Доступність посилання

ТОП новини

Розлучення по-католицьки: тепер швидше і дешевше


Папа Франциск благословляє вірян у Ватикані, серпень 2015 року
Папа Франциск благословляє вірян у Ватикані, серпень 2015 року

Папа Римський спростив канонічний процес розлучення. Канони католицької церкви щодо визнання недійсності подружжя залишалися незмінними три століття

Рим – У Ватикані повідомили про революційну реформу стосовно розлучень серед католиків. Тепер процес визнання недійсності подружжя буде спрощеним, коротшим і трохи дешевшим. Нововведення стосуються як вірних римо-католицької церкви, так і католиків східного обряду. Зміни до кодексу канонічного права ухвалив папа Римський Франциск із намірами «пришвидшити процеси», а не сприяти «знеціненню шлюбу».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Довгоочікуване рішення папи Франциска викликане тим, що надзвичайно багато вірних католиків після розпаду сім’ї живуть у невизначеному статусі, бажаючи створити нове подружжя. Щоб одружитися знову, слід звертатися до церковного трибуналу про визнання попереднього шлюбу недійсним.

Але ці судові процеси часто затяжні і потребують чималих коштів на процесуальні дії. Багато пар навіть при бажанні узаконити свій статус уникають правових структур церкви і часто віддаляються від неї. Тому дбаючи про спасіння душ, як наголошує сам папа Франциск, він вирішив змінити канонічні процеси визнання недійсності подружжя, яке розпалося.

Ключові зміни

Коли папа повторює, що церква має бути відкритою для бідних на периферії, він має на увазі також багато розлучених людей, які належать до категорії бідних
Піо Віто Пінто

Представляючи поправки до Кодексу канонічного права, глава ватиканського трибуналу Rota Romana Піо Віто Пінто зазначив: «Коли папа повторює, що церква має бути відкритою для бідних на периферії, він має на увазі також багато розлучених людей, які належать до категорії бідних. Отож, бідна людина в центрі увазі – це новизна, яка вирізняє нинішню реформу папи Франциска від двох реформ його попередників».

Канони католицької церкви щодо визнання недійсності подружжя залишалися незмінними три століття, з часів реформи папи Римського Бенедикта XIV (період понтифікату 1740 − 1758).

У чому полягають ключові нововведення від Франциска? Пришвидшити темпи розгляду справ, щоб оголошувати вердикт за кілька місяців, а не за два роки і більше, як було досі. Для цього достатньо одного рішення суду, і вже не потрібно підтверджувати вирок у трибуналі другої інстанції. Судовий процес вестимуть виключно єпископи місцевих єпархій, не треба буде їхати до Рима. На юридичні процедури передбачені мінімальні витрати, які донині були зависокими для багатьох вірян. Дозволено швидше визнавати подружжя недійсним, якщо шлюб був укладений з причин незапланованої вагітності.

Нові правила набирають чинності 8 грудня, і не виключено, що вони спростять ситуацію й для українських католиків, які одружилися та живуть в Італії. Щоправда, Українська греко-католицька церква виконуватиме тут посередницьку роль, оскільки її керівні структури і церковний трибунал розташовані в Україні.

Наші люди мусять звертатися у цих справах до італійських церковних трибуналів, і ми саме туди скеровуємо таких вірян
Іван Кулик

«УГКЦ в Італії не має своєї структури, тому наші люди мусять звертатися у цих справах до італійських церковних трибуналів, і ми саме туди скеровуємо таких вірян. Тут чимало греко-католиків з України одружуються, і трапляється, що потім хочуть припинити існування свого подружжя, хоча в Римі, зокрема, таких випадків було небагато», − розповів Радіо Свобода Іван Кулик, священник греко-католицької парафії святих Сергія і Вакха у Римі.

Реформа компромісу напередодні Синоду

Для здійснення чинної реформи понтифік минулого року створив спеціальну комісію з вивчення цього питання. Дебати про спрощення процедури визнання подружжня недійсним тривали торік у Ватикані на Синоді єпископів з питань сім’ї. Тож, реформа папи Франциска не стала несподіванкою.

Ця реформа з’явилася після багатьох років гарячих дискусій
Паоло Родарі

«Ця реформа з’явилася після багатьох років гарячих дискусій. Коли церква визнає щось дійсно важливим, тоді це починають робити. На початку обговорень було багато сумнівів, сперечалися люди, які мали різний досвід і різні думки, місцеві церковні осередки висловлювали суперечливе ставлення до ідеї, аж поки не назрів час для реальної зміни», − коментує ватиканознавець Паоло Родарі.

Окремі оглядачі звертають увагу, що папа ухвалив нові правила саме напередодні наступного засідання Синоду з питань сім’ї, що відбудеться у жовтні. Рішення папи покликане послабити напруження у церкві між консерваторами і прогресистами. Одні виступають категoрично проти будь-якого перегляду доктрини, інші готові йти на компроміси задля зближення із «модернізованим» світським суспільством, зокрема, з прибічниками допуску розлучених вірян до церковних таїнств.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG