Доступність посилання

ТОП новини

Скасували «вибори» на Донбасі, бо Путін змушений відступати – Портников


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

«Скасування сепаратистських «виборів» на Донбасі – це чергове свідчення краху путінського проекту «Новоросія»

Угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, заявили про скасування своїх «виборів» у місцеві органи влади, призначені раніше на 18 жовтня і 1 листопада. Представники української влади заявляють, що підтримують таке рішення бойовиків, утім наголошують, що для проведення чесних і справедливих виборів в окремих районах Донбасу необхідно скасувати результати «виборів» 2 листопада 2014 року, які не були визнані ні міжнародною спільнотою, ні Кремлем. Європейські ж політики вважають, що скасування сепаратистських «виборів» дає надію на політичне врегулювання конфлікту на сході.

У заяві представників «ДНР» і «ЛНР» йдеться, що «вибори» перенесені на наступний рік, і наголошується, що рішення ухвалене у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

«За цей час Україна буде зобов’язана виконати всі взяті на себе за мінським угодами зобов’язання. А саме: надати Донбасу особливий статус, не допустити переслідування і покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей, а також переголосувати поправки до Конституції в новій, погодженій з нами редакції», – йдеться в заяві представників донецьких і луганських сепаратистів Дениса Пушиліна і Владислава Дейнего.

Денис Пушилін (ліворуч) і Владислав Дейнего, представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними
Денис Пушилін (ліворуч) і Владислав Дейнего, представники угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними

2 жовтня учасники зустрічі в «нормандському форматі», що відбулася в Парижі, заявили після її закінчення, що вибори в тимчасово окупованій нині частині Донбасу можуть відбутися тільки за українським законодавством, а відтак і не в ті терміни, які собі визначили сепаратисти.

Зокрема, президент Франції Франсуа Олланд заявив, що ці вибори мають відбутися після того, як парламент України визначить законодавчі підстави для цих виборів. Французький керівник також припустив, що такі вибори можуть відбутися і після закінчення терміну дії мінських домовленостей 31 грудня цього року.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що президент Росії зобов’язався докласти зусиль до того, щоб через політичну робочу підгрупу Тристоронньої контактної групи домогтися від сепаратистів, щоб вибори там відбулися тільки за українським законодавством і за узгодженням із владою України.

Президент України Петро Порошенко, зі свого боку, сказав, що всі учасники «нормандської четвірки» твердо і чітко підтримали його позицію про неприпустимість «фейкових виборів» 18 жовтня і 1 листопада. Вибори на нині тимчасово окупованих територіях можуть бути визнані дійсними, тільки якщо вони відбудуться виключно за українським законодавством, під міжнародним спостереженням і будуть визнані вільними, чесними і прозорими, наголосив він.

Четвертий учасник зустрічі, президент Росії Володимир Путін, сам не коментував її результатів, але його речник Дмитро Песков заявив про те, що вибори на окупованій частині Донбасу «проблематичні у відриві від політичних реформ в Україні». Він, однак, додав, що російський керівник протягом кількох днів дасть доручення обміркувати ці питання з «офіційними представниками» підтримуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Скасування «виборів» на Донбасі дає надію на політичне врегулювання конфлікту – Коціянчич

Повідомлення про скасування «виборів», призначених раніше угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», «дозволить підготувати належні умови для проведення місцевих виборів в деяких районах Донецької та Луганської відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ. Про це заявила речниця голови європейської дипломатичної служби Федеріки Моґеріні Майя Коціанчич.

Представниця Європейської служби зовнішніх дій додає, що дотримання цих зобов’язань «є важливим кроком у напрямку повної реалізації мінських угод».

«Разом із нещодавно досягнутою домовленістю щодо відведення військової техніки меншого калібру від лінії зіткнення, ця заява дає нову надію щодо стійкого політичного врегулювання конфлікту на основі повної поваги до міжнародного права, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», – зазначає речниця Моґеріні.

«Важливо, щоб були скасовані «результати» псевдовиборів у листопаді 2014-го»

Українська сторона вітає заяву сепаратистів про скасування виборів 18 жовтня і 1 листопада, повідомила речник представника України в Тристоронній контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Водночас для повернення в правове поле окремих районів Донецької і Луганської областей звертаємо увагу на необхідність скасування результатів виборів 2 листопада 2014 року, які не були визнані ні міжнародною спільнотою, ні Києвом, ні, до речі, Москвою. Цей крок дасть можливість провести чесні, законні і справедливі вибори в окремих районах Донбасу на підставі виборчого законодавства України та з урахуванням вимог ОБСЄ», – написала вона на своїй сторінці Facebook.


На скасуванні результатів «виборів», які відбулися у листопаді 2014 року на підконтрольних сепаратистам територіях Донбасу наголосила і уповноважена президента України зі врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

«Отже, бойовики скасували псевдовибори, які намагалися протягнути у жовтні. Але для того, щоб ситуація повернулася у правове поле, дуже важливо, щоб були скасовані «результати» псевдовиборів у листопаді 2014-го, що призвели до зриву мирного процесу, ескалації конфлікту і тисяч нових жертв. Дату нових виборів, які мають пройти за українським законодавством, і в яких повинні брати участь переселенці – справжній голос Донбасу (а вони мають отримати можливість і обирати і бути обраними до місцевих рад і мерій) – повинна визначити Верховна Рада», – написала у Facebook Ірина Геращенко.

Також вона додала, що Україна вимагає звільнити усіх заручників.

«Путіну доводиться відступати»

Журналіст і політичний оглядач Віталій Портников вважає, що скасування сепаратистських «виборів» на Донбасі – це чергове свідчення краху путінського проекту «Новоросія».

«Це не просто особисте приниження російського президента. Це доказ того, що йому доводиться відступати під санкційним тиском Заходу і небажанням України визнавати легітимність псевдореспублік. Але і піти з Донбасу він теж не може – а тому буде гнити під санкціями. Щур у пастці», – написав Віталій Портников у Facebook.

На цю ж тему:

04.10.2015
Порошенко: наступний крок – повернення України на Донбас

«Як гарант Конституції і як президент України буду боротися за кожний клаптик української землі. Перший – Донбас, далі – Крим» далі

04.10.2015
Зухвальство Обами. Принижений Путін має виконати зобов’язання щодо України

«Росія зобов’язалася припинити саботаж мінських домовленостей і залишити «своїх сучих синів» наодинці з Києвом» далі

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG