Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання хліба на 15% обґрунтоване, але це гра на випередження – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Субсидувати треба малозабезпечених, а не хлібзаводи»

Київ – З 1 грудня «Київхліб» підняв ціни на основні сорти соціального хліба приблизно на 5-15%. «Український» подорожчав на одну гривню, «Пшеничний» – на 60 копійок, а батон нарізний – на 30 копійок. «Київхліб» заявляє, що це – вимушений крок, оскільки подорожчали продукти, з яких виробляють хліб (зерно, борошно, цукор, олія), а також газ, електроенергія і мінімальна зарплатня. Експерти підтверджують, що «Київхліб» має усі підстави для підняття цін, і кажуть, що хліб може подорожчати по всій країні, однак не всюди, і відсоток може бути різний, оскільки в Україні немає єдиної ціни на хліб, і вона може відрізнятися на десятки відсотків.

«Київхліб» реалізує свою продукцію не лише в столиці, а й у Київській області. Зростання відпускних цін з 1 грудня на основні сорти хліба публічне акціонерне товариства «Київхліб» пояснює подорожчанням складових, з яких хліб виробляють (борошна, цукру, олії, дріжджів, солі), а також газу, електроенергії і мінімальної заробітної плати. Про це йдеться на офіційному сайті ПАТ «Київхліб».

Кияни незадоволені збільшенням цін на хліб (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00


«На жаль, з часу останнього підвищення цін 18 лютого 2015 року відбулося загострення економічної ситуації в країні, спостерігалися інфляційні процеси, зростала вартість всіх складових продукції. В результаті чого ПАТ «Київхліб» опинилося в критичній ситуації, коли витрати на виробництво вже не можна перекрити за рахунок внутрішніх резервів. Протягом останнього часу спостерігалася тенденція до зростання ціна борошна, питома вага якого в структурі собівартості займає до 40%, а також інших складових, а саме газу, електроенергії, іншої сировини (цукор, олія, дріжджі, сіль), на законодавчому рівні збільшився розмір мінімальної заробітної плати. Підприємству бракує обігових коштів для покриття своєї поточної діяльності. За нинішніх умов роботи і при збереженні нинішнього рівня цін існує реальний ризик зупинки виробництва. Для відновлення стабільної роботи ПАТ «Київхліб» та виконання зобов’язань щодо забезпечення населення соціально-важливим продуктом було ухвалене рішення підвищити ціни на основні (масові) сорти хліба і їх приведення до економічно обґрунтованого рівня», – ідеться в повідомленні.

Щоправда у фірмових магазинах «Київхліба», яких у Києві є 128, ціни залишаються незмінними. «Роздрібні ціни у фірмових кіосках становлять: батон звичайний 0,5 кілограма – 4,15 гривні, хліб подовий «Пшеничний» 0,65 кілограма – 4,05 гривні, «Український» хліб новий подовий 0,95 кілограма – 5,25 гривні», – йдеться в повідомленні «Київхліба».

Директор одного зі столичних магазинів Надія підтвердила Радіо Свобода, що ціни зросли, і розповіла про роздрібні ціни в її магазині.

«На 30 копійок батон подорожчав, він зараз коштує 6 гривень 40 копійок, а продавали за 6 гривень 10 копійок. І більш ніж на гривню подорожчав «Український», зараз – 8 гривень 95 копійок, а продавали за 7 гривень 80 копійок», – розповіла Надія.

«Це підвищення є грою на випередження»

Борошно і справді подорожчало, розповів Радіо Свобода керівник експертної групи «Українського клубу аграрного бізнесу» Ігор Остапчук. Але, каже він, підняття цін саме на 15% – це гра на випередження.

Враховуючи той факт, що далі виробничі ресурси будуть дорожчати, і потрібно буде закуповувати їх наперед, тут звичайно, що 15% є обґрунтованою і допустимою цифрою
Ігор Остапчук

«За останні кілька тижнів ціна борошна фактично піднялася на 500-1000 гривень (за тонну – ред.) Звичайно, якщо дивитися на хронологію підняття цін на хліб, останнє підняття було в лютому місяці, потім було анонсоване ще одне підняття на 30%, проте воно протрималося кілька днів, і ціну зменшили, тому що експертне середовище виступило із повідомленням про те, що це було необґрунтоване підвищення цін. Відповідно, тоді й ціни на пшеницю і на борошно почали зменшуватися, що в принципі їх стимулювало знизити ціни. Зараз ми бачимо, що це підвищення, на нашу думку, є певною грою на випередження, тому що, звичайно, підвищувати ціни треба. Питання: чи це дійсно робити до 15%, чи можна менше? На мою думку, це можна робити на 7-10%. Але враховуючи той факт, що далі виробничі ресурси будуть дорожчати, і потрібно буде закуповувати їх наперед, тут звичайно, що 15% є обґрунтованою і допустимою цифрою», – сказав Остапчук.

Крім того, експерт розповів, що підприємства, які виготовляють борошно, неодноразово заявляли про те, що на ринку є певний так званий штучний дефіцит пшениці, коли реалізацію врожаю притримують, щоб продати пізніше дорожче, тому що в період сезонної масової пропозиції, коли збирають врожай, ціни, як правило, низькі. А зростають напередодні і після Нового року.

Можливе подальше зростання

Ціни на хліб можуть зрости і в інших регіонах України, додає Остапук.

«У нас буде спостерігати ся по всій країні, фактично, подорожчання виробничих ресурсів. Протягом міжсезонного періоду зима-весна в нас буде спостерігатися подорожчання пшениці, подорожчання борошна (у виробництві хліба 40-45% – це вартість борошна), відповідно, по всій Україні має йти подорожчання хліба. Це можуть бути різні відсотки, але сам факт, висхідна тенденція збережеться для всіх регіонів України. Не по всій країні зросте рівномірно на 5 чи 10%. Я маю на увазі, що зростати буде по всій Україні, сам факт зростання», – наполягає експерт.

Експерт додає, що ціни на хліб також залежать від курсу гривні до долара і ціни пального.

Раніше генеральний директор «Укрхлібпрому» Олександр Васильченко заявив «Українським новинам», що не очікує масового зростання цін на хліб до кінця 2015 року в Україні, крім Києва.

В принципі, можна допустити, що до Нового року, швидше за все, масового підвищення цін на хліб не буде
Олександр Васильченко

«Якщо говорити про перспективу, мені здається, тільки курс долара може вплинути. Сьогодні є тенденція до його зростання. Якщо він буде зростати, моментально відреагує зерно. Як тільки зерно зросте, з певним відставанням піде в зростання борошно. Але, в принципі, можна допустити, що до Нового року, швидше за все, масового підвищення цін на хліб не буде», – сказав він.

Хоча Васильченко визнав, що у низці областей виробники також порушують питання перед владою про перегляд цін на окремі види продукції, але реальних зрушень поки не спостерігається.

Він зазначає, що в загальному ситуація відносно спокійна, хоча борошно на ринку за останній час дещо зросло в ціні, але працює ПАТ «Аграрний фонд», у якого ціни нижчі ринкових.

Проте Ігор Остапчук, експерт «Українського клубу аграрного бізнесу», каже, що наразі інтервенції з боку держави під питанням. Поки що на офіційному сайті ПАТ «Аграрний фонд» написано, що такі інтервенції не проводять, і борошно реалізується виключно через аграрну біржу за ринковими цінами. Хоча нагадує, що «на початку цього року, коли був стрибок цін, «Аграрний фонд» реалізував під виробництво соціальних сортів хліба борошно за ціною на 20-30 відсотків нижчою, ніж вона пропонувалася на ринку».

«Ціна на хліб може відрізняти на десятки відсотків у різних містах»

Нинішнє подорожчання хліба в Києві не буде суттєво відчутним для людей, бо витрати на хліб в Україні не є значними, переконаний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Крім того, він додає, що соціальний хліб в столиці не є найдорожчим в Україні, а ще кілька років тому був одним з найдешевших.

Наразі в Україні немає єдиної ціни на соціальний хліб. Наприклад, на Рівненщині кілограм соціального хліба коштує приблизно 10 гривень, на Полтавщині – близько 8 гривень. Ціна залежить від того, скільки грошей дотує на ці потреби місцева влада з місцевого бюджету. Так, зокрема, фірмові магазини «Київхліба», в яких ціна не змінюється навіть за нинішнього подорожчання, дотуються з місцевого бюджету, тому мають таку низьку ціну.

Я вважаю некоректним підхід фінансування виробників хліба для того, щоб хліб соціальних сортів був за ціною, нижчою за собівартість. Набагато коректнішим було б надання цих коштів напряму малозабезпеченим
Олександр Жолудь

«З місцевого бюджету виділяються субсидії на утримання цін на хліб соціальних сортів. Але через те, що у різних територіальних громад є різний фінансовий ресурс, то в Україні ціна на хліб соціальних сортів може відрізнятися на десятки відсотків у різних містах. В цілому, я вважаю некоректним підхід фінансування виробників хліба для того, щоб хліб соціальних сортів був за ціною, нижчою за собівартість. Набагато коректнішим було б надання цих коштів напряму малозабезпеченим. Тож дійсно на сьогодні відбувається подорожчання тих ресурсів, які використовуються у виробництві хліба, – це і ціна борошна, це і ціна газу, і ціна нафтопродуктів, які використовуються для транспортування тощо. Відповідно, є певне зростання видатків, але більш важливим є питання: чи коректно взагалі підтримувати тут виробника, а не підтримувати соціально-незахищені верстви населення напряму», – каже Жолудь.

Але от експерт «Українського клубу аграрного бізнесу» Ігор Остапчук каже, що «Київхліб» є великим виробником, і йому можуть робити вигідніші пропозиції по виробничих ресурсах, бо він оптовий покупець великих партій, через це у нього може бути ціна одиниці продукції нижча.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG