Доступність посилання

ТОП новини

Що робить Берлусконі у Криму?


Що робить Берлусконі в Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Що робить Берлусконі в Криму?

Україна розглядає візит як провокацію – посол у Римі

Рим – Екс-прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі 11 вересня зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним. Сам факт не є новиною, зважаючи на давні приятельські стосунки між двома політиками. Але цього разу їхнє рандеву відбулося в анексованому Криму, куди лідер італійських правоцентристів прибув із приватним візитом. Як Берлусконі потрапив до окупованої території, порушивши санкції Євросоюзу і закон України про в’їзд до Криму іноземних громадян? З якою метою і кого він там представляє? Яка реакція на візит європейського політика до півострова, котрий Україна, США та ЄС вважають анексованим Росією?

Володимир Путін та екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі (справа наліво на першому плані) під час зустрічі біля меморіалу, присвяченого пам'яті загиблих у Кримській війні солдатів Сардинського королівства, неподалік від гори Гасфорта в Криму
Володимир Путін та екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі (справа наліво на першому плані) під час зустрічі біля меморіалу, присвяченого пам'яті загиблих у Кримській війні солдатів Сардинського королівства, неподалік від гори Гасфорта в Криму

Сільвіо Берлусконі зранку прибув до Сімферополя, а перед тим від середи він перебував у Сочі на дачі російського президента. 11 вересня разом із Путіним він відвідав у Севастополі цвинтар загиблих італійських вояків часів Кримської війни. Обидва політики були одягнені неформально, обговорювали плани облаштування згаданого меморіального комплексу. Італійський гість побував також у Ялті, де був обід з дегустацією вина місцевого виробництва. І ще він мав би відвідати нечисельну громаду італійців, які живуть у Керчі.

Інформація про візит дуже загальна, більшість джерел наголошують на закритій приватній програмі візиту, мовляв, два приятелі завжди знайдуть привід і місце для розмови. У Криму італійський екс-прем’єр затримається до неділі. Відомо, що Володимир Путін і Сільвіо Берлусконі часто зустрічаються, лише минулого літа вони бачилися тричі: в Італії, у Сибіру та на Алтаї.

Реакція України: це провокація

Офіційної реакції італійських політиків наразі немає, як невідома і позиція правої партії «Вперед, Італіє!», яку очолює Сільвіо Берлусконі. Відомо, що ця політична сила стоїть на проросійських позиціях, затято вимагає від уряду та ЄС скасування економічних санкцій проти Росії. А ще раніше партійці зверталися до прем’єра Маттео Ренці з пропозицією обрати саме Сільвіо Берлусконі офіційним посередником у питанні Криму та України.

Посольство України в Італії оприлюднило у п’ятницю свою позицію. Як стало відомо Радіо Свобода, посол у Римі Євген Перелигін звернувся до лідера партії «Вперед Італіє!» Берлусконі, зазначивши, що Україна розглядає нинішній візит як провокацію і це є прямим викликом територіальній цілісності України, ігноруючи консолідовану позицію ЄС, США та ООН відносно невизнання окупації Криму з боку Росії.

На думку посла, таким візитом Берлусконі втратив моральне право неупередженого посередника в процесі миру у цій частині Європи, до якого залучена значна кількість провідних політиків світу.

Щодо реакції італійських політиків, то тут неважко передбачити, що ліві урядові партії критикуватимуть такий крок опонента, а праві або відмежуються, або ж підтримають Берлусконі у його прагненні «примирити Росію з ЄС».

Історія 14-річної тісної дружби

Італійські медіа інформують переважно про факт візиту, нагадуючи про анексію Кримського півострова Росією і що Крим залишається критичним питанням в українсько-російському конфлікті. Також наголошують, що, ймовірно, Берлусконі порушив закон України, потрапивши нелегально на її територію, яка понад рік окупована росіянами.

Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін у Римі, червень 2015 року
Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін у Римі, червень 2015 року

Зазначають, що два приятелі вже роками зустрічаються в період їхніх днів народження. Берлусконі 29 вересня відзначить 79 років, недавно він вшосте став дідом, а Володимир Путін 7 жовтня святкуватиме 63-ліття. Також поруч із публікаціями про зустрічі цих політиків завжди подають фотогалерею про 14 років тісної дружби Путіна і Берлусконі. Фотознімки двох друзів у шапках-вушанках чи з будівельними касками , або обидва усміхнені і засмаглі в білих сорочках без краваток за російським застіллям... Репортажі супроводжуються іронічними коментарями на кшталт «який йшов, такого і знайшов».

Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін в невстановленому місці, 2012 рік
Сільвіо Берлусконі і Володимир Путін в невстановленому місці, 2012 рік

Окремі видання, описуючи кримський візит до Путіна, чітко пишуть, що Берлусконі обирає Росію у протистоянні з Європою. Так, залишаючись на вихідні в Криму, Берлусконі знехтує участю у зібранні на тему «Європа та Італія, якої прагнемо», що організовує віце-президент Європарламенту Антоніо Тайяні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG