Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни хвалять Земана за критику України


Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Червень 2014 року
Президент Росії Володимир Путін та президент Чехії Мілош Земан. Червень 2014 року

Заяви чинного і колишнього президентів Чехії, Земана й Клауса, свідчать, що вони є рупором російських інтересів – експерт

Прага – Президенти Чехії одностайні в оцінках конфлікту в Україні: роль Росії другорядна, на Донбасі між собою воюють співвітчизники, і це громадянська війна. Чинний керівник Чеської Республіки Мілош Земан та його попередник Вацлав Клаус знову виступили з критикою українських реалій у своїх перших інтерв’ю після Нового року. Земан при цьому порівняв провідника українських націоналістів Степана Бандеру з одним із німецьких нацистів. Що за цим стоїть?

Мілош Земан
Мілош Земан

Президент Чехії Мілош Земан обурений ходою зі смолоскипами на честь дня народження Степана Бандери у Києві й дивується, чому решта Європи мовчить. 4 січня в інтерв’ю чеській радіостанції Frekvence-1 Земан розповів, що на відео київської ходи вперше побачив портрет Бандери, який нагадав йому Рейнгарда Гейдріха. Це представник нацистів на чеських теренах під час німецької окупації.

«Це було організовано так само, як походи нацистів. Тому я сказав собі: з Україною щось негаразд. І щось негаразд з Європейським союзом, який проти цього не протестував», – зауважив Земан.

1 січня у Києві та низці інших міст України вшановували 106-ту річницю від дня народження провідника Організації українських націоналістів.


Мілош Земан чув на відеозаписі київської ходи заклики немилосердно «вбивати поляків, євреїв і комуністів», які назвав гаслами Бандери.

Чеський активіст, організатор празького «Майдану», Міхал Майзнер вважає, що цими словами чеський президент роздмухує міжнаціональну ворожнечу. Активіст дивується, чому такі заклики в Києві не почув ніхто з серйозних ЗМІ.

«Не розумію, чому наш представник, якого оплачуємо з наших податків, мав виступити проти інтересів республіки з пропагандистськими заявами, які не базуються на фактах»,сказав Майзнер у коментарі Радіо Свобода.

Посольство України в Чехії у понеділок заявило, що Степан Бандера є для більшості українців «символом боротьби за свободу і незалежність» України. Українські дипломати також звертають увагу на те, що уряд Чехії не ставить під сумнів участь Росії у конфлікті на сході України.

Вацлав Клаус
Вацлав Клаус

Разом з тим критичні погляди щодо України поділяє попередник Мілоша Земана у президентському кріслі Вацлав Клаус. В інтерв’ю чеському телеканалу Prima 4 січня він розкритикував західні санкції щодо Росії, які запровадили минулого року через агресію щодо України.

«Російська економіка крихка і вразлива. Для чого нам дестабілізована Росія, якщо через свої внутрішні причини Україна вже втратила стабільність», – запитує Вацлав Клаус.

«Розумні люди часто кажуть, що Україна є однією з найменш успішних посткомуністичних держав. Там не провели економічні ані соціальні зміни. У нас та в інших державах оцінюємо, скільки (економіки) виросли за останніх 25 років. Україна зовсім не виросла, вона на тому ж рівні, що й тоді», – переконаний екс-лідер Чехії.

Причиною конфлікту в Україні Клаус вважає внутрішні проблеми, а не амбіції Росії.

Фіштейн: Земана фінансував представник «Лукойлу»

Варто пам’ятати, що посада президента в Чехії переважно церемоніальна, а така позиція Земана й Клауса свідчить, що вони є рупором російських інтересів, зауважує чеський публіцист Єфим Фіштейн.

Клаус має надстандартні стосунки з російським бізнесом. А Земан цього вже не приховує. Керівник його радників є директором відділення російської нафтової компанії «Лукойл»
Єфим Фіштейн

«Багато чеських коментаторів, якщо вони не прямо з табору цих президентів, вважать, що полемізувати з цими твердженнями безглуздо, бо це висловлювання лобістів, а полемізувати з піарниками немає сенсу, вони в будь-якому випадку просувають свій продукт, – вважає Фіштейн. – Як це розуміти? Екс-президент Клаус має надстандартні стосунки з російським бізнесом. А президент Земан цього вже не приховує. Керівник групи його радників, пан Неєдли водночас є директором празького відділення російської нафтової компанії «Лукойл». Земан користувався цим під час своєї президентської кампанії і зараз просуває російські інтереси. Можливо, це вигадка. Але тоді неясно, чому обидва президенти з такою наполегливістю у конфлікті між жертвою та агресором виступають на захист агресора».

Росіянам така риторика до вподоби

Хроніка висловлювань чеських президентів справді свідчить про їхню послідовність у критичному ставленні до України.

Екс-президент Вацлав Клаус влітку 2014 року назвав Україну «штучно створеною державою» і говорив про «неминучість її розподілу».

3 січня 2015 року нинішній керівник Чехії Мілош Земан протиставив президента України Петра Порошенка і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. В інтерв’ю празькому щоденнику Právo він заявив, що президент України Порошенко «може бути «людиною миру», натомість прем’єр Яценюк є «прем’єром війни».

На думку Земана, багато людей погано інформовані про події в Україні, а через те ідеалізують цю державу. Рівень корупції в Україні – один із найвищих у світі, твердить Земан, а тому «Майдан ніяк не був демократичною революцією». «Вважаю, що в Україні точиться громадянська війна», – зазначив він. Доказом цієї тези чеський президент називає те, що «в Мінську спільно ведуть переговори сторони цієї громадянської війни».

Голова закордонного комітету Державної думи Росії Олексій Пушков у твітері відразу ж похвалив чеського політика за влучні, як йому здалося, оцінки.


Чеський уряд підтримує українську армію

Тим часом уряд Чехії продовжує підтримувати українську владу. Один із останніх прикладів – на Новий рік Міністерство оборони Чехії передало Україні зимові пальта, черевики та шапки – обмундирування, якого більше не потребує чеська армія. Офіційна Прага також є учасницею санкцій Євросоюзу проти Москви.

Чеський громадський активіст Міхал Майзнер переконаний, що уряд в Празі має відреагувати і на нові заяви чеських політиків про Україну, які називає дуже тривожними. Тим часом він з однодумцями збирає підписи до Сенату Чехії із закликом далі вимагати відставки президента Земана. Майзнер повідомив Радіо Свобода, що наразі вони зібрали понад 5 з половиною тисяч із необхідних десяти тисяч, які сподіваються отримати до лютого.

З осені минулого року в Чехії тривають громадські акції проти політики президента, в яких не обійшлося без кидання яйцями. Рейтинг довіри чехів до Мілоша Земана різко впав, за даними листопада до 37 відсотків, одна з причин – його заяви про українсько-російський конфлікт. Новий протест запланований на кінець січня.


Стосовно Вацлава Клауса, то позиція, зокрема щодо України, коштувала йому співпраці з американським Інститутом Катона, який перестав фінансувати програми чеського екс-лідера. У відповідь Клаус каже, що все життя виступав за правду, а довкола «української кризи» з’являється багато брехні.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG