Доступність посилання

ТОП новини

Для євроскептиків Нідерландів асоціація з Україною є лише приводом – експерт


Найгірший сценарій – коли результати референдуму в Нідерландах призведуть до того, що доведеться узгоджувати з нуля нову Угоду про асоціацію – експерт

Брюссель – Амстердам – Нідерландці повинні почути не лише голоси євроскептиків, але й аргументи на користь асоціації з Україною, переконані українці Нідерландів. 6 квітня наступного року в цій країні має відбутися консультативний референдум щодо асоціації України-ЄС. Ініціювали його ті, хто не вірить ні в майбутнє ЄС у його нинішньому вигляді, ні в перспективи української євроінтеграції. Міністерство закордонних справ України, українське посольство та українські волонтери в цій країні готуються нейтралізувати впливи євроскептиків альтернативною інформацією про Україну. Активісти вже встигли запустити спеціальний сайт, який робить, здавалося б, прості речі: цитує нідерландською мовою місцевих експертів про переваги асоціації з Україною для Нідерландів. Чи вдасться українцям бути переконливішими за євроскептиків?

У невеликому, холодному підвальному приміщенні на вулиці Геренґрахт (Herengracht) в Амстердамі розташовується офіс громадської організації «Форум за демократію». Геренґрахт простяглася вздовж одного з центральних каналів нідерландської столиці. У такому мальовничому і тихому місці гуртуються тамтешні євроскептики. Саме «Форум за демократію» спільно із сатиричним веб-сайтом GeenStijl та громадською організацією «Комітет громадян Євросоюзу» ініціювали консультативний референдум щодо асоціації з Україною.

Керівник «Форуму за демократію» Тьєррі Бодет вважає, що лідери ЄС не уповноважені говорити від імені Нідерландів чи будь-якої іншої його країни-члена. У них немає на те мандату й немає довіри громадян ЄС. У коментарі Радіо Свобода він визнає, що асоціація з Україною – це лише привід висловити незадоволення Євросоюзом як таким і зупинити будь-які наміри щодо його розширення.

Ми вимагатимемо від ЄС підтвердити, що його розширення за рахунок України не буде
Тьєррі Бодет

«Ми знаємо, що ЄС у питанні розширення використовує «тактику салямі», коли рішення ухвалюється крок за кроком. І може так статися, що коли буде досягнута третя стадія інтеграції, вам скажуть, що це вже незворотний процес. Ми цим референдумом покажемо, що ми з цим не погоджуємося й вимагатимемо від ЄС підтвердити, що його розширення за рахунок України не буде», – заявляє нідерландський євроскептик.

Втім він переходить до конкретики: називає чотири питання в Угоді про асоціацію між ЄС та Україною, які мали б занепокоїти нідерландців.

Угода містить елементи військової та безпекової асоціації між ЄС та Україною, що є не розсудливо з огляду на політику Росії
Тьєррі Бодет

«По-перше, це скасування віз, що дасть змогу вільно перетинати кордон з ЄС – ми вважаємо, що це щонайменше не мудро робити під час мігрантської кризи. По-третє, угода містить елементи військової та безпекової асоціації між ЄС та Україною, що є не розсудливо з огляду на політику Росії. По-третє, цей договір передбачає надання фінансової допомоги українським інституціям. Можна сумніватися, чи ці гроші будуть витрачені чесно», – каже Тьєррі Бодет.

Українці Нідерландів шукають аргументи для нідерландців

Не забарилися зі своєю відповіддю на інформаційну компанію євроскепитків проти асоціації, насамперед, українці Нідерландів. Так, вже кілька тижнів працює запущений ними сайт. Відкриваємо його й одразу читаємо нагадування нідерландцям про те, що їхня країна вже давно належить до п'ятірки найбільших інвесторів в Україну. До цих простих аргументів додається цілий спектр думок саме нідерландських експертів, переконаних у користі асоціації з Україною.

Багато років Нідерланди відомі тим, що належать до п’ятірки найбільших інвесторів в Україну. «Ні» зашкодить Нідерландам економічно
Роба де Вейка

«Це – торгівельна угода, через яку виграють нідерландські виробники аграрних продуктів. Це – підприємці, які вже страждають від торговельного бойкоту Росії. Багато років Нідерланди відомі тим, що належать до п’ятірки найбільших інвесторів в Україну. «Ні» зашкодить Нідерландам економічно», – читаємо на головній сторінці сайту висловлювання експерта Гаазького центру стратегічних досліджень Роба де Вейка.

Сайт створили місцеві українські волонтери. До справи залучені близько 20 людей. Займаються цією справою вони у вільний від роботи час. У планах, крім сайту, – налагодження співпраці з голландськими проєвропейськими організаціями та об’єднання зусиль із МЗС. Один з ініціаторів створення сайту, IT-спеціаліст Сергій Радочин уже 15 років живе і працює в Нідерландах.

Ми будемо збирати інформацію, перекладати й транслювати її у тому вигляді, в якому вона буде доступною та зрозумілою нідерландцям
Сергій Радочин

«Ми будемо збирати інформацію тут, на місці, та перекладати й транслювати її у тому вигляді, в якому вона, як ми вважаємо, буде доступною та зрозумілою нідерландцям. Але далі, я думаю, що основні зусилля будуть докладати вже МЗС України та нідерландці тут, на місці», – пояснив Сергій Радочин Радіо Свобода.

МЗС України діятиме спільно з урядом Нідерландів

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначає, що нині його відомство вирішує, як діяти інформаційно. Покладатимуться, насамперед, на співпрацю з нідерландським урядом правоцентристів на чолі з Марком Рютте. Його уряд підтримав ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС з Україною. Це відбулося в липні цього року.

Наразі ми перебуваємо в епіцентрі консультацій із нашими партнерами в уряді Нідерландів у Гаазі, метою яких є опрацювання спільної кампанії, спільної лінії
Дмитро Кулеба

«Ми заради успіху повинні не в самостійну гру грати, а взаємодіяти, насамперед, з урядом Нідерландів, а також з Європейською комісією, яка так само, як і нідерландський уряд, зацікавлена в позитивному для нас і для себе висновку. Наразі ми перебуваємо в епіцентрі консультацій із нашими партнерами в уряді Нідерландів у Гаазі, метою яких є опрацювання спільної кампанії, спільної лінії», – розповів посол.

Посол України в Нідерландах Олександр Горін визнає, що попереду – вкрай складні півроку. На його думку, в цій ситуації потрібно не «протидіяти євроскептикам», а виходити з позитивним меседжем про Україну, про вигідність відносин із нею для Нідерландів, доносити об’єктивну інформацію. Щоб донести такий меседж, потрібно зуміти консолідувати навколо українських інтересів усі проєвропейські та проукраїнські сили в країні, яка традиційно вирізнялася скептичним ставленням до самої ідеї спільного європейського дому.

Нам вдасться донести правду про Україну
Олександр Горін

«На мою думку, за участі нідерландських неурядових організацій, нідерландсько-українських, які об’єднують українців Нідерландів, за підтримки гуманітарних організацій, які надають допомогу Україні, за участі вчених, наукових кіл, через навіть політичні партії нам вдасться донести правду про Україну», – пояснює Олександр Горін.

На сьогодні в Нідерландах є дві партії, вороже налаштовані щодо проекту ЄС, а отже, і асоціації з Україною: крайньоправа «Партія свободи» та Соціалістична партія. Решта партій, зокрема урядові «Народна партія за свободу та демократію» і «Християнсько-демократичний заклик», займають проєвропейські позиції.

Все одно все залежатиме від реформ в Україні – експерт

Голова Брюссельського офісу Open Europe Пітер Клепп у коментарі Радіо Свобода зауважив, що нідерландський референдум у квітні наступного року гіпотетично може призвести до відмови від нинішнього варіанту Угоди про асоціацію.

Найгірший сценарій – коли результати референдуму в Нідерландах означатимуть те, що доведеться складати та узгоджувати з нуля нову Угоду про асоціацію
Пітер Клепп

«Найгірший сценарій – коли результати референдуму в Нідерландах означатимуть те, що доведеться складати та узгоджувати з нуля нову Угоду про асоціацію. З нею можуть прибрати ті положення, які найбільше дратували Росію. Вона, в свою чергу, матиме підстави підтримати цю нову угоду. Хто знає, чи в довгостроковій перспективі від цього референдуму не виграють усі сторони», – припускає Пітер Клепп.

Втім, експерт наголошує, що в кінцевому підсумку все залежатиме від України, зокрема від її спроможності змінитися зсередини.

Поки що ж і в Брюсселі, і в Києві принагідно пригадали спроможність нідерландців блокувати загальноєвропейські ініціативи й проекти. Так, у 2005-му на загальнонаціональному референдумі вони сказали «ні» проекту спільної Конституції ЄС, так званій Лісабонській угоді. І та пішла в небуття.

У січні-червні 2016-го Нідерланди головуватимуть у Європейському союзі. Нідерландський уряд мав би бути зацікавлений у позитивному для асоціації з Україною результаті референдуму, переконані в Гаазі і в Києві. А от євроскептики можуть скористатися цим моментом як приводом для початку дебатів щодо реформи ЄС, відзначають експерти.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG