Доступність посилання

ТОП новини

Марков хотів посадити Януковича, але готується до суду сам


Ігор Марков, 17 вересня 2013 року
Ігор Марков, 17 вересня 2013 року

В Італії у члена «Комітету порятунку України», крім українського, виявили ще й російський паспорт

Найближчим часом італійський суд ухвалить рішення про запобіжний захід для екс-депутата Ігоря Маркова. В українському МВС обіцяють розповісти подробиці про його затримання та підготовку до екстрадиції. Нещодавно він увійшов до організованого в Москві «Комітету порятунку України». Між тим, експерти зазначають, що свого часу Італія відмовилася екстрадувати в Україну чинного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Марков хотів посадити Януковича, але готується до суду сам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ігоря Маркова затримали на італійському курорті Сан-Ремо на підставі міжнародного ордеру, виданого українським МВС. Як стало відомо кореспонденту Радіо Свобода в Італії, зараз Ігор Марков перебуває в окружній тюрмі Сан-Ремо. Італійські правоохоронці виявили в нього два паспорти – російський та український. З огляду на це про затримання повідомили не лише українське консульство в Мілані, а й російське консульство в Генуї. Дипломатам не повідомили, звідки і з якою метою Ігор Марков прибув до Італії.

Як передбачає місцеве законодавство, Ігор Марков отримав державного адвоката, але, скоріш за все, візьме собі ще й приватного. Вірогідно також, що Росія надасть йому юридичну допомогу з метою унеможливити екстрадицію в Україну. За словами посла України в Італії Євгена Перелигіна, вже найближчими днями суд ухвалить рішення про запобіжний захід для Ігоря Маркова.

Як повідомив Радіо Свобода речник українського МВС Артем Шевченко, про подробиці затримання Ігоря Маркова та його екстрадицію керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя має повідомити 13 серпня близько опівдня.

Посварився з Януковичем – подружився з Азаровим

Лідер проросійської партії «Родіна» Ігор Марков в 2010 році був обраний до Верховної Ради в одномандатному окрузі в Одесі. Він вступив до фракції Партії регіонів і належав до проросійського крила регіоналів, критикуючи Віктора Януковича за євроінтеграційні наміри. Відтак він був позбавлений депутатського мандату і в жовтні 2013 року затриманий за обвинуваченнями шестирічної давнини. Після втечі Віктора Януковича був звільнений, але невдовзі виїхав до Москви.

Там він став співзасновником «Комітету порятунку України», який очолює екс-прем’єр-міністр Микола Азаров. На презентації організації Ігор Марков зазначив, що Віктора Януковича треба судити.

«Ця людина винна не менше, а може й більше в тому, що сталося сьогодні в Україні, ніж теперішня хунта, яка захопила владу в Києві. І місце його на одній лаві підсудних разом із Порошенко», – казав він про екс-президента.

Авакова не видали через політичне переслідування

Генпрокуратура України має намір розпочати процедуру екстрадиції Ігоря Маркова. Однак перспективи цього процесу є доволі невизначеними. У березні цього року в Іспанії за ордером українських правоохоронців був затриманий колишній міністр фінансів Ігор Колобов, який є фігурантом однієї справи із Віктором Януковичем. Однак питання про його екстрадицію не вирішене досі.

Колишній голова громадсько-консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко зазначає, що свого часу італійське правосуддя відмовилося задовольнити подання українських правоохоронців на екстрадицію Арсена Авакова.

«Мотивував тоді італійський суд своє рішення тим, що є підстави вважати кримінальне переслідування проти Авакова зумовлене його політичною діяльністю», – зазначає він.

Також Володимир Бойко зауважує, що й Україна не завжди задовольняє такі подання, зокрема, відмовила Грузії в екстрадиції Міхеїла Саакашвілі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

  • Зображення 16x9

    Наталка Кудрик

    Кореспондентка Радіо Свобода в Італії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG