шахтарі» кажуть, що втікачі вже повертаються

Вже у вівторок Луческу поінформував «Сегодня»: «Агент відмовився від Фреда, Дентіньо та Ісмаїлі і вони повертаються в середу до України». Він додав, що Кіа потрібні лише дуже класні і дорогі футболісти – Дуглас Коста і Алекс Тейшейра.

Зокрема, згаданий вже Фред сказав напередодні веб-сайтові «Шахтаря», що готовий грати за команду в цьому сезоні.

Хоча Дентіньо, який нібито повертається до команди, перед цим сказав, що рішення покинути «Шахтар» він і його співвітчизники ухвалювали не з агентом, а з родинами, у зв’язку подіями в Донецьку та Луганську, бо боялися за свою безпеку.

Я просто боюся. Ми хочемо грати за «Шахтар» і пропонували керівництву клубу залишитися базуватися в Швейцарії, поки ситуація в Україні не налагодиться
Дуглас Коста

Один із лідерів півзахисту донецького «Шахтаря» бразилець Дуглас Коста пояснив причини, чому самовільно покинув команду на зборах у Швейцарії. «Я не покидаю клуб. Я просто боюся. Все, що ми бачили, чули, читали, дуже тривожно. Ми толком не знаємо, в яких умовах нам належить тренуватися і грати. Боюся, що може виникнути ще якесь вогнище напруги і ми опинимося відрізаними від сімей. Ми хочемо грати за «Шахтар» і пропонували керівництву клубу залишитися базуватися в Швейцарії, поки ситуація в Україні не налагодиться», – сказав Дуглас Коста у своєму блозі в Instagram.

Щойно в YouTube з’явився новий відеоролик під маркою ВебТВ англійсьокого футбольного клубу Манчестер Юнайтед під назвою Douglas Costa Welcome to Manchester United.

Відомо, що «Шахтар» нині розглядає варіанти тимчасового перебазування команди до Харкова, Одеси, Києва чи Львова.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Президент донецького «Шахтаря», український олігарх Рінат Ахметов сказав у понеділок, що «ці гравці повернуться в команду швидко, а деякі з них – завтра». «Якщо ж гравці не повернуться в розташування команди, то вони будуть оштрафовані відповідно до умов особистих контрактів», – додав він.

У гравців контракт, який вони зобов’язані виконувати. У кожного з них є прописана сума відступних, а це десятки мільйонів євро
Рінат Ахметов

«У гравців контракт, який вони зобов’язані виконувати. Якщо вони не приїдуть, то думаю, що постраждають у першу чергу вони. У кожного з них є прописана сума відступних, а це десятки мільйонів євро. І якщо хтось захоче знизити цю суму на мільйон дешевше, то ухвалення відповідного рішення – наше право», – додав бос «Шахтаря».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG