Доступність посилання

ТОП новини

Відкриті реєстри нерухомості під загрозою закриття – Шабунін


@Shutterstock
@Shutterstock

Легальний доступ до реєстрів неможливий, бо досі не працює програма BankID

Київ – Попри запуск у жовтні минулого року, реєстри нерухомості та авто досі працюють зі збоями. Через зволікання Нацбанку їх взагалі можуть закрити, стверджують експерти із протидії корупції. Причина збоїв – досі не реалізована програма BankID, яка дозволяє підтвердити особу користувача в інтернеті, використовуючи його банківські дані. Тим часом у Нацбанку обіцяють запустити програму найближчим часом.

Відкриті реєстри нерухомості під загрозою закриття – Шабунін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відкриття реєстрів нерухомості вже встигли назвати «безпрецедентним кроком за останні 20 років», адже цей антикорупційний інструмент, дозволяє знайти дані про власність (ділянки, квартири, автомобілі) будь-якого громадянина України. Втім до сих пір у його роботі виникають збої: неможливо здійснити оплату за доступ до інформації або ж сайт взагалі «лежить». Часто трапляються і невідповідності.

«Справа в тому, що 100% інформації щодо моєї нерухомості в реєстрі немає. Натомість є об’єкт, який мені насправді не належить», – каже депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко.

Більше того, в реєстрі досі можна отримати точні дані лише щодо операцій з нерухомістю, які проводились не раніше 2013 року. Решта – ще на папері у БТІ. Міністр юстиції Павло Петренко пояснює це великою кількістю інформації при невеликій кількості тих, хто може її оцифрувати і просить ще трохи почекати.

«Щоб ви розуміли, маленька Грузія оцифровує паперові носії з БТІ з 2008 року і закінчить у 2018 році», – каже міністр.

На сьогодні понад 100 тисяч громадян звернулися до відповідного реєстру та отримали довідки про конкретні об’єкти нерухомості
Павло Петренко

Та попри нюанси із заповненістю, за словами Петренка, від плати за користування реєстром речових прав на нерухоме майно (а це близько 20 гривень) державний бюджет вже отримав три з половиною мільйони гривень.

«На сьогодні понад 100 тисяч громадян звернулися до відповідного реєстру та отримали довідки про конкретні об’єкти нерухомості. 57 тисяч довідок було видано щодо конкретного суб’єкта», – наводить цифри у відповідь на критику міністр.

Кабінет електронних сервісів Мінюсту
Кабінет електронних сервісів Мінюсту

А що з авто?

Шостого жовтня, коли у вільному доступі мали з’явитись дані з реєстрів права власності на землю, нерухоме майно і автомобілі, заступник начальника департаменту ДАІ Владислав Криклій повідомив, що дані щодо авто відсутні, адже МВС не завершило процес інтеграції регіональних баз власників автомобілів в єдиний реєстр. Запустити його в ДАІ обіцяли до кінця 2015 року, проте обіцяти продовжують і до сьогодні.

«Як і планували, закінчимо з цим (з відкриттям регіональних реєстрів – ред.) до 1 березня. Зараз ми надаємо виключно інформацію, яка є безкоштовною для всіх громадян. Плануємо і групування за правом власності, але без прив’язки до дати народження, адже це персональні дані», – далі запевняє Криклій.

«Усі реєстри можна закрити, бо НБУ не реалізував програму BankID»

Щоб переконатись, що користувач реєстру – реальна людина, а не шахрай, у Міністерстві юстиції планували запустити систему онлайн-верифікації громадянина через систему BankID, яка вже давно використовуються в Швеції і Фінляндії. Опція дозволяє підтвердити особу користувача в інтернеті, використовуючи його банківські дані. В Україні можливість підключити послугу до зовнішнього ресурсу, в даному випадку сайту реєстру Мінюсту, мають лише «ПриватБанк» та «Ощадбанк». От тільки даний процес незрозуміло з яких причини вже півроку гальмують в Нацбанку, скаржиться голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Користуватися реєстрами зможуть лише ті, хто має електронний підпис, а таких в країні одиниці
Віталій Шабунін

«Усі реєстри можна в будь-який момент закрити, бо НБУ не реалізував програму BankID. Півроку тому в НБУ сказали, нам треба 30 днів. Але досі нічого не змінилося, так і не вирішили, хто головний: «Ощадбанк» або «Приват». Відтак, користуватися реєстрами зможуть лише ті, хто має електронний підпис, а таких в країні одиниці», – пояснює Шабунін.

У Національному банку України причину такого зволікання не пояснюють. Але у відповідь на численні запити членів парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції офіційно відповіли, що послуга буде запущена найближчим часом.

«Вони нам пишуть листи у відповідь, що ми все ось-ось зробимо. Але так вже триває довго. Тому ми сходимо до Гонтаревої в гості. Візьмемо активних членів комітету і громадськість, щоб спростити роботу реєстрів і зробити їх відкритішими», – запропонував голова комітету, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Планують також депутати разом з громадськими активістами ініціювати й скасування плати за користування реєстром. Утім, для цього потрібно внести зміни до чинного закону про реєстрацію нерухомого майна, 33 стаття якого передбачає, що оплату за послугу встановлює Кабмін. Тим часом для юридичних осіб інформацію з реєстру хочуть залишити платною.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG