Доступність посилання

ТОП новини

Росія завдає авіаудари в Сирії, коли лише 14% росіян підтримують такі дії влади


Військова база в сирійському місті Латакія, на якій, за повідомленнями, у вересні розмістилися російські винищувачі
Військова база в сирійському місті Латакія, на якій, за повідомленнями, у вересні розмістилися російські винищувачі

Рада федерації Росії за зверненням президента Путіна дала згоду на використання військово-повітряних сил Росії на території Сирії

У Росії підтвердили здійснення авіаударів у Сирії. Російська авіація завдала першого удару біля міста Хомс. Про це повідомив CNN високопоставлений представник США. Вранці 30 вересня Рада федерації одностайно санкціонувала використання російських військ за кордоном. За даними американської розвідки, на базі в Латакії зараз перебувають 4 російські винищувачі Су-34 і понад 600 російських військовослужбовців. Дамаск підтвердив, що сирійський президент Башар Асад попросив президента Росії Володимира Путіна направити до Сирії військові літаки для боротьби з тероризмом. Тим часом, за даними опитування російського «Левада-центру», менше 15% росіян підтримують введення військ Росії до Сирії. Українські журналісти й політологи уже прпокоментували присутність російських військ у Сирії: дехто говорить, що російська церква навіть на це дала згоду, а дехто переконаний, що це може вплинути і на зниження ескалації конфлікту на Донбасі.

Росія завдала першого авіаудару в Сирії, біля міста Хомс. Як повідомив CNN високопоставлений представник США, Москва попросила Вашингтон очистити повітряний простір, щоб американські літаки зупинили бомбардування позицій бойовиків угрупування «Ісламська держава» в Сирії, однак не повідомила про місце завдання свого авіаудару.

За даними американської розвідки, кілька днів російські безпілотники літали над сирійською територією, збираючи інформацію про потенційні цілі. На базі в Латакії перебувають 4 російські винищувачі Су-34 і понад 600 російських військовослужбовців.

У Росії підтвердили, що здійснюють авіаудари в Сирії

Офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков заявив, що літаки російських повітряно-космічних сил почали проведення повітряної операції з нанесенням точкових ударів по позиціях угруповання «Ісламська держава» в Сирії.

«Відповідно до рішення верховного головнокомандувача Збройних сил Росії Володимира Путіна, літаки російських повітряно-космічних сил (ПКС) сьогодні приступили до проведення повітряної операції із завданням точкових ударів по наземних цілях терористів угруповання ІД на території Сирійської Арабської Республіки», – сказав він.

Конашенков також зазначив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу проінформував своїх колег по ОДКБ (організація договору колективної безпеки – ред.) про те, що в перебігу повітряної операції в Сирії, російські літаки завдають ударів по військовій техніці, транспортних засобах, складах зброї та боєприпасах бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Рада федерації санкціонувала використання військ Росії в Сирії

Раніше цього ж дня Дамаск підтвердив, що сирійський президент Башар Асад попросив президента Росії Володимира Путіна направити до Сирії військові літаки – в рамках програми боротьби з тероризмом.

Фотомонтаж із соціальних мереж
Фотомонтаж із соціальних мереж

Це заява була оприлюднена після того, як Рада федерації одностайно санкціонувала використання російських військ за кордоном. Глава адміністрації президента Росії Сергій Іванов пояснив, що питання стосується Сирії, яка звернулася з проханням про допомогу. Він наголосив, що йдеться виключно про обмежені за термінами військово-повітряної операції, наземні сили використовуватися не будуть.

Як повідомляють російські інформагенції, верхня палата російського парламенту проголосувала за це одноголосно. По такий дозвіл раніше звернувся до Ради федерації президент Росії Володимир Путін.

​На початку вересня західні медіа повідомили про зростання російської військової присутності у Сирії. У МЗС Росії тоді визнали присутність у цій країні своїх військових, але зазначили, що вони прибули у Сирію для обслуговування військової техніки. Президент Росії Володимир Путін спершу заявив, що Росія не планує брати участь у військових операціях на території Сирії. Однак пізніше він сказав, що не виключає участі Росії у боротьбі з угрупованням «Ісламська держава» на території цієї країни. ​

«Зелені чоловічки» в Сирії давно

Військові радники та інструктори з Росії перебувають у Сирії давно, сказав Російській редакції Радіо Свобода міжнародний оглядач, політолог, фахівець з арабістики Костянтин фон Еггерт.

«Причини підтримки Башара Асада насправді слід шукати в російській внутрішній політиці. Сирійський президент викликає певну повагу в Кремлі тим, що він протримався вже чотири роки після початку сирійської громадянської війни, в той час як багато хто пророкував йому дуже швидке падіння. Але справа насамперед не в цьому, а в тому, що доля Асада для президента Володимира Путіна – це своєрідна проекція того, що може статися в Росії з точки зору майбутнього нинішньої російської політичної еліти. Тобто Путіну тут важлива не особистість Асада, не його алавітський режим, а насамперед принцип, що існував до кінця Холодної війни з певними варіаціями: ніхто не має права вказувати якійсь країні, який там буде режим і тим більше ніхто не має права його скидати, навіть якщо це, скажімо, ООН. Тому в Сирії для Путіна дуже драматично постало запитання про його особисте ставлення до процесу зміни режимів. У геополітичному плані нинішній Дамаск – безумовно, єдиний союзник Москви на Близькому Сході (хоча є зараз спроби, і досить успішні, налагодити відносини з Єгиптом). Також, оскільки Москва вже давно налагоджує дружбу з Іраном, то приєднання до «осі Тегеран-Дамаск», що виникла на початку 80-х років минулого століття, – це також елемент, напевно, геополітичної гри, яку Росія веде на Близькому Сході», – сказав Костянтин фон Еггерт.

Порошенко: «зелені чоловічки» в Сирії сприяють зростанню насильства на Близькому Сході

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що присутність російських військ у Сирії інспірує зростання насильства на Близькому Сході.

«Незаконна анексія Росією Криму, яка не отримала негайної потужної відповіді міжнародної спільноти, підштовхнула Кремль до наступного кроку агресії. Цими днями російські так звані зелені чоловічки сотнями висаджуються в Сирії, інспіруючи зростання насильства на Близькому Сході і провокуючи подальше збільшення кількості біженців до Європейського союзу», – сказав Порошенко, виступаючи на 12-й щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES) у Києві.

Плани Путіна в Сирії не означають, що Захід пожертвує Україною – екс-посол США

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

Колишній посол США в Україні, експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер наголошує, що Захід не жертвуватиме інтересами України через плани президента Росії у Сирії. Таку думку Пайфер висловив у коментарі Радіо Свобода.

«Президент Путін вирішив зі своїх міркувань перевести увагу з України на Сирію. Це не означає, що Захід відповість на це, жертвуючи інтересами України», – наголосив Стівен Пайфер у відповідь на запитання Радіо Свобода, чи варто очікувати зменшення уваги Заходу до російської агресії в Україні з огляду на ініціативу Москви долучитися до боротьби з радикальними угрупованнями на території Сирії.

На думку експерта, складно назвати питання України і Сирії взаємозалежними. Крім того, Стівен Пайфер звернув увагу на те, що «між Москвою і Вашингтоном залишаються великі розбіжності щодо Сирії».

«Зокрема, з питання, що робити з Асадом. Вашингтон, більшість країн Заходу вважають, що Асад має піти. Він вбив значно більше сирійців, ніж угруповання «Ісламська держава». Москва, очевидно, намагається втримати позиції Асада хоча б на якийсь час», – зазначив Пайфер.

Саудівська Аравія відкидає пропозиції Путіна щодо Сирії

Президент Росії на загальних дебатах Генеральної асамблеї ООН закликав міжнародну спільноту до обʼєднання заради боротьби з радикальним угрупованням «Ісламська держава».

Однак Саудівська Аравія відкинула заклик Москви до міжнародної спільноти підтримати сирійського президента Башара Асада. Міністр закордонних справ королівства Адель аль-Джубейр після консультацій із союзниками в Нью-Йорку 29 вересня назвав пропозицію Путіна, оголошену на сесії Генеральної асамблеї ООН, «холостим пострілом» і наголосив, що Асад або добровільно залишить свій пост, або буде усунений силовим шляхом.

Аль-Джубейр охарактеризував Іран, якого Путін запропонував у члени потенційної антиісламістської коаліції, як «окупанта Сирії» і звинуватив Тегеран у підтримці екстремізму на всьому Близькому Сході.

«При всій повазі до Росії і тих, хто думає, як вона, у Асада немає майбутнього в Сирії. Якби Росія була справді зацікавлена в боротьбі з угрупованням «Ісламська держава», вона б приєдналася до вже чинної міжнародної коаліції. Однак розгортання російських військ у Сирії вказує скоріше на те, що метою Москви є зміцнення влади Асада, а не протидія радикалам», – твердить саудівський міністр.

«Російська православна церква підтримує рішення влади»

Журналістка ​«​5 каналу» Тетяна Даниленко на своїй сторінці у Facebook звертає увагу на те, що «російська православна церква підтримує рішення російської влади використовувати російські збройні сили в Сирії. Про це повідомив на прес-брифінгу голова Синодального відділу із взаємодії церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін».

«Це рішення відповідає міжнародному праву і менталітету нашого народу, тій миротворчії, моральнії, активнії ролі, яку Росія завжди відігравала в різних регіонах світу, особливо на Близькому Сході ... Боротьба з тероризмом, боротьба за справедливість і мир, за гідність людей, які відчувають виклик терору – це священна боротьба», – цитує Чапліна УНІАН.

Політолог Олександр Палій припустив, що російські літаки – в небі над Сирією, а не над Україною, бо Повітряні сили ЗСУ можуть гідно відповісти.

А от журналіст Віталій Портников припускає, що «зараз важливо зрозуміти, наскільки далеко Путін готовий піти в Сирії і наскільки далеко готовий піти з України. А це вже буде залежати від інтенсивності сирійської операції та ступені залученості Росії в конфлікт».

Журналіст-редактор видання «Новое время» в Україні Іван Яковина написав, що «коли Путін вперше сказав, що «Росія не братиме участі у військових операціях в Сирії», вже тоді він зрозумів, що треба «чекати біди».

Менше ніж 15% росіян підтримують введення військ Росії до Сирії – опитування

Згідно з результатами соціологічного опитування російського «Левада-центру», менше ніж 15% росіян підтримують введення військ Росії до Сирії: за пряму військову підтримку керівництва Сирії (введення військ) висловилися лише 14% респондентів (6% – «точно так», 8% – «скоріше так»). Проти введення військ виступає 69% опитаних (30% – «скоріше ні», 39% – «точно ні»). Вагалися з відповіддю – 18%.

Плакат учасниці опозиційного мітингу в Москві. 20 вересня 2015 року
Плакат учасниці опозиційного мітингу в Москві. 20 вересня 2015 року

При цьому 67% опитаних виступають за «політичну і дипломатичну підтримку» Сирії, 20% висловилися проти, 14% – вагалися з відповіддю. Разом з тим 55% росіян підтримують надання Сирії гуманітарної допомоги, 29% – проти, 15% – вагалися з відповіддю. За військово-технічну допомогу (консультації, озброєння) виступають 33% респондентів, проти – 41%, 17% – вагалися з відповіддю. За економічну допомогу уряду Сирії виступають 41% опитаних, 40% – проти, 20 – вагалися з відповіддю.

При цьому на запитання, які цілі ставить керівництво Росії, співпрацюючи з президентом Сирії Башаром Асадом, 30% вибрали відповідь «захищає російські інтереси на Близькому Сході, забезпечує безпеку російських компаній у цьому регіоні»; 28% – «намагається зміцнити позицію Росії у світі, її авторитет і незалежність від Заходу»; 22% – «перешкоджає поширенню впливу ІДІЛ і радикального ісламу в світі, захищає від нього південні рубежі Росії»; 19% – «захищає останній з решти проросійськи налаштованих режимів на Близькому Сході»; 14% – «захищає населення Сирії від ісламських терористів і екстремістів». 19% – вагалися з відповіддю.

Опитування проводилося 18-21 вересня 2015 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення серед 1600/800 осіб віком 18 років і старше у 134 населених пунктах 46 регіонів Російської Федерації.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG