Доступність посилання

ТОП новини

«Добро з кулаками». 30 бійців «спецназу» НАБУ склали присягу


Співробітники управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) перед початком церемонії складання присяги. Київ, 9 лютого 2016 року
Співробітники управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) перед початком церемонії складання присяги. Київ, 9 лютого 2016 року

Втім, для ефективної роботи головного антикорупційного органу потрібна низка законодавчих змін

Антикорупційне бюро України поповнилось новими співробітниками. Перед Петром Порошенком урочисто склали присягу 30 працівників управління спеціальних операцій. До їхніх обов’язків входитиме гарантування безпеки учасників кримінальних проваджень, захист свідків, оперативна діяльність, запобігання правопорушенням. Окрім нової амуніції «спецназівцям» НАБУ вручили і три БТРи. Петро Порошенко назвав їх символом того, що тепер ніхто не зупинить антикорупційне бюро.


Загалом в управлінні спецоперацій буде 96 співробітників. Наразі ж склали присягу перші 30 із них.

«Залишатися відданим українському народу, неухильно дотримуватися Конституції, поважати та охороняти права, свободи і законні інтереси людини і громадянина, честь держави. Бути чесним, сумлінним і дисциплінованим. Клянуся!» – урочисто заприсяглись вони.

Бійців управління спецоперацій НАБУ вже повністю забезпечили необхідною амуніцією і навіть передали в управління три бронетранспортери. Керівництво НАТО, в свою чергу, пообіцяло технічну допомогу й навчання бійців.

БТР є символом того, що ніхто не зупинить НАБУ
Петро Порошенко

«БТР є символом того, що ніхто не зупинить НАБУ. Зі свого боку можу твердо гарантувати: політична воля, яка забезпечує ефективну діяльність Антикорупційного бюро, присутня і в українського президента, і в української влади», – сказав під час церемонії посвяти Петро Порошенко.


За словами директора НАБУ Артема Ситника, бійці спецоперацій Антикорупційного бюро вже брали участь у затриманні 4 суддів, у тому числі й у зоні АТО.

Мета створення цього підрозділу – повна автономність НАБУ. Щоб ми не зверталися у СБУ: «дайте нам «Альфу», щоб провести затримання»
Артем Ситник

«Мета створення цього підрозділу – повна автономність НАБУ. Щоб ми не зверталися у СБУ: «дайте нам «Альфу», щоб провести затримання». Якщо ж виникають питання, навіщо нам бронетехніка, то в нас перше затримання було в зоні АТО і ми їхали туди під прикриттям Збройних сил. Навіщо нам Збройні сили, якщо в законі прописано, що НАБУ – це автономний орган. Звичайно, що ми повинні самі себе забезпечити, щоб не залежати від когось і щоб не було ніякого політичного впливу», – пояснював він.

Люди хочуть служити, і ми бачимо великий патріотичний порив
Артем Ситник


Втім, попри наявність форми чи техніки, у «спецназівців» НАБУ є проблема з грошима і полягає вона в розриві зарплат між рядовими й керівництвом. Так, командири отримують зарплату на рівні керівників НАБУ – близько 25-30 тисяч гривень, а рядові – на рівні 4 тисяч гривень.

«Але люди хочуть служити, і ми бачимо великий патріотичний порив… Найближчим часом ми постараємося внести зміни в закон, щоб ліквідувати цей розрив», – пообіцяв Ситник.

Без реформи судів НАБУ нікуди

Володимир Горбач
Володимир Горбач

Разом з тим, попри активний набір детективів, створення управління спецоперацій та всього іншого, можливості Національного антикорупційного бюро досі обмежені. Адже усі порушені справи повинні бути передані до суду, нагадує політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Ефективність роботи цього органу буде залежати від судового вироку. Це системне обмеження для всіх, адже досі не проведена реформа судової системи», – нагадує експерт.

Стати на заваді може й політичний тиск.

Артем Ситник
Артем Ситник
Є спроби використати звернення до НАБУ як засіб політичного тиску. До нас приходить 20 звернень народних депутатів у день
Артем Ситник

«Є спроби використати звернення до НАБУ як засіб політичного тиску. До нас приходить 20 звернень народних депутатів у день. Є просто звернення, коли пишеться «за наявною у мене інформацією, я вважаю, що чиновник, який підслідний НАБУ, має такий-то склад злочину». Коли детектив попереджає про кримінальну відповідальність за свідомо неправдиві повідомлення про злочин, ентузіазм частини цих людей згасає. Але потім знову приходять звернення і гучні заяви», – поскаржився Артем Ситник.

Тому для нормального функціонування бюро ще потрібно внести зміни в Кримінально-процесуальний кодекс, змінити законодавство в частині звільнення під заставу, ухвалити законопроект «про нульову декларацію», нарешті почати активну співпрацю з міжнародними антикорупційними відомствами, в тому числі американським ФБР. Все це глава держави Петро Порошенко назвав «прямою заборгованістю парламенту перед детективами» і закликав їх не опускати руки.

Що вже розслідує НАБУ?

Наразі Антикорупційне бюро розслідує півсотні проваджень на загальну суму понад 1 мільярд гривень. Чи не найбільше уваги сьогодні прикуто до справи міністра економіки Айвараса Абромавичуса. Напередодні детективи НАБУ почали перевірку фактів, озвучених міністром щодо можливого втручання в роботу МЕРТ із боку першого заступника лідера фракції «БПП» Ігоря Кононенка та інших народних депутатів. Восьмого лютого відбувся перший допит Абромавичуса, другий запланований на 10 лютого. З клопотанням про проведення очної ставки з міністром до НАБУ вже звернувся й Ігор Кононенко.

Президент України Петро Порошенко під час церемонії складання присяги співробітниками управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Київ, 9 лютого 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час церемонії складання присяги співробітниками управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Київ, 9 лютого 2016 року

Крім цього, Національне антикорупційне бюро вже почало досудове розслідування за фактом спроби нецільової розтрати більш ніж 480 мільйонів гривень у Міністерстві екології та природних ресурсів України, а також зняття арешту з рахунків екс-міністра екології Злочевського.

Також відомство подало позовні заяви на суму понад 346 мільйонів гривень у зв’язку з розслідуванням фактів привласнення майна компанії «Запоріжжяобленерго». Повідомило бюро і про розслідування кримінального провадження проти посадових осіб Національного банку.

Ще близько 15 найрезонансніших розслідувань, які інші слідчі органи – прокуратура, міліція – залишили без належної уваги, голові НАБУ Артему Ситнику передали і журналісти програми «Схеми» – спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Загалом же боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG