Доступність посилання

ТОП новини

Тарута: жодна стіна не може стримати танки


Тарута: Бойовики катували мого помічника паяльником, голками і штриками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Тарута: Бойовики катували мого помічника паяльником, голками і штиками

Голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута переконаний, що особливий статус повинен мати не Донбас, а кожен регіон України. Він також вважає, що фізична стіна з Росією не допоможе захистити донеччан, і розповідає про постійні погрози сепаратистів на свою адресу. Сергій Тарута спілкувався з Радіо Свобода в кулуарах форуму «Ялтинської європейської стратегії» в Києві.

– Я вважаю, що конструкція, яку можна прийняти, – це та модель, про яку сьогодні сказав Порошенко, польська модель, де за унітарної держави регіони фактично виходять на федеративні повноваження. Іншої моделі бути не може. Це не Крим. Насправді та частина території, яка перебуває під контролем бойовиків, не така велика і вона самостійно жити не зможе. Тому ніякого особливого статусу, інакше в нас будуть внутрішні проблеми. Інакше будуть претензії в Галичини чи в Одеської області. Чим вона гірша, ніж Донбас? Там також російськомовні на Одещині. Тому особливий статус потрібен усім регіонам України.

Ви згадали, що сепаратисти контролюють незначну частину області за територією, а як щодо населення?

– Сьогодні це 50 відсотків Донецької області.

Яким чином потрібно проводити місцеві вибори на Донбасі?

Спочатку має відбутися деескалація, потрібно прибрати бойовиків, тільки тоді можна проводити місцеві вибори

– Спочатку має відбутися деескалація, потрібно прибрати бойовиків, потрібно прибрати ризики для окружних комісій. Коли проводили вибори президента, то дуже багато голів виборчих дільниць, окружних комісій постраждали, багатьох захопили. Дехто до сьогодні є заручником. Тому ми можемо проводити вибори тільки після того, як сторони складуть зброю, тільки тоді можна проводити місцеві вибори, які будуть віддзеркалювати реальний електоральний вибір. В іншому випадку це все буде під загрозою бойовиків і цього допустити не можна.

Україна оголосила про те, що буде будувати стіну з Росією. Чи така стіна буде в Донецькій області?

Головне сьогодні вирішити цей конфлікт, щоб бойовики і важка техніка не проникала. Жодна стіна не може стримати танки

– Ні, я вважаю, що стіна – це образне поняття. Є багато різних варіантів зі зміцнення кордону. У вівторок було засідання уряду, на якому обговорювали це питання. І там було однозначне рішення, що ми повинні зробити ефективну систему із захисту, але це не обов’язково має бути стіна. Тому ми повинні в рамках нашого європейського вибору забезпечити ті стандарти захисту кордону, які схвалені у європейській спільноті. Я думаю, що тут знову має бути польська модель, там змогли облаштували кордон у рамках вимог Євросоюзу – і там немає стіни. Сьогодні є інші ефективні способи захисту, але головне сьогодні, звичайно, вирішити цей конфлікт, щоб бойовики і важка техніка не проникала. Жодна стіна не може стримати танки.

Україну постійно звинувачують у тому, що вона застосовує Збройні сили і добровольчі батальйони проти мирного населення на Донбасі. Чи Вам відомо щось про неправомірне застосування сили з обох боків, про яке кажуть деякі правозахисники?

Все, що зараз обстрілюють і знищують, це дії сепаратистів, терористів, які знищують цілі райони, інфраструктуру і через пропаганду подають, що це чинять українські військові

– Я вважаю, що це дезінформація. Так, є проблеми з ефективністю бойових дій, але ці проблеми були на самому початку і торкалися, в основному, Слов’янська. Все, що зараз обстрілюють і знищують, це не дії українських Збройних сил. Це дії сепаратистів, терористів, які знищують цілі райони, знищують інфраструктуру і через пропаганду подають, що це чинять українські військові. Я думаю, що сьогодні в країні мало тих, хто буквально знає похвилинно, що ж реально відбувалося. Багато моїх друзів, які перебувають у Донецьку, і я з ними контактую, вони кажуть: це стріляють українські сили. Є наказ керівника Генштабу про те, щоб не застосовувати по містах важку артилерію, ніякі системи залпового вогню.

Але є конкретний приклад, донецький аеропорт, який контролюють українські сили. Місцеві жителі кажуть, що в них стріляють саме звідти. Як це в такому разі можливо?

Обстріл «Градами», через хвилину там опиняються журналісти російського телебачення, які знають, де і коли, скільки будинків зруйновано, відбувається цілеспрямована акція з дискредитації української армії

– Це неправильно. Це знову ж таки дезінформація. У тих, хто там перебуває, немає такої зброї, щоб обстрілювати райони. Є дуже важливий факт і ви відразу зрозумієте, що це все брехня. Після того, як в будинок потрапляють міни, чи їх обстрілюють «Градами», то через хвилину там опиняються журналісти російського телебачення, які знають, де і коли, скільки будинків зруйновано і вони відразу ж приїздять це фіксувати. Це по-перше. По-друге, жодна будівля, де реально перебувають «деенерівці», не зазнала ушкоджень. Те саме з СБУ. Поруч з СБУ Будинок купців, все потерпає, а в СБУ жодного снаряду не потрапило. Це якраз і свідчить про те, що відбувається цілеспрямована акція з дискредитації української армії, щоб збільшити протест донецьких громадян, не тільки донецьких, а й макіївських, щодо дій наших українських Збройних сил.

– Радіо Свобода отримало шокуючі фотографії з одного з моргів, де, як підозрюють, є закатовані на Донбасі люди. Чи Вам щось про це відомо? Які масштаби цього?

– На жаль, відомо. Постійно захоплюють, в тому числі і мирних жителів. Захоплюють з різних причин. Масштаби величезні. Я думаю, що десь до тисячі людей утримують.

– А якесь слідство ведеться?

– Там слідство неможливо зараз провести. Закінчаться бойові дії, то звичайно, що будуть проводити слідство. Я також знаю, що на базі «Металург», до якої я теж причетний, то там теж зробили концтабір, в якому потерпає багато мирних громадян Донбасу. Над ними знущаються. Два місяці тому захопили мого помічника біля будинку, його піддали жахливим тортурам, паяльником йому пропекли п’ятки, перебили всі пальці, проткнули штиком коліна, щоб він не міг пересуватися, голки засовували під нігті.

А Вам погрожують особисто?

– Безумовно, постійно. І були спроби захоплення.

Ви перебуваєте при владі. Як це вплинуло на Ваш бізнес? Чи допомогло?

– Бізнесу немає, бізнес заарештований російською стороною. Тому тут особливих проблем немає. Сьогодні я займаюся лише Донецькою областю і немає часу займатися захистом того, що відібрали бізнес.

Скільки часу Ви перебуваєте на Донбасі, а скільки в Києві?

– 80 відсотків на Донбасі, 20 у Києві, коли потрібно узгоджувати тут насущні питання в уряді, адміністрації президента, які допоможуть Донбасу.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG