Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Римі провели акцію проти російської агресії і на підтримку України


«Італійці байдужі до нашої біди. Вони думають, що триває громадянський конфлікт» – учасники акції на підтримку України

Рим – «Європо, не мовчи! Зупинімо разом російську війну проти України!» ­– під такими гаслами сьогодні в Римі відбулася маніфестація українців. Захід присвятили другій річниці російської агресії в Україні. Учасники апелювали до громадян Італії та її уряду, вимагаючи посилити антиросійські санкції та збільшити гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від бойових дій на Донбасі.

Дощова погода не завадила українцям зібратися на площі біля відомої базиліки Санта Марія Маджоре. Спочатку спільний молебень за Україну та поминання жертв Небесної сотні і війни на Донбасі. Кілька сотень людей під парасольками з антивоєнними гаслами та українською символікою.

Учасники акції на підтримку України в Італії
Учасники акції на підтримку України в Італії

«Мене звати Ольга, я з Кіровограда, а це світлина мого племінника Віктора. Він загинув у серпні 2014 року року під Дебальцевим. Йому мало виповнитися 33 роки», – розповіла Радіо Свобода одна з учасниць акції.

Вона каже, що з важким почуттям прийшла на цю акцію і має лише одне бажання – щоб швидше скінчилася війна і військові повернулися додому. Сумує вона ще й з того приводу, що живучи в Італії, бачить, як місцеві люди та політики мало знають й розуміють справжню ситуацію в Україні.

Мета – нагадати про війну

Її співвітчизниці додають: «Італійці дуже байдужі до нашої біди. Вони думають, що війна скінчилася і тепер триває громадянський конфлікт. Нам слід більше наголошувати, що війна таки триває і окупантом є Росія».

Інші учасники акції жалкували, що попри велике число українців у Римі (понад 10 тисяч) громада виявилася малоактивною.

«Приїхали більше людей з інших міст Італії, аніж з самого Риму. Це ганьба. А треба, щоб більше людей було і частіше розказувати тут про війну. І хай наші хлопці знають в Україні, що ми стоїмо за них», – розповіла Радіо Свобода активістка на мітингу.

Акція головним чином була звернена до громадян Італії та її уряду.

«Наша мета максимально повідомити про реальну ситуацію в Україні, що війна там і досі триває, і вона не так далеко від кордонів Італії», – повідомила одна з організаторів національної ходи Мар’яна Тріль.

Заклик до європейців: «Не мовчати, а діяти!»

За словами активістів, у європейських країнах, включно з Італією, нині активніше виступають на захист російського президента Володимира Путіна та вимагають скасування антиросійських санкцій. Тому громада в Італії вкотре вирішила нагадати, що саме український народ є головною жертвою.

Представники ні італійської, ні місцевої, римської влади на захід українців не прийшли. Були кілька італійських журналістів з фотокамерами, але жодного репортера від державних телеканалів чи провідних газет. Власне, під час мітингу українці апелювали і до місцевих мас-медіа поширювати правдиву інформацію про Україну та уникати російської пропаганди.

Учасники національної ходи в Римі ухвалили резолюцію до італійського уряду. Вони просять зберегти та посилити економічні санкції проти Росії. Також від італійських політиків вимагають активізувати дипломатичні канали, щоб змусити російський уряд дотримуватись норм міжнародного права і зупинити агресію в Україні. Серед вимог є збільшення гуманітарної допомоги людям, які постраждали внаслідок бойових дій на Донбасі.

Після завершення акції її учасники зібрали кошти на автомобіль для проведення евакуації та медичне обладнання шпиталів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG